spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΓίναμε φίλοι και χρωστάμε πολλά ο ένας στον άλλον

Γίναμε φίλοι και χρωστάμε πολλά ο ένας στον άλλον

|

Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναφερθώ στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και κυνηγόσκυλου, έννοιες βγαλμένες από διαπιστώσεις και εμπειρίες πολλών ετών…

του Νίκου Κατσαρού 

Τα σκυλιά όταν μεγαλώσουν σε ένα υγιές περιβάλλον, δείχνουν πάντα ευτυχισμένα και ικανοποιημένα. Δεν είναι στρεσαρισμένα, είναι υγιή ισορροπημένα σκυλιά και μας δίνουν χαρά με χίλιους δύο τρόπους. Δίνοντάς τους αγάπη, άσκηση και πειθαρχία, έχουμε μια καλή ευκαιρία να τα ευχαριστήσουμε για όλα όσα μας προσφέρουν και εμείς έχουμε ένα χαρούμενο και ισορροπημένο σκυλί.

Τα σκυλιά ζουν το τώρα, γι’ αυτό οι όποιες παρεμβάσεις πάνω τους πρέπει να γίνονται την ώρα του λάθους, με υπομονή, επίμονη, χωρίς να εκνευριζόμαστε και να επαναλαμβάνονται κάθε φορά που γίνονται λάθη, μέχρι να καταλάβει το σκυλί ότι η συμπεριφορά του μας είναι ανεπιθύμητη. Όταν τα μαλώνουμε δεν καταλαβαίνουν λέξη απ’ όσα τους λέμε, το μόνο που καταλαβαίνουν είναι ο εκνευρισμός, που θα τα τρομάξει, θα τα μπερδέψει, ή απλά θα μας αγνοήσουν. Το να χτυπήσουμε ένα σκυλί είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το φόβο για να κάνουμε ένα ζώο να υπακούσει. Χρησιμοποιώντας μια τέτοιου είδους τακτική δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

Το να δείχνεις στο σκυλί ότι εσύ είσαι ο αρχηγός και ότι εσύ βάζεις κανόνες, δεν είναι το ίδιο με το να το φοβερίζεις και να το τιμωρείς. Όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε κάποιο σφάλμα στο σκυλί μας, δεν χρειάζεται θυμός, παρά μόνον ηρεμία, υπομονή και αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει να βγαίνουμε εκτός ελέγχου, διότι έτσι ικανοποιούμε δικές μας ανάγκες και όχι του σκύλου. Αν θέλουμε πραγματικά να το διορθώσουμε, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και αποφασιστικοί. Πρέπει να μάθουμε να “διαβάζουμε” τις ενέργειές του και την γλώσσα του σώματός του, όσο καλά διαβάζει εκείνο εμάς.

Στα σκυλιά πρέπει να δίνουμε αγάπη την κατάλληλη στιγμή, αφού δηλαδή έχει ασκηθεί, έχει φάει, έχει αλλάξει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του και κάνει αυτό που του ζητάμε και αφού έχει ανταποκριθεί σε μια εντολή. Πότε είναι η λάθος στιγμή να δώσουμε αγάπη; Όταν το σκυλί μας είναι φοβισμένο, αγχωμένο, κτητικό, εξουσιαστικό ή επιθετικό. Η ήρεμη υποταγή είναι η καλύτερη διανοητική κατάσταση για τον σκύλο, ο οποίος μας παρατηρεί διαρκώς, διαβάζοντας τις ενέργειές μας.

Με την κατάλληλη ήρεμη αποφασιστική ενέργεια, την επιβολή και την πειθαρχεία, μπορούμε να έχουμε μια μοναδική σχέση με το σκυλί μας, τον αφήνουμε να μας γνωρίσει, να νοιώσει άνετα μαζί μας και μετά να κάνει κάτι να κερδίσει την αγάπη μας. Το κλειδί είναι η υπομονή. Η ισορροπία ενός σκύλου δεν εξαρτάται από τα υλικά αγαθά, εξαρτάται από το αν του επιτρέπουμε να εκφράζει πλήρως την φυσική και ψυχολογική πλευρά της ύπαρξής του. Βράβευση και τιμωρία πρέπει να προέρχονται από εσάς. Δεν επιτρέπεται ποτέ ιδίως στα κουτάβια να το κάνουν άλλοι και όχι εσείς, ακόμη και αν είναι αυτοί που του δίνουν το φαγητό. Με την κατάλληλη ηρεμία και πειθαρχεία μπορούμε να οικοδομήσουμε μια στέρεη και μακροχρόνια σχέση με το σκυλί μας.

 

Μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για την τιμωρία, γιατί τα χέρια σας πρέπει να δίνουν στο σκυλί σας μόνον το καλό. Εκπαίδευση δεν είναι να μάθουμε στο σκυλί μας να εκτελεί διαταγές, είναι αυτό που ξεκινάει από την καρδιά μας και παράλληλα με το μεράκι μας, την διάθεση και την υπομονή που πρέπει να έχουμε σαν ιδιοκτήτες, δημιουργείται μια αρμονική σχέση εμπιστοσύνης και πετυχημένης συνεργασίας. Ο σκύλος μας είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας, είναι ο μόνος φίλος που δε θα μας προδώσει ποτέ, όμως για να γίνει φίλος μας θα πρέπει να μπορούμε να τον καταλάβουμε.

Η επιτυχία εξαρτάται από την διάθεση που έχουμε, τον χρόνο που του αφιερώνουμε και την ευαισθησία που κρύβουμε μέσα μας. Η επαφή με τον σκύλο μας, το χάδι, το παιχνίδι, γυμνάζει το κορμί και το μυαλό του και βοηθά στην τελειοποίηση του χαρακτήρα του. Η κοινωνικοποίηση είναι η απαραίτητη οδός προς τον δρόμο της επιτυχίας και οι πρώτοι μήνες της ζωής του κουταβιού είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους. Θα πρέπει να γνωρίζει ανθρώπους, θορύβους, τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, ώστε μεγαλώνοντας δεν θα φοβάται, δεν θα είναι νευρικό ή επιθετικό γιατί δεν θα του έχουν δημιουργηθεί ανασφάλειες από την μικρή του ηλικία.

Η επανάληψη φέρνει την πείρα και η πείρα την άνεση στην διαβίωσή μας μαζί του. Να είμαστε δίκαιοι υπομονετικοί στην συμπεριφορά μας και σταθεροί. Εκείνος συλλαμβάνει απόλυτα την ανησυχία και το άγχος μας, όπως εκδηλώνονται μέσα από τις κινήσεις και την έκφρασή μας. Το να πω απλά ότι αγαπώ τα σκυλιά δεν αρκεί για να περιγράψω στο ελάχιστο τα συναισθήματα και το δέσιμο που έχω μαζί τους.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ