spot_img
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΗ μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης, είναι από τα αγαπημένες μεταξύ των κυνηγών, με τους θιασώτες της μίας ή της άλλης άποψης να έχουν ισχυρά επιχειρήματα…

Ο λόγος ύπαρξης της ρίγας σκόπευσης στα λειόκαννα όπλα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος. Μπορεί, κατά τα λεγόμενα κάποιων, αυτή η λωρίδα μετάλλου να τοποθετείται πάνω στην κάννη προκειμένου να μην υπάρχουν αντανακλάσεις από τον ήλιο, βοηθώντας παράλληλα το μάτι να έρχεται εύκολα σε ευθεία με την ακίδα σκόπευσης. Αυτός, είναι ένας από τους λόγους που κάποιοι την θεωρούν χρήσιμη. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν θέλουν να την βλέπουν γιατί κατά την άποψή τους προσθέτει βάρος και μειώνει κάποιες από τις μηχανικές ιδιότητες της κάννης.

Συν και πλην με ρίγα

Τα θετικά στοιχεία από την ύπαρξη της ρίγας σκόπευσης είναι ότι βοηθά το μάτι να ευθυγραμμίζεται με την ακίδα σκόπευσης. Αυτό με την προϋπόθεση ότι ο κυνηγός έχει την δυνατότητα να σημαδέψει με άνεση έχοντας στη διάθεσή του χρόνο. Κυρίως αυτό συμβαίνει στα καρτέρια όταν οι τουφεκιές είναι σε θηράματα που κινούνται σε καθαρό οπτικό πεδίο, σε τραβέρσες ή εισερχόμενες βολές. Στο σκοπευτήριο ή στο κυνήγι, και γενικότερα εκεί που πέφτουν πολλές και μαζεμένες τουφεκιές, η ρίγα έχει σημαντικό ρόλο. Αν δε αυτή είναι φαρδιά με πάχος από 8 – 12 χιλιοστά, βοηθά να εκτρέπονται της ανοδικής πορείας τα θερμά αέρια που αναδύονται από την κάννη, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται είδωλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις φαρδιές ρίγες τις ονομάζουν και σκοπευτικές. Η επάνω μεριά της ρίγας συνήθως έχει χαραγμένες στην επιφάνειά της κάθετες ή χιαστές γραμμές που συντελούν στο να εξαλείφονται σε μεγάλο βαθμό οι αντανακλάσεις από τον ήλιο. Σε ότι αφορά τις μηχανικές ιδιότητες, από την στιγμή που η ρίγα θα συγκοληθεί στο σωλήνα της κάννης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Δηλαδή η κάννη δεν θα πάλλεται ομοιόμορφα και οι συστολές-διαστολές στον σωλήνα της κάννης δεν θα γίνονται με την ίδια ευκολία που θα γίνονταν αν δεν υπήρχε αυτό το κομμάτι μετάλλου.

Στα κυνηγετικά όπλα οι ρίγες σκόπευσης, έχουν φάρδος από 4-7 χιλιοστά και μπορεί να είναι μασίφ ή διακεκομμένες. Διακεκομμένες ρίγες χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές σε όπλα που προορίζονται για να ρίχνουν πολλές και μαζεμένες τουφεκιές. Τα κενά που υπάρχουν κάτω από τη ρίγα σε όλο το μήκος της συντελούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα να ψύχονται γρηγορότερα οι κάννες.

Οι διακεκομμένες ρίγες, συγκριτικά με τις μασίφ, παρουσιάζουν και μικρότερη επιφάνεια αντίστασης στον αέρα όταν κινούνται οι κάννες δεξιά ή αριστερά. Οι υπερυψωμένες ρίγες στο ξεκίνημά τους κάνουν «σκαλί» με αποτέλεσμα το μάτι να οδηγείται ευκολότερα στην γραμμή σκόπευσης. Υπάρχουν και οι ρυθμιζόμενες ρίγες που αυτές κυρίως τοποθετούνται στα όπλα του Trap.

Θετικά και αρνητικά χωρίς ρίγα σκόπευσης

Αν ρωτήσετε έναν μπεκατσά αν του χρειάζεται η ρίγα σκόπευσης στο όπλο, θα σας απαντήσει ότι εκτός του ότι δεν την χρειάζεται, του προσθέτει βάρος στο όπλο. Σε ότι αφορά τα όπλα εμπορίου δεν υπάρχουν και πολλές δυνατότητες να βρει κάποιος κάννη (όπλο) χωρίς ρίγα. Σε κάποια όπλα που προορίζονται κυρίως για περπατητά κυνήγια και έχουν «κοντές» κάννες, οι κατασκευαστές ή δεν βάζουν καθόλου ρίγα ή τοποθετούν δυο μικρά κομμάτια στο ξεκίνημα και στο τελείωμα της κάννης.

Στα πλαγιόκαννα, λόγω του ότι η ρίγα έχει παράλληλα την ιδιότητα να λειτουργεί ως συνδετικό εξάρτημα μεταξύ των δύο καννών, η ύπαρξή της είναι… αναγκαίο κακό. Από εκεί και πέρα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κατασκευή το σχήμα και το βάρος της ρίγας σκόπευσης, όπως και το αν θα είναι επίπεδη ή ελαφρώς υπερυψωμένη και το αν θα διαγράφει αρνητική καμπύλη (σκαφτή).

Στα αυτογεμή τώρα, στο σημείο που περνά η κάννη μέσα στην βάση του όπλου δημιουργείται αρνητικό σκαλί. Για να καλυφθεί η διαφορά αυτή στην περίπτωση που δεν υπάρχει ρίγα, οι κατασκευαστές τοποθετούν ένα κομμάτι μετάλλου στο άκρο της κάννης και πάνω σε αυτό βιδώνει η ακίδα σκόπευσης. Το σημαντικό πλεονέκτημα της έλλειψης ρίγας είναι ότι ο σωλήνας της κάννης «κράτα» περισσότερες από τις ωφέλιμες μηχανολογικές ιδιότητες που του δόθηκαν κατά την διαδικασία κατασκευής του (χύτευση, επεξεργασία). Στα δίκαννα όπλα (πλαγιόκαννα, αλληλεπίθετα) οι ιδιότητες αυτές περιορίζονται ακόμα περισσότερο γιατί υπάρχει η συγκόλληση μεταξύ των καννών. Αντιθέτως στα αυτογεμή και μονόκαννα, ειδικά σε αυτά που δεν υπάρχει ρίγα, ο κάτοχος του όπλου μπορεί να επωφεληθεί στο έπακρο τις «απείραχτες» μηχανολογικές ιδιότητες του μετάλλου της κάννης.

Καμία χρησιμότητα

Στις ενστικτώδεις τουφεκιές, η ρίγα δεν έχει χρησιμότητα. Στο κυνήγι της μπεκάτσας και γενικότερα όπου χρειάζεται «γρήγορη» ενστικτώδης βολή, ο κυνηγός δεν ψάχνει να βρει τη ρίγα για να την ευθυγραμμίσει με τον στόχο. Στις τουφεκιές αυτές, αν το κοντάκι δεν είναι στα μέτρα του σκοπευτή καμιά ρίγα δεν μπορεί να διορθώσει το σκοπευτικό λάθος.

Η τελευταία μόδα

Τελευταία, μόδα είναι οι αφαιρούμενη ρίγα σκόπευσης που κατασκευάζεται από ανθρακονήματα. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στον χειριστή του όπλου να επιλέξει μέσα από μια ποικιλία διαθέσιμων ριγών (φαρδιά, υπερυψωμένη κ.λπ.) ποια θα τοποθετήσει στο όπλο του. Η ρίγα σκόπευσης ανάλογα το σχήμα και το φάρδος της προσθέτει στο συνολικό βάρος του όπλου από 80 έως 120 γραμμάρια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήλιος: Βάλσαμο στο κρύο, δυσκολία στη τουφεκιά

Ήλιος: Βάλσαμο στο κρύο, δυσκολία στη τουφεκιά Οι χειμώνες τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι συνήθως άνυδροι. Τα βροχοφόρα σύννεφα που σκεπάζουν τον ουράνιο θόλο απουσιάζουν...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ