Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΗ τούρκικη καρυδιά..

Η τούρκικη καρυδιά..

|

- Advertisement -

 

Η καυκάσια καρυδιά αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της τουρκικής βιομηχανίας κατασκευής όπλων ενώ διατίθεται και στο λιανεμπόριο για εκείνους που θέλουν να φιλοτεχνήσουν το όπλο τους με ένα ξύλο υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

 

Του Χρήστου Ιωαννίδη

 

Σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη κατασκευάζονται όπλα αλλά μόνο σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν οι καλές καρυδιές από τις οποίες φτιάχνονται τα κοντάκια τους.

Στην Αμερική υπάρχει η καλιφορνέζικη καρυδιά που ξεχωρίζει από το βαθυκόκκινο χρώμα της. Πρόκειται για ένα στιβαρό ξύλο αλλά δεν διαθέτει εντυπωσιακά νερά. Στην Ευρώπη, η καρυδιά των Πυρηναίων είναι εξαιρετικής ποιότητας αλλά είναι περιορισμένη η παραγωγή και κατ’ επέκταση η διαθεσιμότητά της στην αγορά.

Η Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ισχυρό παίκτη στον τομέα της οπλοκατασκευής, συνορεύει με τον Καύκασο που έχει τις καλύτερες καρυδιές στον κόσμο για την κατασκευή κοντακιών, και η ποιότητα των ξύλων που διαθέτει είναι κάτι μεταξύ της Καυκάσιας και της ευρωπαϊκής καρυδιάς. Τον φυσικό αυτό πλούτο, η Τουρκιά τον αξιοποιεί στο έπακρο, αφενός λόγω της ικανότητας των εταιρειών που εμπορεύονται τα ξύλα και, αφετέρου, λόγω της βοήθειας που προσφέρεται απλόχερα από την κρατική μηχανή.

Η καυκάσια καρυδιά χαίρει εκτίμησης τόσο από τους κατασκευαστές όσο και από τους καταναλωτές, κάτι που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερες εταιρίες ενδιαφέρονται για την απόκτηση τέτοιων ξύλων, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ελέγχει μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

 

Ειδικοί ελεγκτές

 

Τα δέντρα από τα οποία θα προέλθουν τα ξύλα που θα φιλοτεχνήσουν τα όπλα επιλέγονται από ειδικούς ελεγκτές που διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία. Τα περισσότερα από αυτά ξεπερνούν σε ηλικία τον ένα αιώνα. Ξεριζώνονται, τεμαχίζονται και κατόπιν ταξινομούνται με βάση τις πέντε ποιοτικές κατηγορίες που έχει η Τουρκία. Στη συνέχεια, η ξυλεία φυλάσσεται σε αποθήκες με ειδικές συνθήκες με υγρασία που δεν ξεπερνά το 10%.

Στην κατηγορία 5, που είναι και η κορυφαία, ανήκουν τα ξύλα που προέρχονται από τις ρίζες. Αυτά τα κομμάτια διαθέτουν εντυπωσιακά νερά και συνήθως προορίζονται για την κατασκευή ακριβών χειροποίητων όπλων ή για πελάτες (ιδιώτες) που διαθέτουν τα ανάλογα βαλάντια για να φιλοτεχνήσουν το όπλο τους.Η εύρεση των ξύλων αυτών αποτελεί… πονοκέφαλο για όλες τις εταιρείες κατασκευής όπλων που ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν.

 

Όποιος προλάβει…

 

Οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για την αγορά αυτών των ακριβών ξύλων διαθέτουν συνεργάτες που η δουλειά τους είναι να εντοπίσουν τα ξύλα μέσω του δικτύου συνεργατών που έχουν σε όλη την Τουρκία, και να προλάβουν να τα αγοράσουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι… κονταροχτυπιούνται καθώς τα ακριβά ξύλα «βγαίνουν» ακόμη και σε πλειστηριασμό. Το κόστος που πρέπει να καταβάλει ο ιδιώτης για να τα αγοράσει «αγγίζει», σε κάποιες περιπτώσεις, τα 3.000 ευρώ.

Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις υπόλοιπες ποιοτικές κατηγορίες ξύλων, βασικοί αγοραστές των οποίων είναι οι εταιρίες που ασχολούνται με τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή όπλων.

 

Τιμές για όλα τα γούστα

 

Τα περισσότερα όπλα που η λιανική τιμή τους κυμαίνεται από 600 έως 1.800 ευρώ τα ξύλα ανήκουν στην κατηγορία ένα, με βάση την τουρκική αξιολόγηση. Οι κατηγορίες ξύλων 2, 3 και 4 προορίζονται για τα lux μοντέλα των εταιρειών ή τοποθετούνται σε κάποια όπλα εάν το ζητήσει ο αγοραστής με την προϋπόθεση ότι θα  καταβάλλει το αντίστοιχο χρηματικό τίμημα. Μετά από έρευνα εντοπίσαμε κάποιους εμπόρους ξύλων στην Τουρκία και ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές που πωλείταιένα κομμάτι ξύλου για την κατασκευή κοντακίου και πάπιας, για τις πέντε διαφορετικές ποιότητες καρυδιάς.

  • Κατηγορία ένα 20 ευρώ.
  • Κατηγορία δύο 25 ευρώ.
  • Κατηγορία τρία 40 έως 60 ευρώ.
  • Κατηγορία τέσσερα 250 έως 450 ευρώ.
  • Κατηγορία πέντε 600 έως 1.500 ευρώ.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί ξύλα για την κατασκευή κοντακιού και πάπιας απευθείας από τους εμπόρους ξύλων, παρακάμπτοντας τις εταιρείες κατασκευής όπλων, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, «εκτοξεύουν» τις τιμές.

 

Για ψαγμένους ιδιώτες

 

Η διαδικασία αγοράς και μεταφοράς είναι απλή γιατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες άδειες ενώ αρκεί μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ώστε ο ενδιαφερόμενος να εντοπίσει τους εμπόρους που πουλούν κομμάτια ξύλων καρυδιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για μία τέτοια αγορά, είναι να υπάρχει ο τεχνίτης (οπλουργός, κοντακάς) που θα πάρει τα ξύλα για να τα μετατρέψει σε κοντάκι και πάπια. Δεν είναι λίγοι οι ψαγμένοι που θέλοντας να βελτιώσουν τα ξύλα που έχουν τα όπλα τους κλείνουν συμφωνία, για το κόστος, με τον τεχνίτη που θα τα επεξεργαστεί και μετά αναζητούν μόνοι τους τα ξύλα.

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι και στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλή ποιότητα καρυδιάς αλλά τα αποθέματα δεν είναι τέτοια που να δικαιολογούν άνοιγμα στις αγορές και οργανωμένο εμπόριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για ξύλα καρυδιάς ξεπερνά το διαθέσιμο στοκ γιατί δεν είναι μόνο ο τομέας των κοντακιών αλλά και άλλα πολλά πράγματα (π.χ. έπιπλα) που κατασκευάζονται από αυτό το ξύλο. Αρκετές εταιρείες φτάνουν σε σημείο να δημοπρατούν το εμπόρευμα τους αναζητώντας εκείνους που θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα για να το αποκτήσουν.

Υπάρχουν και άλλα ξύλα που είναι κατάλληλα για την κατασκευή ποιοτικών κοντακιών όπως η άγρια τριανταφυλλιά και η κερασιά αλλά η ζήτηση τους δεν είναι μεγάλη. Η καρυδιά διαθέτει συνδυασμό προτερημάτων που την κάνουν περιζήτητη. Έχει ιδανικό ειδικό βάρος (0,44-0,68 γραμμάρια ανά τετραγωνικό εκατοστό) εξαιρετική πυκνότητα, μέτρια σκληρότητα και μεγάλη αντοχή στο χρόνο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ευρείας εξάπλωσης της νόσου στους ανθρώπους Έναν από τους χειρότερους υγειονομικά...
37,825ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
9.2 ° C
10.2 °
7.5 °
87 %
0.9kmh
75 %
Σα
13 °
Κυ
11 °
Δε
10 °
Τρ
11 °
Τε
9 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ