Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνZabala Anthea Silver Sporting - Ένα κλασσικό όπλο με μοντέρνο χαρακτήρα

Zabala Anthea Silver Sporting – Ένα κλασσικό όπλο με μοντέρνο χαρακτήρα

|

Μια μεγάλη κατηγορία κυνηγών ενδιαφέρεται για τα πλαγιόκανα και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που αναζητούν στην αγορά ένα τέτοιο όπλο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι περισσότερες εταιρίες, έχουν ρίξει το βάρος της παραγωγής τους στα αυτογεμή και τα αλληλεπίθετα, θεωρώντας ότι τα πλαγιόκανα είναι πλέον ξεπερασμένα.

>των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Οι μεγάλες εταιρίες έχουν αποστασιοποιηθεί από το κλασικό δίκανο και όσες εξακολουθούν να το περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα παραγωγής τους, κρατούν χαμηλά την αναλογία των πλαγιόκανων σε σχέση με τα αλληλεπίθετα. Παράλληλα οι τιμές των όπλων αυτών είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων απαγορευτικές, με αποτέλεσμα, ελάχιστοι αγοραστές να είναι σε θέση να προσεγγίσουν ένα αξιοπρεπές όπλο αυτού του τύπου. Κόντρα στις επιταγές των καιρών και τις κατευθύνσεις των πολλών, η γνωστή Ισπανική φίρμα ZABALA Hermanos, επιμένει παραδοσιακά και προσφέρει ενδιαφέροντα πλαγιόκανα σε ελκυστικές τιμές. Με μοναδική εξαίρεση το ρωσικό Baikal IZH43 το οποίο πωλείται κοντά στα 500 ευρώ, αξιοπρεπές πλαγιόκανο πλην των ZABALA δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά, σε τιμή που δεν θα υπερβαίνει τις 2.000 ή και περισσότερα ευρώ.

- Advertisement -

Το Anthea είναι ένα σχετικά νέο μοντέλο και συνδυάζει τη γοητεία του κλασικού, με τα προσόντα του σύγχρονου όπλου. Οι Ισπανοί κατασκευαστές όπλων έχουν γράψει και εξακολουθούν να γράφουν την δική τους ιστορία. Μπορεί συχνά να κατηγορήθηκαν ως αντιγραφείς των Άγγλων, αλλά στην ουσία αυτό που έκαναν ήταν να “σπάσουν” το μύθο που είχαν δημιουργήσει οι Άγγλοι για τα όπλα τους, κατασκευάζοντας συχνά εξίσου καλά όπλα, σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Στη χώρα μας τα Ισπανικά όπλα χαίρουν μεγάλης εκτίμησης. Οι λόγοι είναι ότι ανέκαθεν ήταν προσιτά οικονομικά και πολύ αποδοτικά στο κυνήγι. Πολλά όπλα πουλήθηκαν, κυρίως την δεκαετία του ’60, και αρκετά από αυτά τα έφεραν στην Ελλάδα ναυτικοί.

Στην πλειοψηφία τους, οι ιδιοκτήτες Ισπανικών όπλων ανεξαρτήτου μάρκας και χρονολογίας κατασκευής, είναι ικανοποιημένοι και θα έχουν να πουν ένα καλό λόγο για τον “Ισπανό” που τους συντροφεύει στα κυνήγια τους. Η Zabala είναι ένα από τα πολλά Ισπανικά εργοστάσια κατασκευής όπλων. Η παραγωγή της στηρίζεται σε προσιτά από οικονομικής άποψης όπλα. Μας είναι γνωστή, καθώς υπάρχει στην αγορά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παρότι όπλα του ισπανικού εργοστασίου, έχουν πουληθεί αρκετά, ελάχιστες είναι οι φορές που έχουμε ακούσει για προβλήματα δυσλειτουργίας ή παράπονα σε ότι αφορά την βλητική τους απόδοση. Πλαγιόκανα και αλληλεπίθετα συμπεριλαμβάνονται στην γκάμα της.

Αρκετάμοντέλα μπορεί να βρει κάποιος και στους δύο τύπους. Επαρκούν για να καλύψουν κάθε ανάγκη και κάθε γούστο. Εμείς επιλέξαμε ένα πλαγιόκανο με διακοσμητικές πλάκες, βιδωτά τσοκ με τιμή στα 1.000 ευρώ. Το Anthea Silver Sporting είναι πλαγιόκανο με διακοσμητικές πλάκες, βιδωτά τσοκ, αυτόματους εξωλκείς, magnum θαλάμη, μονή σκανδάλη και με πλούσια σκαλίσματα στη βάση (χρυσά ένθετα). Όλα αυτά στην τιμή των 1.058 ευρώ. Διατίθεται σε μήκη κανών 70 και 66 cm. Υπάρχουν μοντέλα με τα ίδια χαρακτηριστικά χωρίς χρυσά ένθετα με τιμές στα 836 και 942 ευρώ. Το μοντέλο της παρουσίασης διατίθεται και με βάση ταρταρούγα και χρυσά σκαλίσματα. Υπάρχουν και μοντέλα με κοντάκι για όσους επωμίζουν αριστερά. Εντυπωσιακά όλα αυτά για ένα όπλο που βρίσκεται στην οικονομική κατηγορία.

Οι κάνες του διαθέτουν αυλούς διαμέτρου 18,4 και εσωτερικά είναι χρωμιωμένες. Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 9 mm. Οι σφραγίδες είναι της Ισπανικής Τράπεζας δοκιμών και πιστοποιούν δοκιμή σε 1464 Bar. Το όπλο μπορεί να ρίξει και ατσάλινα σκάγια. Το βάρος του είναι 3.264 gr. Η βάση είναι κατασκευασμένη από χάλυβα. Οι διακοσμητικές πλάκες είναι σκαλισμένες και υπάρχουν χρυσά ένθετα. Ο πίρος που αρθρώνουν οι κάνες είναι μονοκόμματος. Το σύστημα κλειδώματος αποτελείται από τρία κλειδιά. Το ένα είναι ο μονοκόμματος πίρος και τα άλλα δύο είναι τα συρταρωτά κλειδιά που κλειδώνουν στα άγκιστρα του μονομπλόκ. Οι εξωλκείς λειτουργούν αυτόματα. Η σκανδάλη είναι μονή με επιλογέα. Τα ξύλα είναι κατασκευασμένα από καρυδιά. Το Zabala Anthea Silver Sporting συνοδεύεται από 5 τσοκ και οδηγίες χρήσεως. Καλύπτεται από εγγύηση 2 χρόνων καλής λειτουργίας.

Συμπεράσματα από την δοκιμή

Σοφοκλής Κοσκινάς

Μόνο οι Ισπανοί μπορούν να βγάζουν τέτοια όπλα, ανέκαθεν το έκαναν. Προσωπικά θεωρώ ότι τα Ισπανικά όπλα ήταν, είναι και θα είναι, μια πολύ καλή πρόταση για όσους ψάχνουν να βρουν φτηνό και καλό όπλο. Ανεξαρτήτως από την κατηγορία που ανήκουν, τα Ισπανικά όπλα είναι εξίσου καλά με άλλα πολυδιαφημισμένα όπλα, αλλά φτηνότερα. Το Anthea έχει ότι θα ζητούσε κάποιος σε ένα όπλο. Δεν του λείπει τίποτα. Και τσοκ έχει και θαλάμες magnum, και μονή σκανδάλη, και αυτομάτους εξωλκείς και διακοσμητικές πλάκες και σκαλίσματα. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος από ένα όπλο που κάνει 1058 ευρώ; Για να το διατυπώσω καλύτερα πού μπορεί να βρει κανείς όλα αυτά με 1058 ευρώ; Αν ζητήσεις να βρεις κάτι παρόμοιο στην Ιταλία, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να σε περάσουν για τρελό. Το ίδιο θα συμβεί αν ζητήσεις κάτι ανάλογο στη Γερμανία. Για την Αγγλία, ούτε καν να το συζητάμε… Ίσως τα Ρώσικα όπλα να βρίσκονται κάπου κοντά, αλλά όχι με της ίδιας ποιότητας φινίρισμα.

Έχω γνωρίσει αρκετούς κυνηγούς που κρατάνε τέτοια όπλα στα χέρια τους, όχι απαραίτητα το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά κάποιο από τα όπλα που κατασκευάζει η εταιρία ZABALA. Κανένας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν μου εξέφρασε παράπονα. Όλοι είναι ευχαριστημένοι με τον “Ισπανό”. Πλαγιόκανα δεν κατασκευάζονται πλέον – τουλάχιστον σε μεγάλη ποικιλία. Λίγοι κατασκευαστές έχουν μείνει που φτιάχνουν φτηνά και αξιόπιστα πλαγιόκανα. Ένας από αυτούς είναι και ο Zabala. Όπως όλα τα δίκανα και αυτό το προτείνουμε για γομώσεις μέχρι τα 36 γραμμάρια. Αν κάποιος θέλει να ρίξει πολλά φυσίγγια τότε το όριο κατεβαίνει στα 34 gr. Η δοκιμή του σε πιέσεις είναι στα 1464 Bar. Μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια, απλά και magnum. Η συμπεριφορά του στο λάκτισμα είναι αυτή που θέτει το όριο στις γομώσεις και όχι η αντοχή του.

Η γραμμή του είναι κλασσική και απλή. Μπορεί η μονή σκανδάλη, ο επιλογέας και τα τσοκ να μην ταιριάζουν σε ένα κλασσικό δίκαννο, αλλά μπροστά στην εξέλιξη, στην πρακτικότητα και την ζήτηση αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αν κάποιος είναι πιστός οπαδός της παράδοσης και θέλει το δίκαννο του με δύο σκανδάλες, απλούς εξωλκείς και σταθερά τσοκ, θα βρει και τέτοια μοντέλα στην γκάμα του Zabala. Mε 1000 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα δίκαννο που δεν θα σε προβληματίσει αν το ταλαιπωρήσεις, δεν θα σε βάλει σε σκέψεις για να μην το πάρεις μαζί σου και το κτυπήσεις ή το γρατσουνίσεις. Παράλληλα δεν θα σε “πουλήσει”. Είναι ένα από τα όπλα που ποτέ δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία, δεν έχουμε δώσει μία περιουσία για να τα αποκτήσουμε, δεν είναι αυτά που θα δείξουμε στους φίλους μας για να παινευτούμε για το απόκτημά μας. Είναι απλά το όπλο που υπάρχει, που ζητάει ελάχιστα και πάντα είναι πρόθυμο να μας ακολουθήσει στα κυνήγια μας, όποια και αν είναι αυτά. Θεωρώ ότι γενικότερα τα όπλα Zabala αποτελούν καλή πρόταση για όσους διαθέτουν λίγα και ζητούν πολλά. Την γνώμη αυτή δεν την διαμόρφωσα εξετάζοντας το συγκεκριμένο όπλο. Πάντα την είχα, γιατί τα συγκεκριμένα όπλα τα έχω ζήσει, τα κρατούσαν φίλοι και γνωστοί στο βουνό χρόνια και χρόνια.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Συχνά συναντώ κυνηγούς, οι οποίοι επιμένουν παραδοσιακά. Το πλαγιόκανο είναι ένα όπλο άρρηκτα δεμένο με την ελληνική παράδοση στο κυνήγι και όλοι όσοι έχουν πατήσει τα ‘ήντα, έχουν κάτι να θυμηθούν, από κυνήγι με πλαγιόκανο. Ορισμένοι μάλιστα επιμένουν ότι το κλασικό αυτό δίκαννο, είναι πιο εύχρηστο και επωμίζεται με μεγαλύτερη ευχέρεια, από τα υπόλοιπα όπλα. Σήμερα το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι, ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον ο οποίος θέλει να προσπεράσει το ρωσικό Baikal, αλλά δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που στοιχίζει ένα αυτοκίνητο, προκειμένου να αποκτήσει ένα καλό δίκαννο. Ευτυχώς γι’ αυτούς υπάρχει η Zabala Hnos. Είναι η μοναδική εταιρία, που διαθέτει αρκετά μοντέλα για να καλύψει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις, χωρίς να ξεπερνά ακόμη και στην υψηλότερη κατηγορία της (Vencentor), τα 1400 ευρώ.

Το Anthea είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο και γεφυρώνει τα προσόντα του σύγχρονου όπλου με τη γοητεία του κλασικού “διπλού”. Είναι όπλο που ξεφεύγει σχεδιαστικά από την αυστηρά κλασική γραμμή και παρουσιάζεται με πάπια φαρδιά (beavertail), μονή σκανδάλη, βιδωτά τσοκ και διακοσμητικές πλάκες στολισμένες με σύγχρονα στοιχεία. Η ποιότητά του είναι καλή, χωρίς κραυγαλέα νερά στα ξύλα, περίτεχνα σκαλίσματα φτιαγμένα από χέρια διάσημων σκαλιστών, ή εφαρμογές ελβετικού ρολογιού. Είναι ένα τουφέκι καθαρό, τίμιο, όμορφο, φτιαγμένο με σύγχρονο τρόπο, στο οποίο δεν αποκλείεται να βρει κάποιος και μικροατέλειες της μαζικής παραγωγής. Αυτό δε σημαίνει ότι εντοπίσαμε ατέλειες, αλλά ότι θεωρούμε φυσικό να υπάρχουν, δεδομένου ότι στόχος δεν είναι να αγοράσει κάποιος με 1000 ευρώ, ένα έργο τέχνης, αλλά ένα όμορφο και κυρίως λειτουργικό όπλο. Τους δύο αυτούς τομείς το Anthea τους υπερκαλύπτει και δεν θα αφήσει κανένα με παράπονα ή ερωτηματικά. Σκοπευτικά το βρήκα άριστο και θεωρώ ότι η φαρδιά του πάπια, είναι “όλα τα λεφτά” για όσους έχουν συνηθίσει τα αυτογεμή. Τα τσοκάκια του, το κάνουν ιδανικό για περπατητό κυνήγι αλλά και για καρτέρι, καθιστώντας το ένα πραγματικό πολυεργαλείο. Μου έκανε εντύπωση που δεν είχε μεγάλη ανάκρουση και το χάρηκα πραγματικά στο σκοπευτήριο.

Προσωπικά θα προτιμούσα την έκδοση ταρταρούγας, διότι τα λευκά και τα χρυσά, έχουν πολυφορεθεί τελευταία και θεωρώ ότι σε τέτοια δίκαννα ταιριάζουν περισσότερο, τα διακριτικά χρώματα. Βέβαια “περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα”, διότι η αισθητική έχει την προσωπική σφραγίδα του καθενός και δεν μπορεί ποτέ, να επιβάλει ο ένας στον άλλο, τα αισθητικά του πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιρμανικός Πύθωνας: Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο

Ο βιρμανικός πύθωνας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο, είναι γνωστός για τον τρόπο που πιάνει και τρώει την λεία του. Αυτό το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
34 ° C
35.8 °
32.5 °
30 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ