Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Swiss Arms 1911 SA TRS

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Δοκιμάζουμε ένα καταπληκτικής εμφάνισης και λειτουργίας αεροβόλο πιστόλι που απευθύνεται σε ένα μάλλον πιο «ειδικό» κοινό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι συλλέκτες όπλων κάθε είδους…

 

Του Κώστα Λακαφώση

 

Η γαλλική Cybergun είναι μια εταιρεία που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από την κατασκευή όπλων airsoft (απομιμήσεις πραγματικών που εκτοξεύουν πλαστικά μπαλάκια 6mm) και τα τελευταία χρόνια άρχισε να δραστηριοποιείται και στα αεροβόλα. Σε αντίθεση με τις κλασικές εταιρείες αεροβόλων, η Cybergun αποφεύγει τον πρωτότυπο σχεδιασμό, επιλέγοντας να εξασφαλίζει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες πυροβόλων όπλων ώστε να κατασκευάζει airsoft ή αεροβόλα, ακριβή αντίγραφα των πραγματικών. Οι ιδρυτές της εταιρείας, στατικομοντελιστές και οι ίδιοι, επέλεξαν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για ρεαλιστική όψη και λειτουργία, απευθυνόμενοι σε αυτήν την κατηγορία υποψήφιου πελάτη ο οποίος δεν αρκείται στο «περίπου» αλλά θέλει ένα όσο το δυνατόν πιο ακριβές αντίγραφο του πραγματικού, συμπεριλαμβανομένων και όλων των επιγραφών, εξ’ού και η ανάγκη για συμφωνία και αδειοδότηση από τις αντίστοιχες εταιρείες.

Έτσι, το συγκεκριμένο αεροβόλο της δοκιμής μας ονομάζεται Swiss Arms αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι το όνομα της εταιρείας από την οποία η γαλλική Cybergun αγόρασε τα δικαιώματα ώστε να κατασκευάσει ένα ακριβές αντίγραφο ενός πραγματικού πυροβόλου 45αριού, αντίγραφου με τη σειρά του κλασικού αμερικάνικου Colt 1911.

Ξεκινώντας από τον κλασικό σχεδιασμό του John Browning, πολλές εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο κατασκεύασαν τη δική τους εκδοχή του 1911, όχι όμως με τη λογική του φθηνότερου αντιγράφου αλλά αντίθετα με την πρόθεση να βελτιωθεί το αρχικό σχέδιο και να προκύψει ένα ακριβότερο και πιο «ειδικό» πιστόλι που προορίζεται είτε για αγώνες σκοποβολής είτε για χρήστες που ψάχνουν υψηλότερες επιδόσεις και ποιότητα σε όλους τους τομείς. Ας μην ξεχνάμε ότι στη βασική του εκδοχή, το κλασικό «σαρανταπεντάρι» που αρκετοί μπορεί να συνάντησαν και στη στρατιωτική θητεία τους είναι ένα απλό στρατιωτικό πιστόλι με μέτρια σκοπευτικά όργανα, δύσχρηστο μοχλό ασφαλείας, μέτρια σκανδάλη και σχετικά μεγάλες ανοχές που με τα χρόνια μπορεί να έχουν “ξεχειλώσει” ακόμα περισσότερο. Αντίθετα, αν πιάσει κανείς στα χέρια του ένα σύγχρονο 1911 από τις πιο ειδικές και ακριβές εκδόσεις που κυκλοφορούν (Kimber, Wilson Combat, Springfield κλπ) θα πάρει την αίσθηση ενός ελβετικού ρολογιού ή μιας γερμανικής λιμουζίνας και όχι ενός παλιού στρατιωτικού πιστολιού.

Όλη αυτή η μακριά εισαγωγή είναι απαραίτητη ώστε να καταλάβει κανείς τί αντιγράφει και σε ποιούς απευθύνεται το συγκεκριμένο αεροβόλο της Cybergun. Για παράδειγμα, σε κάποιους μπορεί να φανεί παράξενο και όχι ιδιαιτέρως πρακτικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αεροβόλο δεν διαθέτει σκανδάλη διπλής ενεργείας, οπότε θα πρέπει να το οπλίσουμε εμείς πριν την πρώτη βολή. Όμως, ως ακριβές αντίγραφο, ακολουθεί ακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας του πραγματικού, και μάλιστα με εξαιρετικό τρόπο αφού διαθέτει και σύστημα λειτουργίας blowback. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αφού από αυτό το στοιχείο και μόνο χαρακτηρίζεται η επιτυχία της αντιγραφής. Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα blowback στα αεροβόλα πιστόλια είναι ο σχεδιασμός που επιτρέπει στο κλείστρο να παλινδρομεί ρεαλιστικά σε κάθε βολή και (το πιο σημαντικό) να οπλίζει και πάλι τη σκανδάλη μονής ενεργείας έτσι ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη βολή, όπως ακριβώς και στο πυροβόλο όπλο. Για να γίνει αυτό, αντί για τα αέρια της έκρηξης του φυσιγγίου του πυροβόλου, εδώ χρησιμοποιείται η εκτόνωση του διοξειδίου του άνθρακα που σπρώχνει και το βλήμα να βγει από την κάννη, ξοδεύοντας ίσως λίγο παραπάνω αέριο σε κάθε βολή αλλά σίγουρα πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ειδικά για το 1911, η λειτουργία αυτή είναι η βάση και η ουσία της προσομοίωσης, αφού η σκανδάλη μονής ενεργείας είναι και αυτή που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του συγκεκριμένου πιστολιού. Έτσι, το Swiss Arms 1911 αποδεικνύεται ένα εξαιρετικό κομμάτι για τη συλλογή οποιουδήποτε γνωρίζει και αγαπάει τα αντίστοιχα πυροβόλα 45άρια, αφού η όψη, η αίσθηση, ο χειρισμός και η λειτουργία είναι ίσως ό,τι πιο κοντινό έχουμε δοκιμάσει ποτέ σε σύγκριση με το αντίστοιχο πραγματικό πιστόλι. Το μοναδικό που λείπει είναι φυσικά η ανάκρουση, όμως η παλινδρόμηση του κλείστρου είναι ένα αρκετά καλό στοιχείο ρεαλισμού που προσφέρει μια «αναστάτωση» τη στιγμή της βολής και άρα αναγκάζει τον σκοπευτή να είναι συγκεντρωμένος στο σωστό τράβηγμα της σκανδάλης και συνολικά προσεκτικός στην τεχνική του.

Χρησιμοποιώντας αναγκαστικά (για λόγους αξιόπιστης λειτουργίας) μεταλλικές μπίλιες (ΒΒ) των 4,5 χιλιοστών σε λεία κάννη, είναι αδύνατον να πετύχουμε ακρίβεια σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 10-15 μέτρων όπως ίσως θα μπορούσαμε να πετύχουμε με κάποιο άλλο αεροβόλο πιστόλι με ραβδωτή κάννη και μολυβένια βλήματα καλής ποιότητας. Από την άλλη, όμως, το συγκεκριμένο πιστόλι είναι πολύ καλά φτιαγμένο σε επίπεδο κατασκευαστικών ανοχών, με αποτέλεσμα να εξαντλεί την τεχνικά δυνατή ακρίβεια των ΒΒ και να έχει παραπάνω από ικανοποιητική ακρίβεια σε αποστάσεις 7-8 μέτρων. Έτσι, φροντίζουμε να προσαρμόσουμε το μέγεθος των στόχων μας σε αυτή την απόσταση βολής, όπου μπορούμε πλέον να εξασκηθούμε με άριστες συνθήκες για κάθε είδους σκοπευτικό αγώνισμα, από Πρακτική Σκοποβολή μέχρι και τα διάφορα αγωνίσματα του σταθερού στόχου που διαθέτουν και σκέλος ταχείας βολής, όπου το συγκεκριμένο πιστόλι αποδεικνύεται άριστο εργαλείο προπόνησης λόγω του συστήματος blowback που διαθέτει. Πολύ σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι το γεγονός ότι τα σκοπευτικά όργανα, όπως ακριβώς και στο πραγματικό πιστόλι, αν και δεν είναι ρυθμιζόμενα με την κλασική έννοια, έχουν όμως τη δυνατότητα να μετακινηθούν δεξιά-αριστερά ώστε να διορθώσουν τη σκόπευση στον οριζόντιο άξονα. Αυτό, υπενθυμίζουμε ότι ήταν και το μοναδικό μας παράπονο σε κάποια άλλα αεροβόλα αντίγραφα πραγματικών πιστολιών που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, παράπονο που ευτυχώς δεν ισχύει στο Swiss Arms 1911.

Η αλήθεια είναι ότι διασκεδάσαμε πάρα πολύ με το καταπληκτικής όψης και λειτουργίας αεροβόλο πιστόλι της Cybergun, αλλά επισημαίνουμε και πάλι ότι το συγκεκριμένο αεροβόλο απευθύνεται στους σκοπευτές και τους συλλέκτες που γνωρίζουν και εκτιμούν το πραγματικό 1911. Για κάποιον που δεν αναγνωρίζει κάτι οικείο στην όψη και στη λειτουργία του, ίσως το συγκεκριμένο αεροβόλο να αποδειχθεί κάπως παράξενο στον χειρισμό και στις βολές – όμως, για τον «δικό του πελάτη» το Swiss Arms 1911 SA TRS (όπως είναι η πλήρης ονομασία του) είναι μια καταπληκτική επιλογή που θα ενθουσιάσει ακόμα και τον πιο αυστηρό κριτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37,571ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
11.6 ° C
12.4 °
10.4 °
81 %
2.7kmh
20 %
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
17 °
Κυ
13 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ