Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤα παιχνίδια του μυαλού στην κυνηγετική σκόπευση

Τα παιχνίδια του μυαλού στην κυνηγετική σκόπευση

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Τα περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με την σκόπευση στο κυνήγι είναι εμπειρικά. Ο κάθε κυνηγός “φτιάχνει” εικόνες και με βάση αυτές είναι σε θέση να επαναλάβει μία επιτυχημένη βολή ή να αστοχήσει…

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Κάποιες φορές κοιτώντας από την βεράντα του σπιτιού, μπορώ να διακρίνω λεπτομέρειες στο Όρος Πάρνηθα, όπως οικισμούς και δρόμους. Άλλες φορές δεν βλέπω λεπτομέρειες. Υπάρχουν και οι φορές που με δυσκολία διακρίνω το βουνό. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ούτε το βουνό αλλά ούτε και το σπίτι μου μετακινούνται για να αλλάξει η απόσταση.

 

Η εμπειρική εκτίμηση

 

Η ατμόσφαιρα και ο φωτισμός είναι αυτά που συντελούν στο να διαφοροποιούνται οι συνθήκες ορατότητας. Αυτό που λέμε “καθαρή” ατμόσφαιρα βοηθά στο να βλέπουμε πιο μακριά.
Για να το μεταφέρουμε αυτό στο κυνήγι τις ημέρες που υπάρχει καλή ορατότητα, μπορούμε να διακρίνουμε στόχους αρκετά μακρύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να τους καταβάλουμε. Η εκτίμηση της απόστασης που μας χωρίζει με το θήραμα γίνεται εμπειρικά. Ειδικά αν δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, όπως κάποιο δέντρο, θάμνος, βράχος κ.ά, εκτιμούμε την απόσταση με βάση το μέγεθος του θηράματος και κάποιων χαρακτηριστικών που μπορούμε να διακρίνουμε πάνω σε αυτά. Οι Άγγλοι λένε ότι αν μπορείς να διακρίνεις τα πόδια της φάσσας που είναι κολλημένα στο σώμα και έχουν διαφορετικό χρώμα, τότε είναι σε απόσταση που μπορείς να την τουφεκίσεις.
Ο εγκέφαλος έχει καταγράψει κάποιες εικόνες και με βάση αυτές αποφασίζει το πότε θα δώσει εντολή να σηκωθεί το όπλο. Μεταξύ των κυνηγών οι καταγεγραμμένες εικόνες είναι διαφορετικές. Θα σας έχει τύχει να μην σηκώσετε όπλο σε κάποιο θήραμα γιατί η εκτίμησή σας ήταν ότι πέρασε μακριά, ενώ κάποιος άλλος που ήταν δίπλα σας να σας ρωτήσει γιατί δεν του ρίξατε. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα καταγεγραμμένα στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δεν έχουν κανένα δεδομένο και όριο στον εγκέφαλό τους και ρίχνουν όπου δουν ή κατηγορούν εκείνους που δεν έριξαν αφού είδαν. Αν βάλουμε κοντά 3 κυνηγούς να ρίξουν στον ίδιο στόχο και μετά τους ρωτήσουμε ποια απόσταση τους χώριζε από αυτόν, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε σαν αποτέλεσμα 3 διαφορετικές εκτιμήσεις απόστασης.

 

Ο παράγοντας ορατότητα

 

Αν μέσα σε όλα αυτά βάλουμε και τον παράγοντα ορατότητα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν ημέρες που τα “σημάδια” που αναγνωρίζει ο εγκέφαλος και δίνει την εντολή να επωμίσουμε και να πυροβολήσουμε είναι ορατά στα 20 μέτρα και άλλες στα 40 μέτρα. Αν κατανοείτε τη διαφορά μεταξύ 20 και 40 μέτρων, τότε εύκολα μπορείτε να καταλάβετε που οφείλονται οι αποτυχημένες βολές.
Η προσκόπευση είναι εμπειρική. Κάποιοι είναι σε θέση να τοποθετήσουν σωστά το όπλο τους μπροστά σε ένα θήραμα που κινείται στην απόσταση των 20 μέτρων.
Ίσως όμως να μην έχουν καμία εμπειρία στο πόσο μπροστά πρέπει να τοποθετήσουν το όπλο τους σε μία βολή των 40 μέτρων γιατί στις αποστάσεις αυτές δεν σηκώνουν όπλο. Όταν τα 20 και τα 40 μέτρα οπτικά, με βάση τις συνθήκες ορατότητας στον εγκέφαλο του κυνηγού εξομοιώνονται, πως μπορεί να ισχύουν τα ίδια βλητικά δεδομένα.

 

Στα 40 μ. που γίνονται… 30

 

Όταν οι συνθήκες ορατότητας δεν είναι καλές, ένα θήραμα που βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων από τον κυνηγό, δείχνει με βάση την εικόνα που υπάρχει καταγεγραμμένη στον εγκέφαλο αρκετά μακρύτερα.
Αν ο κυνηγός σηκώσει το όπλο και ρίξει στο θήραμα, τότε είναι σίγουρο ότι μετά θα μιλάει στους φίλους του για μία πολύ μακρινή βολή που την κατάφερε χάριν του χαρίσματος που έχει στη σκόπευση.
Σε κακές συνθήκες ορατότητας τα θηράματα που περνούν στα 40 μέτρα, ενδεχομένως να μην τα βλέπουμε και αυτά που περνούν στα 30 μέτρα να θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον 40 μέτρα μακριά μας. Το αντίθετο συμβαίνει όταν οι συνθήκες ορατότητας είναι καλές.
Αυτά που περνούν στα 40 μέτρα εκτιμούμε ότι είναι στα 30. Ειδικά αν η σκόπευση γίνεται σε φόντο που δεν υπάρχει σταθερό σημείο, τότε οι συνθήκες ορατότητας έχουν τον πρώτο ρόλο στην εκτίμηση της απόστασης που μας χωρίζει με το στόχο.

 

Ο κυνηγός “φτιάχνει” εικόνες

 

Τα περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη σκόπευση στο κυνήγι είναι εμπειρικά. Ο κάθε κυνηγός “φτιάχνει” εικόνες και με βάση αυτές, είναι σε θέση να επαναλάβει μία επιτυχημένη βολή ή να αστοχήσει.
Καλές βολές είναι οι αυτές που έχουν καταγραφεί σωστά στον εγκέφαλο. Κακές βολές είναι αυτές που έχουν καταγραφεί λάθος.
Μην απορείτε όταν συζητάτε με συναδέλφους και διαπιστώνετε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι έχει να κάνει με τις βολές στα θηράματα. Ο καθένας έχει καταγράψει τα δικά του δεδομένα και με βάση αυτά πορεύεται. Μην ξεχνάτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών έμαθε να πυροβολεί εμπειρικά. Ο φωτισμός και η ορατότητα είναι δύο παράγοντες που μπορούν να μεταβάλουν σε μεγάλο βαθμό, αυτά που έχουμε καταγεγραμμένα στο μυαλό μας ως σκοπευτικά δεδομένα.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα βουνού πόιντερ-σέττερ 2022: Κίσσαβος 24-25 Σεπτεμβρίου

Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα βουνού πόιντερ-σέττερ 2022 - Τεράστιες Ελληνικές επιτυχίες Η Ελληνική κυνοφιλία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων εξαιτίας του γεγονότος της πραγματοποίησης των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,480ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25.6 ° C
27.5 °
23.9 °
47 %
3.1kmh
0 %
Δε
26 °
Τρ
26 °
Τε
29 °
Πε
28 °
Πα
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ