Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαΟι σωστές επιλογές στο ξεκίνημα

Οι σωστές επιλογές στο ξεκίνημα

|

Οι διαθέσιμες επιλογές στα αεροβόλα όπλα είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλο είδος όπλου, αφού η ποικιλία σε επίπεδο τεχνολογίας, τεχνικών χαρακτηριστικών και επιδόσεων είναι πολύ μεγαλύτερη. Τί θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο νέος αεροβολιστής;

του Κώστα Λακαφώση

“Θα ήθελα να μου συστήσετε ένα καλό αεροβόλο για να ξεκινήσω να ασχολούμαι”, είναι κάτι που ακούω κάτι πάρα πολύ συχνά, όμως, η ερώτηση από μόνη της δεν είναι πλήρης, εάν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες απαιτήσεις. Είναι σαν να ρωτάει κάποιος “τώρα που θα βγάλω δίπλωμα, θέλω να μου συστήσετε μια καλή μοτοσυκλέτα”. Υπάρχουν μοτοσυκλέτες μικρές και μεγάλες, για άσφαλτο και χώμα, δίκυκλες και τρίκυκλες, σε μια τεράστια γκάμα που καλύπτει από το “παπάκι” των 50κ.εκ. μέχρι τα “θηρία” των 1.300 κ.εκ. Εάν δεν καθορίσει κάποιος τις επιθυμίες και τις προτεραιότητές του ως αρχικά κριτήρια επιλογής, είναι αδύνατον να πάρει χρήσιμες και ουσιαστικές συστάσεις, αφού ο καθένας θα του προτείνει και κάτι εντελώς διαφορετικό.

- Advertisement -

Χρησιμοποιήσαμε το παράδειγμα της μοτοσυκλέτας επειδή είναι πολύ χαρακτηριστικό, όμως, οι διαφορές είναι εμφανείς και άρα πιο εύκολο να εντοπιστούν, ενώ στο αεροβόλο κρύβονται καλύτερα κάτω από τη φαινομενικά παρόμοια όψη όλων των όπλων. Έτσι, αρκετοί αρχάριοι σκοπευτές ξεκινούν με λάθος επιλογές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποθαρρύνονται πριν προλάβουν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του αεροβόλου. Ας προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε κάποια βασικά σημεία, επισημαίνοντας τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές του αρχαρίου:

Όποιος αναζητεί την απόλυτη ακρίβεια ας ξεκινήσει με τουφέκι

Εάν κάποιος μπαίνει στο χώρο του αεροβόλου με σκοπό να αναζητήσει την υψηλή ακρίβεια που δίνει ένα ραβδωτό όπλο (σε σύγκριση με ένα λειόκαννο), θα βρεί αυτό που αναζητεί σε ένα αεροβόλο τουφέκι. Όλα τα αεροβόλα τουφέκια της αγοράς, ακόμα και τα πιο φθηνά, έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν τις βολές τους στο στόχο σε συγκέντρωση σαφώς ανώτερη από αυτή που μπορεί να πετύχει ακόμα και ο πολύ έμπειρος σκοπευτής. Αυτό δεν ισχύει για όλα τα πιστόλια της αγοράς, αφού κάποια πιστόλια είναι σχεδιασμένα με στόχο τη διασκέδαση και όχι την απόλυτη ακρίβεια.

Τα πολύ ισχυρά τουφέκια ελατηρίου είναι δύσκολα για τον αρχάριο

Τα αεροβόλα ελατηρίου παρουσιάζουν μια έντονη και “παράξενη” ανάκρουση, πολύ διαφορετική από αυτή των πυροβόλων όπλων, η οποία απαιτεί πολύ καλή τεχνική με πάντοτε ομοιόμορφο κράτημα, ώστε να μην επηρεάζεται η ευστοχία της βολής. Στα μεσαίας δύναμης αεροβόλα, το φαινόμενο παρατηρείται σε μικρότερο ποσοστό, οπότε ο νέος αεροβολιστής να μπορεί να μάθει σιγά σιγά την τεχνική του σωστού κρατήματος του όπλου και να εξασκηθεί στη σκοποβολή. Όμως, σε ένα πολύ ισχυρό αεροβόλο ελατηρίου, το φαινόμενο είναι αρκετά πιο έντονο, οπότε ο αρχάριος κινδυνεύει να απογοητευτεί τελείως από τα κακά αποτελέσματα που θα πετυχαίνει, και μάλιστα από ένα ακριβό και θεωρητικά πολύ καλό αεροβόλο.

Τα επαναληπτικά πιστόλια δεν είναι κατάλληλα για σκοποβολή ακριβείας

Εάν κάποιος αρχάριος αεροβολιστής θέλει να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με πιστόλι, θα πρέπει να ξέρει ότι τα αεροβόλα πιστόλια δεν έχουν όλα τις ίδιες προδιαγραφές και τις ίδιες δυνατότητες. Άλλα πιστόλια είναι κατάλληλα για βολές ακριβείας, άλλα είναι κατάλληλα για γρήγορες βολές σε επαναληπτική λειτουργία, και άλλα είναι απλώς όμορφα και ρεαλιστικά ομοιώματα χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις στη βολή. Έτσι, εάν κάποιος θέλει να στήνει μεγάλους στόχους και να τους πυροβολεί γρήγορα από απόσταση 5-6 μέτρων, μπορεί να επιλέξει ένα επαναληπτικό πιστόλι με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα και να διασκεδάσει πάρα πολύ. Όμως, με το ίδιο πιστόλι, εάν επιχειρήσει (έστω και με μόνο στόχο τη διασκέδαση και όχι τις επιδόσεις) να ρίξει σε σκοπευτήριο ή σε αγωνιστικό στόχο 10 μέτρων, είναι βέβαιο ότι θα απογοητευτεί, αφού τα περισσότερα κοντόκαννα επαναληπτικά πιστόλια διοξειδίου, ακόμα και στα χέρια του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ευθυβολία, ώστε να έχει νόημα να μετρήσει και να προσπαθήσει να βελτιώσει κανείς την επίδοσή του.

Τα ρυθμιζόμενα σκοπευτικά είναι απαραίτητα για σοβαρή ενασχόληση

Ένα πυροβόλο πιστόλι κεντρικής πυροδότησης, μπορεί να διαθέτει σταθερά σκοπευτικά, κι όμως να είναι απολύτως κατάλληλο για σκοποβολή σταθερού στόχου στα 25 μέτρα, εάν τα σκοπευτικά του είναι σωστά ρυθμισμένα ως προς την οριζόντια απόκλιση. Όμως, στα αεροβόλα όπλα, το ζητούμενο της ακρίβειας είναι υψηλότερο-στην ουσία, με το κάθε αεροβόλο που χρησιμοποιούμε, επιδιώκουμε να μπορούμε σχεδόν να βάζουμε τη μία βολή μέσα στην άλλη. Τα ρυθμιζόμενα σκοπευτικά είναι απαραίτητα ώστε να κάνουμε τις μικρορυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου να φέρουμε τη μικρή τρύπα των 4,5 ή 5,5 χιλιοστών ακριβώς στο σωστό σημείο, και όχι “περίπου”.

Όποιος θέλει να ρίχνει πολλές βολές, ας προτιμήσει ένα μεσαίας δύναμης ελατηρίου

Ειδικά εάν κάποιος ζει σε μεγάλη απόσταση από τα αντίστοιχα καταστήματα (αλλά συνυπολογίζοντας επίσης και το απαραίτητο κόστος), είναι καλό να αποφύγει τα αεροβόλα με αμπούλα διοξειδίου ή τα νέας γενιάς όπλα προσυμπιεσμένου αέρα που απαιτούν καταδυτικό κομπρεσέρ και φιάλες για να ξαναγεμίσουν. Εάν κάποιος θέλει να ρίχνει πάρα πολλές βολές με ελάχιστο κόστος και χωρίς καθόλου τεχνικά προβλήματα, η καλύτερη επιλογή είναι ένα αεροβόλο τουφέκι ελατηρίου μεσαίας δύναμης, π.χ. με ταχύτητα βλήματος (στα 4,5 χιλιοστά) γύρω στα 600-700fps (πόδια ανά δευτερόλεπτο). Τα αεροβόλα αυτής της κατηγορίας είναι αυτό που λέμε “αθάνατα”, αφού ρίχνουν χιλιάδες βολές για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να ζητάνε τίποτα παραπάνω από ένα γρήγορο καθάρισμα στην κάννη και μια σταγόνα λάδι κάθε έξι μήνες!

Τα εξελιγμένα τουφέκια προσυμπιεσμένου αέρα δεν είναι κατάλληλα για τον αρχάριο

Πολλοί σκοπευτές αποφασίζουν να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με το αεροβόλο, εντυπωσιασμένοι από τις πραγματικά καταπληκτικές δυνατότητες ενός τελευταίας τεχνολογίας αεροβόλου τουφεκιού προσυμπιεσμένου αέρα. Όμως, η γνώμη μας είναι ότι ένα τέτοιο αεροβόλο δεν είναι κατάλληλο για να ξεκινήσει κανείς, για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος είναι ότι η αγορά ενός πλήρους συστήματος που να περιλαμβάνει και φιάλες αέρα και συστήματα αναγόμωσης είναι μια πολύ ακριβή αρχική επένδυση που κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα μετά από λίγο καιρό, εάν περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός χωρίς ο σκοπευτής να κολλήσει τελικά το “μικρόβιο” του αεροβόλου. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος, όμως, είναι το γεγονός ότι αυτά τα αεροβόλα “παραείναι καλά” για να μάθει κανείς τα βασικά. Είναι σαν να ξεκινήσει κανείς να μαθαίνει να οδηγεί σε ένα υπερσύγχρονο και υπεραυτόματο αυτοκίνητο με συστήματα ελέγχου που αναλαμβάνουν να προστατεύσουν τον οδηγό από κάθε λάθος και κακοτοπιά. Όπως ο οδηγός μαθαίνει καλύτερα ξεκινώντας με ένα πιο απλό, παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητο, έτσι και ο αεροβολιστής, είναι σίγουρο ότι θα βάλει πολύ πιο ισχυρές βάσεις στην τεχνική του εάν ξεκινήσει με ένα πιο “δύσκολο” όπλο ελατηρίου, προχωρώντας σε σταδιακά βήματα μέχρι να φτάσει στην απόκτηση του “μαγικού” όπλου προσυμπιεσμένου αέρα σε επόμενο στάδιο της ενασχόλησής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.8 ° C
28.8 °
26.7 °
39 %
7.7kmh
0 %
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °
Πε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ