Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνWinchester Energy Sporting: Πρωτότυπο, άνετο & λειτουργικό

Winchester Energy Sporting: Πρωτότυπο, άνετο & λειτουργικό

|

Είναι το όπλο που καλύπτει απόλυτα τις απαιτήσεις των Αμερικανών και όχι μόνο σκοπευτών, οι οποίοι « εν καιρώ ειρήνης» υποκαθιστούν το κυνήγι με την προσομοίωσή του στα σκοπευτήρια, το άθλημα του Sporting.

● Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Η γνώμη μας

Σοφοκλής Κοσκινάς

- Advertisement -

Select και κατ’ επέκταση στα σκοπευτικά μοντέλα Energy, θεωρώ, ότι είναι ιδιαίτερη σειρά για τον Αμερικανικό θρύλο, που θα αφήσει το δικό της επιτυχημένο στίγμα. Είναι η σειρά των αλληλεπίθετων που έκοψε με το μαχαίρι τις όποιες σχεδιαστικές συγγένειες και αποτέλεσε το ξεχωριστό, το διαφορετικό. Οι άνθρωποι της Winchester θέλησαν να σχεδιάσουν ένα όπλο που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα και πάνω σε αυτό έχτισαν αρχικά τα κυνηγετικά μοντέλα και μετέπειτα τα σκοπευτικά. Τα Energy αποτελούν την σκοπευτική σειρά.

Το sporting αποτελεί σήμερα το πιο κοντινό σκοπευτικό άθλημα με το κυνήγι. Σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει μεγάλη άνθηση. Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και στην χώρα μας. Οι κυνηγοί ασχολούνται περισσότερο με το Sporting και αυτό για να διατηρούνται σε φόρμα και για να βελτιώνουν την σκοπευτική τους δεινότητα. Το ζητούμενο είναι να έχουν ένα όπλο που με αυτό, γιατί όχι, θα μπορούν και να κυνηγούν. Το energy ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι το ιδανικό όπλο για το κυνήγι της πέρδικας, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άνετα στα καρτέρια και στο σκοπευτήριο.

Διαθέτει πολύ καλά χαρακτηριστικά κυρίως εργονομικά, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στο να γίνει ευκολότερη η προσαρμογή μαζί του. Το κοντάκι είναι ίσιο χωρίς cast (απόκλιση δεξιά ή αριστερά) και αυτό βοηθά τόσο εκείνους που επωμίζουν αριστερά όσο και εκείνους που επωμίζουν δεξιά. Η λαβή στο κοντάκι είναι ανατομική, αλλά κρατιέται με τον ίδιο τρόπο χωρίς να ενοχλεί, άσχετα αν την κρατάμε από δεξιά ή από αριστερά.

Οι ψάθες σε λαβή και πάπια δεν είναι σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι αποτελεσματικές και δεν ενοχλούν στο κράτημα. Η σκανδάλη είναι φαρδιά και ρυθμιζόμενη. Το πέλμα του κοντακίου είναι Pachmayr και το μάγουλο που υπάρχει στο κοντάκι ρυθμιζόμενο. Τα χαρακτηριστικά αυτά βοηθούν στο να γίνεται εύκολα ο χειρισμός του όπλου και να δίνεται η δυνατότητα στον κάτοχο να μπορεί να πραγματοποιεί αλλαγές εφαρμογής.

Από βλητικής πλευράς το Energy έχει κάνες διευρυμένου αυλού 18.8 mm, με τεχνολογία ΒΒΤ, που συντελεί στην αύξηση της ταχύτητας των σκαγιών μέσα στην κάνη. Tα τσοκ είναι τύπου έσω-έξω signature plus. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των καινοτομιών, είναι να έχουμε ξεκούραστες τουφεκιές ακόμη και σε συνδυασμό με ρίψη φυσιγγίων με βαριές γομώσεις 36+ γραμμάρια.

Το Εnergy είναι γεροδεμένο, στιβαρό όπλο και προορίζεται για «βαριά» χρήση. Έχει περάσει με επιτυχία το απαιτητικό τεστ των 25.000 φυσιγγίων. Στο σκοπευτήριο δεν θα σας κουράσει ακόμη και αν ρίξετε αρκετά φυσίγγια με πάνω από 28 γραμμάρια γόμωση. Έχει καλό ζύγισμα και σε συνδυασμό με τα καλά εργονομικά του χαρακτηριστικά, είναι εύκολο στους χειρισμούς (επώμιση και διαφορετικές γωνίες βολών).

Το σύστημα κλειδώματος είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην κατηγορία και εγγυάται την στιβαρότητα και μακροβιότητα του όπλου. Το ρυθμιζόμενο κοντάκι (μάγουλο) βοηθά στην εύκολη προσαρμογή του όπλου στα μέτρα του κάτοχου του. Η τιμή πώλησής του είναι πολύ καλή και σε σχέση με αυτά που προσφέρει, είναι από τις χαμηλότερες στην κατηγορία. Αν θέλετε ένα αξιόπιστο όπλο για το σκοπευτήριο, που προσφέρει αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες και όλα αυτά σε καλή τιμή αγοράς, το Εnergy αποτελεί πολύ καλή πρόταση. Αν το θέλετε για το κυνήγι και το

σκοπευτήριο θα πρέπει να συμβιβαστείτε με το βάρος σε ότι αφορά στο κυνήγι. Είναι σχεδιασμένο για σκοπευτική χρήση, με αποτέλεσμα ακόμη και το βάρος του να είναι μελετημένο για να συντελεί στην μείωση του λακτίσματος. Για το κυνήγι καρτεριού και ειδικά της τσίχλας που οι τουφεκιές είναι πολλές, θα σας φανεί χρήσιμο το βάρος, αν όμως το χρησιμοποιήσετε στα περπατητά κυνήγια, θα σας κουράσει. Το Energy είναι σκοπευτικό μοντέλο και για το κυνήγι υπάρχει η σειρά Select. Εμείς προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε από την γωνιά της διπλής χρήσης (κυνήγι-σκοπευτήριο) γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι υπάρχουν αρκετοί κυνηγοί-σκοπευτές που δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να έχουν δύο όπλα.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Βασισμένο στο απόλυτα επιτυχημένο Select, το Energy κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των κυνηγών, οι οποίοι θέλουν παράλληλα με το κυνήγι να ασχοληθούν και με το σκοπευτήριο, αλλά όχι με τα ολυμπιακά αθλήματα του Skeet και του Trap. Το Sporting είναι ένα αγώνισμα που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων, είναι όμως ιδιαίτερα δημοφιλές στους κυνηγετικούς κύκλους, καθώς προσομοιάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στο πραγματικό κυνήγι. Το αγώνισμα αυτό για όσους δεν έτυχε να ασχοληθούν, έχει ποικιλία βολών που κατά ένα τρόπο, μοιάζουν με τις βολές στο λαγό, στην πέρδικα, στην τσίχλα, στην πάπια κ.ο.κ.

Το όπλο που χρειαζόμαστε εκεί, πρέπει να έχει προδιαγραφές τέτοιες, που δεν θα κάνει διορθώσεις βολών, όπως κοντές κάνες, πολύ ανοικτά τσοκ, κάνες διασποράς κλπ, αλλά θα αναδεικνύει τη σκοπευτική ικανότητά μας. Τα όπλα αυτά λοιπόν, έχουν προδιαγραφές οι οποίες ταιριάζουν σε όπλα που χρησιμοποιούμε στο καρτέρι κυρίως, αλλά και ελαφρώς αυξημένο βάρος και όγκο, διότι στο σκοπευτήριο, ο μεγάλος αριθμός των φυσιγγίων, θα μας κούραζε σε ένα ελαφρύ όπλο και η λεπτή σιλουέτα του κυνηγετικού όπλου, δεν προσφέρεται για σταθερές επωμίσεις, όπως τα σκοπευτικά, τα οποία καλύπτουν όλα τα κενά ανάμεσα στο σώμα και τα χέρια μας, για να έχουμε όσο το δυνατό πιο σταθερή κίνηση και κατ’ επέκταση επώμιση.

Το Energy είναι κατασκευασμένο με αυτή τη φιλοσοφία, όμως στην ουσία δεν εγκαταλείπει την κυνηγετική του καταγωγή. Ο διευρυμένος αυλός των κανών με το σύστημα BBT, σε συνδυασμό με τα κορυφαία τσοκ Signature, εξασφαλίζει άριστη απόδοση και πολύ χαμηλότερη ανάκρουση, από κάθε παραδοσιακή κάνη. Από πλευράς ασφάλειας, αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Winchester δοκιμάζει αυτά τα όπλα σε πιέσεις 3450 Bar, οπότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Το ρυθμιζόμενο κοντάκι δίνει τη δυνατότητα της παρέμβασης, από τον ίδιο τον σκοπευτή, στη γεωμετρία του όπλου, αλλά αν κάποιος θελήσει να το χρησιμοποιήσει στο κυνήγι, θα το βρει μάλλον δύσχρηστο.

Μου αρέσει πολύ το σύστημα κλειδώματος με τους δύο περαστούς πείρους, οι οποίοι σε συνδυασμό με το συρταρωτό κάτω κλειδί, εξασφαλίζουν μέγιστη ασφάλεια και πολύ χαμηλό προφίλ. Η ρίγα σκόπευσης επίσης, που είναι 10 χιλιοστά και συνδυάζεται με σκόπευτρο οπτικής ίνας, διευκολύνει όσους «βλέπουν το όπλο» κατά τη σκόπευση. Δεν μου αρέσει ο επιλογέας, που είναι ενσωματωμένος στην ασφάλεια, αν το όπλο χρησιμοποιείται στο κυνήγι. Στο σκοπευτήριο δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πέλμα τύπου Decelerator της Pachmayr είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να βάλει η Winchester σε ένα όπλο σαν κι αυτό. Τέλος, μου αρέσει πολύ η πρωτότυπη και λειτουργική ψάθα στα σημεία κρατήματος του όπλου. Επιγραμματικά θα έλεγα ότι είναι ιδανικό για το αγώνισμα του Sporting, με πολύ καλή τιμή και με κάποιους συμβιβασμούς ως προς το βάρος και τον όγκο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αξιώσεις σε κυνήγι καρτεριού.

Τα Winchester εισάγονται από την εταιρεία ΚΑΛΚΟ ΕΠΕ.

Τηλέφωνο 210 2405265.

 

Ταυτότητα

Χώρα προέλευσης: Βέλγιο

Εταιρεία: Winchester

Μοντέλο: Energy Sporting

Μηχανισμός λειτουργίας: –

Βάρος: 3.400gr

Διαθέσιμα μήκη κανών: 71, 76, 81 cm

Εξολκείς: αυτόματοι

Μήκος θαλάμης/Διαμέτρημα: 12/76

Είδος τσοκ: βιδωτά εσωτερικά & έσω-έξω

Μήκος τσοκ: 8cm

Πάχος ρίγας σκόπευσης: 10mm

Υλικά σε κοντάκι & πάπια: ξύλο καρυδιάς

Ύψος δοκιμής πιέσεων: 1320 bar

Ατσάλινα σκάγια: Ναι

Εγγύηση: 5 χρόνια

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ρυθμιζόμενο κοντάκι, τεχνολογία ΒΒΤ στις κάνες, δοκιμή σε τεστ 25.000 φυσιγγίων

Αξεσουάρ:

● βαλίτσα μεταφοράς

● 5 τσοκ έσω/έξω

● κλειδαριά σκανδαλοθήκης

● κλειδί για τσοκ,

● 10 ακίδες σκόπευσης διαφορετικού χρώματος,

● οδηγίες χρήσης.

Site εταιρείας: www.kalco.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα «μυστικά» για το ψάρεμα στο ρέμα…

Το ψάρεμα στο ρέμα –όπως κάθε κυνήγι– είναι ένα κεφάλαιο ανεξάντλητο και είναι βέβαιο ότι κανένας δεν κατέχει όλη την «ύλη του μαθήματος». Ο...
36,294ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
24 ° C
26.2 °
20.2 °
55 %
1.8kmh
0 %
Σα
30 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
31 °
Τε
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ