Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήFabarm H4: Οικονομικό, ποιοτικό, ιταλικό & επώνυμο

Fabarm H4: Οικονομικό, ποιοτικό, ιταλικό & επώνυμο

|

«Ποτέ δεν πετάμε τα παλιά μας σχέδια. Τα βελτιώνουμε συνεχώς εξελίσσοντας ότι έχουμε δημιουργήσει». Αυτή είναι η φιλοσοφία της Fabarm, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή κ. Laurent Gaude. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίζονται όλα τα αυτογεμή αυτής της ιταλικής βιομηχανίας όπλων, η οποία τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζεται με ίσους όρους, ιστορικές εταιρείες με υποδομή και ονόματα που γνωρίζει κάθε άνθρωπος πάνω στη γη…

των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά 

Αποτελεί συνήθη τακτική τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάζονται νέα μοντέλα όπλων, αρχικά σε εκδόσεις LUX με πλούσια σκαλίσματα, ποιοτικά ξύλα, κλπ και αμέσως μετά να κυκλοφορούν τα ίδια όπλα σε πιο προσιτές τιμές, με λιγότερα σκαλίσματα, υποδεέστερης ποιότητας ξύλα και κάποιες μικρές αλλαγές που συντελούν στη μείωση της τελικής τιμής, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν οι κυνηγοί που θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν όπλο κατηγορίας LUX. Αυτό το κάνουν οι εταιρείες για να διευρύνουν το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται, καθώς υπάρχουν και κυνηγοί που αγοράζουν με κριτήριο την πρακτικότητα.

- Advertisement -

Σε τέτοιες περιπτώσεις όποιο όπλο και αν επιλέξουμε, είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε κάνει λάθος. Το ότι κάποιος κυνηγός θέλει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του για να έχει ένα όπλο με πλούσια σκαλίσματα και καλύτερα ξύλα, είναι δικαίωμα του, όπως σωστό είναι να αγοράσει ο κυνηγός ένα όπλο δίνοντας λιγότερα χρήματα, γιατί δεν θέλει να πληρώσει τα εξτρά και επιλέγει με κριτήριο την πρακτικότητα.

Η Fabarm ακολούθησε αυτή την τακτική, ξεκινώντας από τα αλληλεπίθετα ΑXIS και αμέσως μετά παρουσίασε τη σειρά ELOS. Το ίδιο έκανε και με τα αυτογεμή XLR 5. Τo μοντέλο που ακολούθησε ήταν το Η4. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν αλλαγές, μόνο στην αισθητική. Μικρές αλλαγές υπήρχαν και στα τεχνικά χαρακτηριστικά (τσοκ και επεξεργασία μεταλλικών εξαρτημάτων). Ωστόσο οι μηχανισμοί λειτουργίας είναι ίδιοι. Η σειρά XLR 5 και Η4 δημιούργησαν νέες προοπτικές στο Ιταλικό εργοστάσιο. Η εξέλιξη στους μηχανισμούς λειτουργίας και η ιδιαίτερη προσοχή στα εργονομικά χαρακτηριστικά των όπλων έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις.

Η στροφή στην ποιότητα που πραγματοποιεί τα τελευταία 10 χρόνια η FABARM ήταν μονόδρομος. Το να επενδύσει κάποιος σήμερα στην προσιτή τιμή, αποτελεί αίολο εγχείρημα. Η παγκόσμια αγορά έχει διαμορφωθεί έτσι, που αυτός που θα πουλήσει φτηνότερα, δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Η Fabarm επένδυσε σε μηχανήματα, εξειδικευμένο προσωπικό και στο καλό όνομα που έχουν αποκτήσει τα Ιταλικά όπλα στην παγκόσμια αγορά. Αποτέλεσμα είναι τα τελευταία μοντέλα ποιοτικών αυτογεμών και δικάννων. Το Η4 είναι ένα από αυτά. Ο μηχανισμός λειτουργίας του είναι αερίων. Το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου, είναι τοποθετημένο μπροστά (περιβάλλει την αποθήκη φυσιγγίων).

Το πιστόνι λειτουργεί «ανάποδα», συγκριτικά με τον τρόπο που γνωρίζουμε και που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κατασκευαστές. Δεν μπαίνει μέσα στον μαστό της κάνης, αλλά τον περιβάλλει. Ο σιδηρόδρομος που συνδέει το κλείστρο με τον οδηγό διαθέτει διπλά μπράτσα. Το κλείστρο είναι το κλασσικό που χρησιμοποιείται στα περισσότερα αυτογεμή αερίων. Αποτελείται από δύο τμήματα, δεν έχει ουρά και κλειδώνει στην κάννη με το κλασσικό κλειδί (καβαλάρη) που είναι τοποθετημένο στο επάνω μέρος του κλείστρου.

Όλα τα εξαρτήματα του μηχανισμού είναι επινικελωμένα ή με επίστρωση ζιρκονίου για την προστασία των εξαρτημάτων από την διάβρωση. Το κλείστρο έχει επικάλυψη τιτανίου. Η βάση είναι κατασκευασμένη από ergal, η επιφάνειά της έχει επικαλυφθεί με τιτάνιο (μέθοδος ατμοποίησης).

Η κάννη είναι τεχνολογίας TRIBORE. Τα τσοκ είναι ΙΝΕER PLUS μήκους 82 mm. Τα διαθέσιμα μήκη καννών είναι 61, 66, 71 και 76 cm. Οι σφραγίδες δοκιμών πιστοποιούν δοκιμή στα 1.370 Bars και καταλληλότητα χρήσης ατσάλινων σκαγιών. Η θαλάμη έχει μήκος 76 mm.

Το βάρος του όπλου είναι κάτω από τα 3 κιλά. Η Fabarm ως ενδεικτικό βάρος δίνει τα 2.900gr αλλά αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί με διακύμανση 100 gr (+ -) ανάλογα με το μήκος της κάννης και της πυκνότητας των ξύλων. Το όπλο συνοδεύεται από 3 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, φλάντζες αλλαγής κλίσεων και οδηγίες χρήσεως.

Συμπεράσματα από τη δοκιμή

Σοφοκλής Κοσκινάς

Το Η4 όπως και η ΧLR 5 είναι δύο σύγχρονα όπλα. Προέκυψαν μετά τις αλλαγές που πραγματοποίησε η FABARM. Το XLR 5 αποτελεί συνδυασμό τεχνολογίας και εμφάνισης. Προσεγμένο σε κάθε του σημείο και φορτωμένο με σκαλίσματα, ποιοτικά ξύλα και αξεσουάρ, είναι το κορυφαίο μοντέλο που κατασκευάζει το Ιταλικό εργοστάσιο. Το Η4 διαθέτει όλη τη σύγχρονη τεχνολογία, με την διαφορά ότι το «κουστούμι του» είναι λίγο πιο συντηρητικό χωρίς πολλά στολίδια. Σε αυτό οφείλεται και η πιο προσιτή τιμή. Η Fabarm έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, επανασχεδιάζοντας τμήματα των μηχανισμών ή τροποποιώντας τα ήδη υπάρχοντα για να αυξήσει τον βαθμό αξιοπιστίας των αυτογεμών της. Η επιπρόσθετη τεχνολογία που εφαρμόζει για την προστασία των τμημάτων του όπλου (κυρίως των μεταλλικών) από την διάβρωση με υλικά όπως το ζιρκόνιο, το χρώμιο και το τιτάνιο συντελούν ουσιαστικά στην προστασία τους. Η Tribore κάνες κατά γενική ομολογία των κυνηγών που τις έχουν χρησιμοποιήσει αποδίδουν. Οι κυνηγοί είναι ευχαριστημένοι. Η Fabarm έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη για αυτή την καινοτομία.

Το Η4 διαθέτει καλά εργονομικά χαρακτηριστικά. Τα σημεία κρατήματος (λαβή στο κοντάκι και πάπια) είναι καλοσχεδιασμένα. Η βάση στο κάτω μέρος, στο σημείο που τροφοδοτούμε φυσίγγια την αποθήκη, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργεί μεγάλη γωνία το φυσίγγι για να μπει στην αποθήκη.

 

Το ιταλικό εργοστάσιο δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην αξιοπιστία, εκτός των ποιοτικών ελέγχων που εφαρμόζει σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Προκειμένου να παραδώσει τα όπλα στους ανά τον κόσμο αντιπροσώπους ζητάει φυσίγγια από κάθε χώρα, αυτά που κυρίως κυκλοφορούν στην αγορά και με αυτά πραγματοποιεί τις τελικές δοκιμές πριν την παράδοση των όπλων. Το Η4 καλύπτεται από 7 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. Αυτό αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής. Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο, είναι η τιμή του. Η καλή πορεία του στην Ελληνική αγορά επιβεβαιώνεται από τις αυξημένες πωλήσεις που έχει. Είναι ένα όπλο σύγχρονο, ελαφρύ, αξιόπιστο και με καλά εργονομικά, που προσφέρεται σε πολύ καλή τιμή. Ανήκει στην κατηγορία των όπλων γενικής χρήσης. Ένα όπλο για όλα τα κυνήγια 100% κατασκευασμένο στην Ιταλία, με 7 χρόνια εγγύηση και με πολύ καλή τιμή. Σίγουρα αποτελεί καλή περίπτωση.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Τα όπλα της Fabarm είναι γνωστά εδώ και είκοσι πέντε ή και περισσότερα χρόνια. Προσωπικά τα έχω δοκιμάσει κατ’ επανάληψη και μπορώ να πω ότι τα βρίσκω αξιόπιστα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια διαπιστώνω μια αλματώδη εξέλιξη και αυτό είναι κάτι που το διαπιστώσαμε όταν επισκεφθήκαμε πρόσφατα τα παραγωγικά τμήματα του εργοστασίου στη Brescia. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, η επιμονή των ανθρώπων της Fabarm να εξελίσσουν τα υπάρχοντα όπλα και όχι να αναζητούν νέες λύσεις, καθώς και η τακτική τους να μην κρατούν καθόλου αποθέματα όπλων στις αποθήκες τους. Η παραγωγή τους προγραμματίζεται με βάση τις παραγγελίες των αντιπροσώπων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους τελευταίους να παραγγέλνουν όπλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της χώρας τους. Μπορεί δηλαδή ένα μοντέλο να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά να διαφοροποιείται ανάλογα με τη χώρα προορισμού, σε ποιότητα και διαστάσεις κοντακιού, σκαλίσματα, αξεσουάρ, μήκη κανών, ακόμη και υλικά επίστρωσης. Αυτό σημαίνει ότι όσα Fabarm πωλούνται στην Ελλάδα έχουν παραγγελθεί από την εδώ αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ελληνικής αγοράς.

Το Η4 είναι προφανές ότι κατασκευάζεται ειδικά για να «χτυπήσει» τις τιμές, καθώς τα όπλα εξ Ανατολών απειλούν, αλλά και οι «δυναστείες» Beretta, Browning κ.λπ., βρήκαν τρόπους να προσφέρουν όπλα κάτω από το φράγμα των 1.000 ευρώ. Το Η4 δεν είναι ένα φτηνό XLR5. Περισσότερο μοιάζει με το Η38 χωρίς όμως να είναι Η38. Είναι ένα διαφορετικό όπλο το οποίο έχει στοιχεία και από τα δύο προηγούμενα όπλα. Άλλωστε η φιλοσοφία των όπλων της Fabarm όπως είπαμε δεν διαφέρει και πολύ από μοντέλο σε μοντέλο. Θα αναρωτηθεί κανείς που έγινε η οικονομία. Τα πράγματα είναι απλά. Δε συνοδεύεται από βαλίτσα. Βλέπετε η Integrale βαλίτσα του XLR στοιχίζει ακριβά. Δεν έχει πλήρη σειρά τσόκ. Δεν έχει σκαλίσματα και ένθετα. Δεν έχει ξύλα ίδιας ποιότητας, ούτε και επεξεργασία ξύλων ανάλογης ποιότητας. Να λοιπόν πως γίνεται οικονομία και πως πέφτουν οι τιμές.

Τι έχει; Έχει εξίσου καλή ποιότητα μηχανισμού, έχει εξίσου καλή απόδοση, έχει εξίσου καλά εργονομικά χαρακτηριστικά. Μου αρέσει πολύ το σύστημα Cut off, το οποίο όμως χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής, καθώς και το μπουτόν απελευθέρωσης του κλείστρου, το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του όπλου. Μου αρέσει επίσης το σύστημα του εμβόλου των αερίων, το οποίο πιστεύω ότι είναι το ευκολότερο μαζί με το Franchi και το Breda στο καθάρισμα. Δε μου αρέσει το πέλμα, το οποίο κολλάει στα ρούχα, όπως δε μου αρέσει που δεν έχει καθόλου θήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρακοτάγκος ενθουσιάζεται με την παρουσία μίας τουρίστριας – Βίντεο

Ουρακοτάγκος ενθουσιάζεται με την παρουσία μίας τουρίστριας και εκδηλώνει τον θαυμασμό του! Η… απόπειρα φωτογράφισης με έναν ουραγκοτάγκο, σε ζωολογικό κήπο της Ταϊλάνδης, είχε απρόσμενη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.3 ° C
29.5 °
26.4 °
37 %
5.4kmh
0 %
Κυ
27 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
34 °
Πε
35 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ