Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤα μονόβολα και η χρησιμότητά τους

Τα μονόβολα και η χρησιμότητά τους

|

Η ραγδαία αύξηση των πληθυσμών του αγριόχοιρου, προκαλεί μεγάλο αριθμό κυνηγών για να ασχοληθούν με το κυνήγι τους. Πόσοι όμως γνωρίζουν τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά για την αποτελεσματική βολή σε ένα τόσο δύσκολο και ανθεκτικό θήραμα;

Το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα αναπτύσσεται συνεχώς, καθώς η επάρκεια θηράματος, οι συγκινήσεις που προσφέρει η συνάντηση με ένα τόσο μεγάλο θήραμα, αλλά και η πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ιχνηλασίας, εντοπισμού και κατευθυνόμενης δίωξης, είναι στοιχεία που εγγυώνται συχνές και μεγάλες επιτυχίες. Οι περισσότεροι κυνηγοί αγριόχοιρου είναι πρώην κυνηγοί μικρών θηραμάτων (λαγού και φτερωτών), που μεταπήδησαν σε αυτό το είδος, εξαιτίας της έντασης που προκαλεί, του μεγέθους των θηραμάτων, αλλά κυρίως των συνθηκών και της τεχνικής.

Οι διακριτοί ρόλοι των κυνηγών

Οι καλοί γνώστες της συμπεριφοράς των αγριόχοιρων, τα θαρραλέα και έμπειρα σκυλιά και οι φυσικές ικανότητες των παγανιέριδων, θα οδηγήσουν τους αγριόχοιρους, στα σημεία όπου καρτερούν οι κυνηγοί οι οποίοι έχουν τον αναλάβει τον εκτελεστικό ρόλο, με τη βολή η οποία θα ολοκληρώσει το κυνήγι για θα γίνει η κάρπωση. Αυτή η βολή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο όλοι γνωρίζουμε από εμπειρία (άλλος μικρή και άλλος μεγάλη), ή από συζητήσεις και προτάσεις φίλων κυνηγών, οι οποίοι μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες και εκτιμήσεις για το ενδεδειγμένο όπλο και τα κατάλληλα φυσίγγια.

Όπλα και φυσίγγια κατά το δοκούν

- Advertisement -

Ο καθένας ανάλογα με τη γνώση ή την άγνοιά του, χρησιμοποιεί ότι νομίζει και αυτή είναι και μία από τις αιτίες που έχουν προκληθεί πολλά κυνηγετικά ατυχήματα, στα οποία δυστυχώς χάθηκαν και εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Η υπερβολή, η ανασφάλεια, και ο χλευασμός της αποτυχίας, σε συνδυασμό με την κακή χρήση όπλων και των πυρομαχικών, στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά κανένας εδώ και χρόνια, δεν δείχνει τη διάθεση να δώσει λύση.

Ραβδωτά και μονόβολα

Στις περισσότερες χώρες, το κυνήγι του αγριόχοιρου γίνεται αυστηρά με ραβδωτά, ή με φυσίγγια μονού βλήματος. Με τον τρόπο αυτό, το κυνήγι γίνεται πολύ πιο αθλητικό, διότι απαιτείται σκοπευτική δεινότητα, αλλά περιορίζεται και το λάθος, διότι κανένας δεν πυροβολεί θήραμα που δεν το βλέπει καθαρά. Μερικοί άσχετοι (πολλοί από αυτούς ευθύνονται και για τις αποφάσεις του κράτους) διατείνονται ότι το μεγάλο βεληνεκές του ραβδωτού, είναι πιο επικίνδυνο από το λειόκαννο, όμως κανένας δεν λαμβάνει υπόψη ότι με το λειόκαννο, 9-10-12-15, 21 ή και περισσότερα φονικά σφαιρίδια, διασκορπίζονται ανεξέλεγκτα και έχουν τη δύναμη να αφαιρέσουν μια ανθρώπινη ζωή, σε πολλές δεκάδες μέτρα. Είναι γεγονός, ότι τα (ενδεδειγμένα και επιτρεπόμενα σε άλλες χώρες) ραβδωτά, έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές, όμως τα ατυχήματα με αυτά, είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που γίνονται στην Ελλάδα με σφαιρίδια. Μιας και στη χώρα μας απαγορεύονται τα ραβδωτά (για τους λόγους που προαναφέρω και όχι μόνο), η λύση είναι τα μονόβολα.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία κ.λπ. όπου το κυνήγι του αγριόχοιρου όπως και των ελαφιών γίνεται με μονόβολα, οι εταιρίες κατασκευής φυσιγγίων έχουν αναγάγει σε επιστήμη, το σχεδιασμό και την παραγωγή αυτών των φυσιγγίων. Στην Αμερική υπάρχουν λίγοι αγριόχοιροι αλλά πολλά είδη ελαφιών, τα οποία οι Αμερικανοί κυνηγούν με ραβδωτά όπλα αλλά και με λειόκαννα, τα οποία γεμίζουν με σφαιρίδια ή μονόβολα. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι οι Αμερικανικές εταιρίες ερευνούν, πειραματίζονται και κατασκευάζουν, μονόβολα για λειόκαννα, τα οποία ελάχιστες διαφορές έχουν από τα βλήματα των ραβδωτών όπλων.

Όπλα για μονόβολα

Στην Αμερική και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπονται και όπλα ειδικά για μονόβολα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των «λειόκαννων», ή όπως πολύ πιο σωστά ονομάζονται «shotguns» που σημαίνει «όπλα για σκάγια». Τα όπλα αυτά, έχουν ελαφρές ραβδώσεις, για χρήση μονόβολων ή για γρήγορη διασπορά σκαγιών. Στην Ελλάδα δυστυχώς ο νομοθέτης, από πλήρη άγνοια, τα έχει εξαιρέσει από τα επιτρεπόμενα όπλα κυνηγίου, αν και δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να διασκορπίζουν τα σκάγια, ή να δίνουν μεγαλύτερη ακρίβεια στη βολή με μονόβολα.  Σε καμία περίπτωση όμως δεν δίνουν μεγαλύτερο βεληνεκές. Ευτυχώς υπάρχει η λύση με όπλα τύπου Slug (μονόβολο), τα οποία έχουν σκοπευτικά ακριβείας και μικρότερο μήκος κάννης από τα όπλα για σκάγια.

Το ενδιαφέρον των κυνηγών ανεβαίνει

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλούς κυνηγούς, οι οποίοι άρχισαν να ενημερώνονται κυρίως από τα έντυπα και το διαδίκτυο, να ζητούν μονόβολα και να κυνηγούν με αυτά, καθώς έχουν πειστεί, ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο ακίνδυνα για τους συγκυνηγούς ή τους σκύλους μας. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλών ειδών μονόβολα. Ορισμένοι αδαείς πιστεύουν ότι κάνουν όλα την ίδια «δουλειά». Πρόκειται για μέγα λάθος, διότι κάθε μονόβολο έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό και προορίζεται για συγκεκριμένη χρήση. Υπάρχουν μονόβολα με μικρό βάρος, με μεγάλο βάρος, με παράλληλες ίσιες αυλακώσεις, με ελικοειδείς αυλακώσεις, με μεταλλικό περίβλημα, χωρίς μεταλλικό περίβλημα, με πλαστικό περίβλημα και πολλά ακόμη. Ακόμη και σφαιρικά μονόβολα μπορούμε να βρούμε στην αγορά, αν και οι «σφαίρες» έχουν από χρόνια παραγκωνιστεί από τις σύγχρονες κατασκευές. Αν και είναι αδύνατο να αναφερθούμε σε όλους τους τύπους μονόβολων, θα επιχειρήσω να αναφέρω μερικά από τα πιο γνωστά, για να δούμε τη χρησιμότητα καθενός από αυτά.

Τα δημοφιλέστερα Ευρωπαϊκά μονόβολα

Σε αυτή την κατηγορία τα πιο γνωστά στην Ευρώπη, είναι τα μονόβολα που κατασκευάζει η γερμανική εταιρία Brenneke και τα χρησιμοποιούν πολλές εταιρίες κατασκευής φυσιγγίων.

Brenneke Super Magnum. Το βαρύ μονόβολο της Brenneke, είναι κατασκευασμένο από σκληρό κράμα μολύβδου και ζυγίζει 39 γραμμάρια. Έχει ενσωματωμένη πλαστική βυσμάτωση και θεωρείται ιδανικό για να ανακόψει την πορεία μεγάλων θηραμάτων. Συνιστάται για μεγάλα ζώα σε μικρές αποστάσεις αν και το βεληνεκές του φθάνει τα 100 μέτρα.         

Opal magnum. Ακόμη βαρύτερο μονόβολο με ενσωματωμένη πλαστική βυσμάτωση με βάρος 43 γραμμάρια. Συνιστάται για πολύ μεγάλα και επικίνδυνα θηράματα (κυρίως βούβαλους).

Emeraude. Βαρύ μονόβολο με βάρος 34 γραμμάρια. Συνιστάται και για κοινά όπλα και προτείνεται για μικρές ή μεσαίες αποστάσεις (μέχρι 50 μέτρα). Μονόβολο  με μεγάλη ενέργεια. Ιδανικό για μεγάλους αγριόχοιρους.

Classic. Είναι το δημοφιλέστερο μονόβολο στην Ευρώπη που το συναντάμε σε πολλές μάρκες φυσιγγίων. Έχει βάρος 31,5 γραμμάρια και συνιστάται για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Έχει ενσωματωμένη μάλλινη τάπα και είναι το καλύτερο για γενική χρήση.

Bronze. Ελαφρύ μονόβολο με βάρος 28 γραμμάρια, που παράγει χαμηλές πιέσεις και συνιστάται για όλες τις αποστάσεις. Πολύ καλή επιλογή για ελαφρά ή παλαιά όπλα (δίκανα κλπ).

Rubin Sabot. Μονόβολο με βάρος 28 γραμμάρια (ουσιαστικά είναι μονόβολο για διαμέτρημα 20). Γεμίζεται με ειδική πλαστική βυσμάτωση στο διαμέτρημα 12 που το περιβάλει για να αποφεύγεται η τριβή στην κάννη και το αποδεσμεύει στην έξοδο. Αποδίδει εξαιρετική ταχύτητα και ευθυβολία. Συνιστάται για πολύ μεγάλες αποστάσεις (100 ή και περισσότερα μέτρα).

Η Brenneke κατασκευάζει και μονόβολα από κράματα μετάλλων που δεν περιέχουν μόλυβδο καθώς και μονόβολα για ραβδωτές κάννες που δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα, οπότε θεωρώ περιττή την αναφορά σε αυτό το άρθρο. Μια ακόμη ευρωπαϊκή εταιρία από τις πιο γνωστές είναι η Gualandi η οποία ειδικεύεται στις πλαστικές βυσματώσεις, αλλά παράγει και ενδιαφέροντα μονόβολα.

Proiettile. Είναι το πιο κατάλληλο για κυνηγετική χρήση από τα μονόβολα της γνωστής εταιρίας. Κυκλοφορεί σε ένα τύπο με 40 γραμμάρια κατάλληλο μόνο για κυλινδρικές κάννες και σε έναν με 32 γραμμάρια για κάννες με σύσφιξη μέχρι ½. Δίδει άριστα αποτελέσματα σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις.

Sauvestre. Γαλλικό μονόβολο με εξαιρετική ταχύτητα και ευθυβολία. Έχει μικρό σχετικά βάρος (από 22,5 έως 26 γραμμάρια ανάλογα με τον τύπο) αλλά είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή παραμόρφωση. Έχει μικρή διάμετρο και μεγάλο μήκος και συνοδεύεται από πτερύγια ευθυγράμμισης. Είναι επικαλυμμένο (Sabot) και συνιστάται για μεγάλες αποστάσεις (100 μέτρα ή και περισσότερο).

Hexolite. Μονόβολο για ειδικές χρήσεις. Κατασκευάζεται στην Λετονία από την εταιρία Dduppleks και συνιστάται για μικρές αποστάσεις. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι διαχωρίζεται σε 6 ίσα μεταλλικά μέρη που παραμένουν στην πλαστική βυσμάτωση δημιουργώντας τραύματα με πολύ μεγάλη επιφάνεια.

Monolit. Είναι μονόβολο της ίδια εταιρίας και έχει μορφή κλεψύδρας. Κυκλοφορεί σε δυο τύπους 28 και 32 γραμμάρια. Έχει μεγάλη ενέργεια και συνιστάται για πυκνά δάση καθώς διαπερνά με σχετική ευκολία τα κλαδιά.

Star. Είναι μονόβολο με ενσωματωμένη πλαστική βυσμάτωση. Το βάρος του είναι 32 γραμμάρια και συνιστάται για γενική χρήση.

Στην Ευρώπη βέβαια κυκλοφορούν πολλοί ακόμη τύποι μονόβολων αλλά δεν τους αναφέρω διότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν στην Ελληνική αγορά, οπότε η αναφορά θα ήταν μόνο θεωρητική και θα περιπλέξω την κατάσταση, προκαλώντας τους κυνηγούς να τα αναζητήσουν. Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν μερικά από αυτά, σε μικρή όμως κλίμακα.

Τα Αμερικάνικα

Είναι γνωστό ότι η Αμερική είναι η πατρίδα των σύγχρονων όπλων και των πυρομαχικών, δεδομένου ότι υπάρχει άλλη κουλτούρα, άλλη νομοθεσία και μεγάλη κατανάλωση. Οι δημοφιλέστερες εταιρίες κατασκευής φυσιγγίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, είναι η Remington, η Winchester και η Federal, που αντιπροσωπεύονται και οι τρεις στη χώρα μας. Και εκεί υπάρχουν μικρότερες εταιρίες με αξιόλογα προϊόντα, όμως και σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούμε να κάνουμε θεωρητικές αναφορές, για προϊόντα που δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Για το λόγο αυτό θα περιοριστώ στις τρεις προαναφερθείσες εταιρίες.

Η Remington

Slugger. Είναι το πιο γνωστό μονόβολο τύπου Foster με βάρος 28,35 γραμμάρια. Έχει μεγάλη ταχύτητα και ευθυβολία και δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένο με βύσμα. Το μονόβολο αυτό κυκλοφορεί σε τρεις τύπους φυσιγγίων: το κλασικό, ένα με ελεγχόμενη ανάκρουση για ελαφρά ή παλαιά όπλα και ένα υψηλής ταχύτητας με βάρος 25 γραμμάρια. Προτείνονται για γενική χρήση.

Accutip. Εξειδικευμένο μονόβολο με χάλκινο περίβλημα και αεροδυναμική κεφαλή από συνθετική ύλη τύπου Power Port. Ζυγίζει 25 γραμμάρια και συνιστάται για αποστάσεις άνω των 45 μέτρων. Έχει εξαιρετική ευθυβολία και είναι ιδανικό για ραβδωτές κάννες. Με τις λείες κάννες αποδίδει πολύ καλά.

Premier Copper solid Sabot. Είναι μονόβολο εξ ολοκλήρου από χαλκό με βάρος 28,35 γραμμάρια. Είναι μέσα σε πλαστικό κέλυφος και η κεφαλή του βλήματος είναι κοίλη. Προσομοιάζει σε βλήμα ραβδωτού όπλου και έχει ανάλογη απόδοση με ραβδωτές κάννες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με λείες κάνες με πολύ καλά αποτελέσματα. Η μεγάλη του παραμόρφωση, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τη φονικότητα.

Premier core Lockt. Μονόβολο Sabot με χάλκινο περίβλημα. Ζυγίζει 25 γραμμάρια και διαστέλλεται στο διπλάσιο μέσα στο σώμα του ζώου.  Συνιστάται για ραβδωτές κυρίως κάννες ή τσοκ, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε λείες κάννες.

Buck hammer. Μολύβδινο μονόβολο με βάρος 35,5 γραμμάρια. Η διαστολή του στο σώμα του θηράματος φθάνει τα 2,5 εκατοστά. Συνιστάται για μικρές αποστάσεις και μεγάλα ζώα.

Η Winchester

Patrition gold. Μονόβολο Sabot με μολύβδινο σώμα βάρους 24 γραμμαρίων. Έχει υψηλή ταχύτητα και ευθυβολία και συνιστάται για μεγάλες αποστάσεις.

Platinum tip. Το σώμα του είναι μολύβδινο με χάλκινο περίβλημα. Ζυγίζει 26 γραμμάρια και είναι Sabot (με περίβλημα). Χαρακτηρίζεται από υψηλή ταχύτητα και ευθυβολία. Πλεονέκτημά του, η μεγάλη παραμόρφωση στο σώμα του θηράματος.

Razor boar. Χάλκινο μονόβολο τύπου Sabot. Ζυγίζει 28 γραμμάρια και αποδίδει υψηλή ταχύτητα και μεγάλη ευθυβολία. Πλεονέκτημά του η μεγάλη παραμόρφωση επίσης.

Sabot BRI. Μολύβδινο μονόβολο Sabot με αποσπώμενο κέλυφος. Έχει βάρος 28 γραμμάρια και συνιστάται για μεγάλες αποστάσεις. Παράγεται και σε έκδοση Magnum.

Super X. Είναι ή πρόταση της Winchester με το γνωστό μονόβολο τύπου Foster, με βάρος 28 γραμμάρια. Έχει μεγάλη ταχύτητα και ευθυβολία και δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένο με βύσμα.

Rack Master. Μονόβολο Magnum με κοίλη κεφαλή. Έχει βάρος 32 γραμμάρια και συνιστάται για γενική χρήση.

Rack master magnum. Μονόβολο αντίστοιχο του Razor Bore σε έκδοση Magnum.

Elite XP3. Προηγμένης τεχνολογίας χάλκινο βλήμα, με συνθετική κεφαλή και μολύβδινο εσωτερικό σώμα. Το χαρακτηρίζει η υψηλή ταχύτητα και η μεγάλη ευθυβολία. Προτείνεται για ραβδωτές κάννες ή τσοκ, αλλά και για λείες.

Dual bond. Μονόβολο Sabot με ισχυρό κέλυφος. Πρόκειται για μια μολύβδινη βολίδα μέσα σε μια άλλη χάλκινη. Έχει βάρος 24,3 γραμμάρια και συνιστάται για μεγάλες αποστάσεις.

Η Federal

Η γνωστή αμερικανική εταιρία, κατασκευάζει επίσης μεγάλη ποικιλία μονόβολων. Τα πιο γνωστά στην Ελλάδα είναι:

Barnes. μονόβολο Sabot με χάλκινο περίβλημα, που διακρίνεται για τη μεγάλη παραμόρφωση στο σώμα του θηράματος.

Barnes Tipped. Χάλκινο μονόβολο με πλαστική μύτη. Το χαρακτηρίζει η πολύ υψηλή ταχύτητα, και συνιστάται για μεγάλες αποστάσεις.

Truball vital shok. Μολύβδινο μονόβολο με ενσωματωμένη πλαστική βυσμάτωση, βάρος 28,35 γραμμάρια και συνιστάται για γενικό κυνήγι. Κυκλοφορεί σε έκδοση με κάλυκα 70 και 76 χιλιοστών, καθώς και σε ειδική έκδοση με χαμηλή ανάκρουση και άλλη με υψηλή διατρητικότητα.

Premium vital shok. Μονόβολο χάλκινο Sabot με πλαστική μύτη. Αποδίδει ταχύτητα 580 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Κυκλοφορεί και σε έκδοση Magnum.

Rifled slug. Είναι η πρόταση της Federal με το γνωστό μονόβολο Foster που συνιστάται για γενική χρήση.

Στην Αμερική κυκλοφορούν βέβαια πολλά ακόμη μονόβολα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Επιγραμματικά θα έλεγα ότι το μονόβολο είναι το μέλλον για το κυνήγι των μεγάλων θηραμάτων, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη μεν σκοπευτική δεινότητα, όμως έχει πολύ καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα. Σημασία έχει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τις ανασφάλειές μας να μας καθοδηγούν, αλλά αντίθετα να δούμε το κυνήγι περισσότερο από την αθλητική του πλευρά και όχι από την πλευρά της κάρπωσης με οιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε τίμημα. Άλλωστε, σήμερα κανένας δεν πηγαίνει στο κυνήγι επειδή είναι πεινασμένος και έχει ανάγκη το κρέας του θηράματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψαράς έπιασε σπάνιο μπλε αστακό στο Πόρτλαντ

Ψαράς έπιασε σπάνιο μπλε αστακό στο Πόρτλαντ Ο άνδρας τον επέστρεψε στο νερό καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιος Τον πιο σπάνιο αστακό του κόσμου -τον μπλε- έπιασε ένας ψαράς στις ακτές...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
30.6 ° C
31.8 °
29.2 °
16 %
9.3kmh
0 %
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ