Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBrowning A5 Composite Super Magnum

Browning A5 Composite Super Magnum

|

- Advertisement -

 

Με εμφάνιση από το παρελθόν και σώμα από το μέλλον, το νέο Α5 ατενίζει τον 22o αιώνα…

 

- Advertisement -

Μπορεί «μια εικόνα να ισούται με χίλιες λέξεις», όμως στην περίπτωση του Α5 όλα φαίνονται σαν οφθαλμαπάτη. Όταν ο J.M. Browning παρουσίασε στις αρχές του 1900 το θρυλικό Auto 5, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 110 χρόνια, το περίεργο στυλ και βασικές λειτουργίες εκείνου του όπλου θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών.

Ήταν Ιούλιος του 2012 όταν βρεθήκαμε προσκεκλημένοι της Browning στις παρυφές του Άτλαντα στο Μαρόκο, για να δοκιμάσουμε σε κυνήγι τρυγονιών το νέο (;) τουφέκι του Βελγικού κολοσσού. Η πρώτη εικόνα προκάλεσε επιφωνήματα έκπληξης, διότι αυτό που βλέπαμε ήταν το όπλο του 1903. Όταν το πιάσαμε στα χέρια καταλάβαμε ότι επρόκειτο για ένα όπλο που δεν ερχόταν από το παρελθόν, αλλά από το μέλλον και ήταν «ντυμένο» με το ρετρό φορεσιά της καραμπίνας που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη μέχρι σήμερα.

Το σύγχρονο Α5 προκαλεί τους εραστές εκείνου του ιδιαίτερου στυλ που σφράγισε την ιστορία των όπλων, προσφέροντας έναν υπερσύγχρονο μηχανισμό λειτουργίας, εξελιγμένη κάννη και εναλλασσόμενα τσοκ, καθώς και πατενταρισμένα συστήματα όπως το speed loading το οποίο τροφοδοτεί τη θαλάμη απευθείας από την αποθήκη, χωρίς τη μεσολάβηση του μηχανισμού απελευθέρωσης κλείστρου. Τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστό το Α5 Super Magnum μοντέλο του Βελγικού εργοστασίου, είναι τέσσερα. Πρώτο το όνομα Browning που αποτελεί εγγύηση. Δεύτερο το ότι σχεδιαστικά θυμίζει έντονα το θρυλικό Browning Auto 5, τρίτο το ότι έχει μηχανισμό αδρανείας που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για αυτό και δεν μοιάζει με τίποτα άλλο, και τέταρτο το χαμηλό βάρος του που κινείται κοντά στα 3 κιλά αν και πρόκειται για όπλο Super Magnum.

 

Ο μηχανισμός λειτουργίας

 

Το σύστημα αδρανείας Kinematic drive σχεδιάστηκε από την Browning με σκοπό να εγκαινιάσει μια νέα σειρά όπλων που λειτουργούν με αδράνεια. Στην ουσία η φιλοσοφία είναι ίδια με κείνη της Benelli με την περιστρεφόμενη κεφαλή, όμως εδώ ο άξονας περιστροφής είναι οριζόντιος και σταθερός. Ο σχεδιασμός του είναι απλός και έχει κύριο γνώμονα την αξιόπιστη λειτουργία και την ευκολία συντήρησης. Το βέλγικο εργοστάσιο δίνει εγγύηση καλής λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανισμού για 100.000 φυσίγγια. Αν το αναλύσουμε, πρακτικά ένας κυνηγός που ρίχνει 1000 φυσίγγια το χρόνο θα μπορεί να χρησιμοποιεί το όπλο του για 100 χρόνια. Αν το δούμε από την πλευρά των λαγοκυνηγών που ρίχνουν κατά μέσο όρο 15 φυσίγγια το χρόνο τότε θα είναι σε θέση να χαίρονται το όπλο τους για τα επόμενα 7.000 χρόνια.  Με λίγα λόγια, μπορεί το όπλο γενικότερα να καλύπτεται από 7 χρόνια εγγύηση αλλά ο μηχανισμός λειτουργίας με βάση τις δοκιμές που έχει κάνει η Browning, θα λειτουργεί απροβλημάτιστα για περισσότερο από ένα αιώνα.

 

Η παραδοσιακή φορεσιά

 

Η βάση έχει σχεδιαστεί ώστε να θυμίζει έντονα αυτή του θρυλικού Auto 5. Μπορεί η Browning να θέλησε να δώσει την δική της απάντηση σε ότι έχει να κάνει με τα αυτογεμή που λειτουργούν με αδράνεια και να διεκδικήσει ποσοστό πωλήσεων στην μεγάλη αγορά που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε ότι έχει να κάνει με τα αυτογεμή που λειτουργούν με αδράνεια, αλλά το έκανε «πατώντας» επάνω σε μια τόσο δυνατή εικόνα που τον προηγούμενο κυρίως τον προηγούμενο αιώνα δημιούργησε εκατομμύρια λάτρεις ανά τον πλανήτη. Με τον τρόπο αυτό πρόσθεσε στο εμπορικό οπλοστάσιο της και την νοσταλγία. Η συγγένεια με το θρυλικό Auto 5 περιορίζεται κυρίως στο σχεδιασμό της βάσης και στο όνομα. Κατά τα λοιπά και κυρίως σε τεχνολογικό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία σχέση. Το νέο Α5 έχει για προίκα όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που εφαρμόζει η Browning στα σύγχρονα όπλα της.

 

Πάνω απ’ όλα η απόδοση

 

Οι κάννες προέρχονται από την νέα παρτίδα που χρησιμοποιούνται σε όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα της από το 2010 και μετά. Οι νέες κάννες έχουν διάμετρο αυλού 18,8 και τεχνολογία ΒΒΤ που προσφέρει ελαχιστοποίηση των τριβών μεταξύ σκαγιών και εσωτερικών τοιχωμάτων της κάννης με αποτέλεσμα αυξημένες ταχύτητες και μικρότερο ποσοστό παραμορφωμένων σκαγιών. Σημαντική αλλαγή έχει γίνει και στο μήκος του κώνου προσαρμογής. Το εργοστάσιο δεν αναφέρει το ακριβές μήκος, αλλά την αλλαγή που έγινε σε μοίρες (κλίση). Οι προηγούμενες κάννες είχαν κώνους με 9 μοίρες κλίση και οι σημερινές έχουν 5. Πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά έγινε επιμήκυνση σχεδόν στο διπλάσιο, σε σύγκριση με τις παλαιότερες κάννες. Με μια απλή μαθηματική πράξη και γνωρίζοντας πόσο ήταν το μήκος στους προηγούμενους κώνους, το σημερινό μήκος τους είναι από 4,5 έως 5 εκατοστά περίπου. Η θαλάμη στο συγκεκριμένο μοντέλο έχει μήκος 89 χιλιοστά και μπορεί να ρίξει φυσίγγια απλά, magnum και super magnum. Οι κάννες είναι δοκιμασμένες στα 1320 Bar και υπάρχει δυνατότητα ρίψης και ατσάλινων σκαγιών. Τα τσοκ είναι τύπου Invector DS και τα διαθέσιμα μήκη καννών είναι 66, 71 και 76 εκατοστά.

 

Κοντάκι και πάπια

 

Τα συνθετικά μέρη του Composite είναι ποιοτικά. Στην σύνθεση τους περιέχουν και συστατικά που τα προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Αντέχουν στα χτυπήματα στην υγρασία και στο νερό. Άλλωστε το συγκεκριμένο μοντέλο προτείνεται για κυνήγι υδρόβιων που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διεξάγεται σε αφιλόξενο περιβάλλον και οι ανάγκες για προστασία των μεταλλικών και συνθετικών τμημάτων που αποτελούν το όπλο, είναι αυξημένες. Το πέλμα είναι τεχνολογίας Inflex II και ανήκει στην δεύτερη γενιά εξέλιξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Προσφέρει σημαντική μείωση στην ανάκρουση και πολύ καλή αίσθηση όταν έρχεται σε επαφή με τον ώμο. Παράλληλα είναι σχεδιασμένο ώστε να μην κολλάει στα ρούχα κατά την διαδικασία επώμισης. Είναι τόσο αποτελεσματικό που αν λάβουμε υπόψη το χαμηλό βάρος του όπλου που είναι περίπου 3 κιλά, ακόμα και με χρήση αρκετών φυσιγγίων super magnum το λάκτισμα που μεταφέρεται στον ώμο δεν δημιουργεί πρόβλημα.

 

Με σφραγίδα Browning

 

Η πατενταρισμένη τεχνολογία Speed Load που έχει να κάνει με το γρήγορο γέμισμα του όπλου και που εφαρμόζεται σε όλα τα μοντέλα αυτογεμών που κατασκευάζει η Browning  υπάρχει βέβαια και στο μοντέλο Α5. Πρόκειται για σημαντική τεχνολογία που κάνει ευκολότερη την ζωή του κυνηγού σε ότι έχει να κάνει τον χειρισμό του όπλου. Από πλευράς εργονομικών χαρακτηριστικών η γραμμή της Auto 5 αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι αξεπέραστη. Για 100 και πλέον χρόνια το Auto 5 κέρδισε επάξια τον τίτλο ενός από τα πιο εργονομικά αυτογεμή που σχεδιάστηκαν στην ιστορία των όπλων. Το νέο Α5 συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο θρυλικός προκάτοχος του.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Γήπεδο του γκολφ καταστράφηκε από αγριογούρουνα – Βίντεο

Γαλλία: Γήπεδο του γκολφ καταστράφηκε από αγριογούρουνα Έχουν περάσει 15 μέρες, ή μάλλον 15 νύχτες, που το γήπεδο γκολφ του Saint-Herblain στη Γαλλία οργώνεται συστηματικά...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
29.2 ° C
31.3 °
27.2 °
46 %
4.5kmh
20 %
Πε
28 °
Πα
29 °
Σα
30 °
Κυ
30 °
Δε
24 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ