Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΑγώνεςΤι κερδίσαμε µε την εθνική µας στο Πανευρωπαϊκό Ιχνηλατών

Τι κερδίσαμε µε την εθνική µας στο Πανευρωπαϊκό Ιχνηλατών

|

Τα ωφέλη της παρθενικής συμμετοχής της εθνικής μας στο Πανευρωπαϊκό Ιχνηλατών

Η συμμετοχή της χώρας μας, για πρώτη φορά, στο πανευρωπαϊκό κύπελλο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σερβία, είναι σταθμός για τη σύγχρονη ελληνική κυνοφιλία.

Μπορεί να μην καταφέραμε να διακριθούμε, αλλά κερδίσαμε την ανάληψη της επόμενης διοργάνωσης, η οποία θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στις Σέρρες. Η ανάθεση της διοργάνωσης έγινε με κάθε επισημότητα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, στο Τσάτσακ, την παραμονή του διημέρου της διεξαγωγής των αγώνων, όπου και παραδόθηκε συμβολικά το λάβαρο της διεθνούς Ομοσπονδίας F.C.I., από την σερβική στην ελληνική αποστολή.

Έτσι, ο χρόνος πλέον έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί επάξια, σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση- πρόκληση!

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η οργανωτική επιτροπή μας, στις Σέρρες, όπου και θα παγματοποιηθεί το 38ο πανευρωπαϊκό κύπελλο, σε συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και τον «οικοδεσπότη» τοπικό κυνηγετικό σύλλογο, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες, ενόψει της κορυφαίας εκδήλωσης, που θα γίνει 10 και 11 Μαρτίου», ανέφερε στα «ΚΝ», ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη Σερβία, Αθανάσιος Γκόπης, που πρόσφατα ορίστηκε και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Ιχνηλατών (6η ομάδα) της F.C.I.

- Advertisement -

«Όλα θα πάνε καλά! Είναι μια ύψιστη τιμή για τη χώρα μας και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας τόσο σπουδαίας διοργάνωσης. Είναι χαρά μας, που θα φιλοξενήσουμε, τους πρώτους πανευρωπαϊκούς αγώνες ιχνηλατών στην Ελλάδα», είπε γεμάτος ενθουσιασμό και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών, Πασχάλης Παρατσουκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκόπη, από τις 15 Ιανουαρίου για δυο Σαββατοκύριακα και άλλα τέσσερα του Φεβρουαρίου, θα διενεργηθούν οι προκριματικοί αγώνες για τη σύνθεση της νέας εθνικής ομάδας, η οποία και θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα.

Στη διοργάνωση, που προηγήθηκε στο Τσάτσακ, η εθνική μας ομάδα, που απαρτιζόταν από τρεις αγέλες (δύο ελληνικών ιχνηλατών) και μια ξένης φυλής (Μπιγκλ), δεν κατάφερε να μπει στη βαθμολογία, από λεπτομέρειες.

Η μια ήταν του Μάριου Αναστασίου, η οποία σήκωσε λαγό, αλλά υστέρησε στη δίωξη. Η ομάδα του κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ιταλίας, Αντρέα Κατάλτι. Αυτός έτρεξε πρώτος από τις 8. Έως τις 10 δεν κατάφερε να ξεφωλιάσει, αν και πήρε παράταση 10 λεπτά. Οι Ελληνικοί Ιχνηλάτες του Μάριου, λύθηκαν στις 10.40’. «Τα σκυλιά μου βρήκαν ίχνη στις 11.5’, αν και επικρατούσε υψηλή θερμοκρασία και έντονη ξηρασία και περιφερόντουσαν πολλά ζαρκάδια και φασιανοί. Γρήγορα ξεκαθάρισαν τον ντορό κι έφτασαν στο ξεφώλιασμα. Τον σήκωσαν, αλλά, δυστυχώς, αν και πέρασε κοντά από τον Ιταλό κριτή, μας είπε ότι δεν τον είδε.

Στα 400 μέτρα μπήκε στο δάσος ο λαγός, όπου κοντοστάθηκε. Εκεί, έγινε δεύτερο ξεφώλιασμα και βγήκε στον Ιταλό κριτή και στον βοηθό του. Είχαμε την ατυχία να σπάσει στην πίσω μεριά σε χωματόδρομο και κατευθύνθηκε μπροστά από τα αυτοκίνητα και τους θεατές. Και για να γλιτώσει μπήκε στο προαύλιο ενός νεκροταφείου, οπότε και διακόπηκε η δίωξη. Για μόλις ένα λεπτό δεν μπήκαμε στη βαθμολογία», εξιστορεί ο κυναγωγός. Και προσθέτει: «Αν προσμετρούνταν ο χρόνος από το πρώτο ξεφώλιασμα, πολύ εύκολα θα φτάναμε στην πρώτη θέση. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις άλλες και ελπίζουμε –πρώτα ο Θεός- να σταθούμε πιο τυχεροί στο επόμενο πρωτάθλημα που θα γίνει στην πατρίδα μας».

Η άλλη ανήκει στον Παναγιώτη Καραδήμα. Τα σκυλιά έπιασαν έναν ντορό τον ακολούθησαν, αλλά την πιο κρίσιμη στιγμή προδόθηκαν από …ατυχία. Στο τερέν, εμφανίστηκε ένας αγρότης ο οποίος ψέκαζε ένα χωράφι. Οι κριτές- είπαν στον κυναγωγό να κάνει μια παράκαμψη, όμως η αγέλη πλέον δεν μπόρεσε να ξαναβρεί τα ίχνη του λαγού.

Τις ξένες φυλές εκπροσώπησε με την αγέλη του ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Μπιγκλ Ελλάδος, Μιχάλης Πεζίκογλου. Αυτή, ύστερα από δυο ντορούς, εντόπισε έναν τρίτο. Εκείνον τον ξεκαθάρισε κι έκανε ένα εντυπωσιακό ξεφώλιασμα, ενώ άρχισε την καταδίωξη με φωνές. Ωστόσο, ο λαγός κατευθύνθηκε προς το σημείο, όπου ήταν τα αυτοκίνητα των θεατών και λοξοδρόμησε. Τα σκυλιά έφτασαν μέχρι εκεί, αλλά βλέποντας τον κόσμο αποσυντονίστηκαν και σταμάτησαν τη δίωξη. Η αγέλη αυτή δεν μπήκε, επίσης, στη βαθμολογία για μόλις δυόμισι λεπτά!

Πάντως η εμφάνιση της εντυπωσίασε τον πρόεδρο του Ομίλου Μπιγκλ και Μπιγκλ Χάριερ της Γαλλίας, Ζακ Μενούτ, ο οποίος κάλεσε τον κ. Πεζίκογλου να συμμετάσχει στους προσεχείς αγώνες που διοργανώνει η χώρα του.

Η ελληνική ομάδα δεν είχε την εύνοια της τύχης ούτε στην κλήρωση, αφού βρέθηκε να αγωνίζεται στις 10-12, ενώ οι Ιταλοί κατέβηκαν στο τερέν στις 8-10 το πρωί.
Στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα , είχε επιλεγεί ως αναπληρωματική και η αγέλη Ελληνικών Ιχνηλατών του Ιωάννη Γκουνέλα. Όμως, η ομάδα αυτή δεν πήγε στο Τσάτσακ, γιατί ο κυναγωγός της είχε ένα ατύχημα και έσπασε το χέρι του. (Τα «ΚΝ» εύχονται στο Γιάννη περαστικά!).

Στους αγώνες συμμετείχαν από την Ελλάδα, ο Αθανάσιος Γκόπης, ο Γιάννης Φραγγίδης και ο Φώτης Πεσιλής, ως πρώτοι κριτές, ακολουθούμενοι από δυο Σέρβους και έναν Ιταλό. Ο κ. Φραγγίδης, παρέδωσε στους διοργανωτές έναν αμφορέα, όπου εικονίζεται η αρχαία θεότητα Νεφέλη, ως σύμβολο της ελληνικής φιλοξενίας.
Στο περιθώριο της διοργάνωσης η ελληνική αποστολή είχε να αντιμετωπίσει και τον «σκόπελο» των Σκοπιανών, οι οποίοι ήθελαν να συμμετάσχουν στους αγώνες σαν «Μακεδονία». Μετά την απειλή ότι θα αποχωρήσουμε και με την κοινή στάση της Κύπρου, τελικά οι εκπρόσωποι του γειτονικού κρατιδίου, δέχτηκαν να εμφανιστούν με το επίσημο όνομα της χώρας τους «North Macedonia».
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι στους αγώνες τρεις αγέλες Ιταλικών Ιχνηλατών. Η μια από αυτές, τα υπόξανθα του Μοντερσίνο, με δίωξη οκτώ λεπτών κατέλαβε την πρώτη θέση. Ήταν και η μόνη που μπήκε στη βαθμολογία.

Στα μονά σκυλιά, την πρώτη θέση πήρε ένας Ελβετός με ιχνηλάτη της Λουκέρνης, τη δεύτερη ένας Κροάτης με Ίστριας και την τρίτη ο Κύπριος Γιώργος Κασίμης, με ένα Μπλε Γασκώνης.
Μετείχαν δέκα χώρες, ενώ η ενδέκατη Φινλανδία δεν μπόρεσε να πάρει μέρος, καθώς υπήρξε πρόβλημα με την αεροπορική πτήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγόσκυλο γλιτώνει από τα δόντια των λύκων: Το έσωσαν στο παρά πέντε οι κυνηγοί – Βίντεο

Κυνηγόσκυλο γλιτώνει από τα δόντια των λύκων: Το έσωσαν στο παρά πέντε οι κυνηγοί Ένα κυνηγόσκυλο σώζεται τελευταία στιγμή με την παρέμβαση των κυνηγών από...
37,591ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,580ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
15.8 ° C
18 °
12.5 °
86 %
2.2kmh
20 %
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ