spot_img
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΤα σκουλήκια που «τρώνε» τα …μάτια των σκύλων!

Τα σκουλήκια που «τρώνε» τα …μάτια των σκύλων!

|

 

Η μόλυνση λέγεται θελαζίωση και προκαλείται από παράσιτο που μεταφέρεται στον οφθαλμό του σκύλου από… μολυσμένες μύγες, οι οποίες αφήνουν προνύμφες στα μάτια των ζώων!

Μία σειρά παρόμοιων περιστατικών που συνέβησαν σε κυνηγόσκυλα της Βορείου Ελλάδας, έφερε στην επιφάνεια μία… αποκρουστική ασθένεια που οι περισσότεροι κυνηγοί αγνοούν ότι υπάρχει.

– “Παρατήρησα, ότι τα μάτια του ιχνηλάτη μου δάκρυζαν και γέμιζαν τσίμπλες. Τον πήγα στον κτηνίατρο και διαπίστωσε ότι, κάτω από τα βλέφαρα ήταν… γεμάτα σκουλήκια, άσπρα και λεπτά σαν κλωστή! Τα απομάκρυνε με λαβίδα και συνέστησε αγωγή με κολλύριο. Αν δεν το πήγαινα έγκαιρα, τα σκουλήκια θα τρυπούσαν τα μάτια, αφού τρέφονταν από αυτά!”, ανέφερε ένας ιδιοκτήτης.

Από μολυσμένες μύγες!

Η μόλυνση λέγεται θελαζίωση και προκαλείται από το νηματώδες παράσιτο “Thelazia callipaeda”. Μεταφέρεται στον οφθαλμό του σκύλου από… μολυσμένες μύγες, που αφήνουν μολυσμένες προνύμφες στα μάτια των ζώων! Το παράσιτο “φωλιάζει”, συνήθως κάτω από τα βλέφαρα και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και τρεις βδομάδες μετά τη μόλυνση…

Τα συμπτώματα είναι δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, οίδημα του βλεφάρου, οφθαλμικό έκκριμα, θόλωση και έλκη του κερατοειδούς. Σοκαρισμένος είναι ακόμα ένας κυνηγός που πέρασε ανάλογη περιπέτεια με τα λαγόσκυλά του. Αντιλήφθηκε, ότι ένα από τα σκυλιά του έδειχνε περίεργη συμπεριφορά, όταν πήγαινε να τα φροντίσει!

– “Γάβγιζε ασταμάτητα χωρίς λόγο, έσκαβε στο έδαφος και έχωνε το κεφάλι του ανάμεσα στα μπροστινά του πόδια, ενώ προσπαθούσε να τρίψει τα μάτια του που είχαν τσίμπλες. Έδειχνε ότι κάτι το ενοχλεί. Πήγα να καθαρίσω τα μάτια του και είδα ένα μικρό πραγματάκι που κουνιόταν. Πήρα τηλέφωνο τον εξάδελφό μου που είναι κτηνίατρος, και εκείνος μου είπε ότι είναι σκουλήκια! Δεν είχα ακούσει ποτέ για κάτι τέτοιο”, περιέγραψε την εμπειρία του. Μάλιστα, τα σκουλήκια που αφαιρέθηκαν από τα δύο μολυσμένα μάτια του σκύλου, χωρούσαν σε ένα κουτάλι του γλυκού!

Πιο ευάλωτα, τα δεμένα!

Η κτηνιατρική εξέταση έδειξε ότι είχαν προσβληθεί και τα επτά σκυλιά που ήταν στην εγκατάσταση! Κατά περίεργο τρόπο, δεν είχαν μολυνθεί τα τσοπανόσκυλα που ήταν ελεύθερα στο στάβλο, με τα γελάδια που διατηρεί ο λαγοκυνηγός.

– “Ο στάβλος μου είναι κοντά σε ρέμα με υγρασία. Έχουμε ένα μικρό μυγάκι, “λούτσο” το λέμε στα μέρη μας, που πετάει σε σμήνη και εύκολα μεταδίδει τη μόλυνση. Ειδικά στα δεμένα σκυλιά, που είναι πιο ευάλωτα σε αντίθεση με τα ελεύθερα”, παρατηρεί.

Το παράσιτο “Thelazia callipaeda”, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα μάτια κατοικίδιων ζώων στην Κίνα, το 1910. Ωστόσο, πριν δύο χρόνια αναστάτωσε και την Μεγάλη Βρετανία, όπου είχαν καταγραφεί τρία κρούσματα, από ζώα που είχαν εισαχθεί από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο John Graham-Brown του Πανεπιστημίου του Liverpool, είχε δηλώσει πως το παράσιτο εξαπλώνεται μέσω μίας μύγας, που αφήνει μολυσμένες προνύμφες στα μάτια των σκύλων. Μπορεί, επίσης, να προσβάλει άλλα σαρκοφάγα, τα μηρυκαστικά, τα ιπποειδή, καθώς και τον άνθρωπο! Κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σερβία και Ελλάδα.

Επικίνδυνοι οι στάβλοι

Ο κτηνίατρος Βασίλης Σλίμπας, από την Έδεσσα, λέει:

– “Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για σκυλιά που ζουν κοντά σε στάβλους, όπου οι μύγες είναι πολλές. Έχω αντιμετωπίσει τελευταία 15 περιστατικά, από την Βέροια, την Κοζάνη και την Φλώρινα. Το παράσιτο υπήρχε και παλιότερα, αλλά τώρα οι κτηνίατροι είναι πιο υποψιασμένοι και ψάχνουν και για σκουλήκια σε περίπτωσης επίμονης επιπεφυκίτιδας… Η θεραπεία περιλαμβάνει την μηχανική απομάκρυνση των παρασίτων και την χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα, τα σκουλήκια θα καταστρέψουν τα μάτια και ο σκύλος θα τυφλωθεί”!

Όπως τόνισε ο ίδιος κτηνίατρος, κυκλοφορούν πολλά χάπια και άλλα σκευάσματα που προστατεύουν από τη μόλυνση. Όμως, αν η μόλυνση εκδηλωθεί, η μόνη σωστή αντιμετώπιση είναι η απομάκρυνση των σκουληκιών με ειδική χειρουργική λαβίδα.

Συμβαίνει και σε ανθρώπους!

Μία γυναίκα από το Όρεγκον των Η.Π.Α, που έβγαζε σκουλήκια από τα μάτια της, είναι η πρώτη γνωστή ανθρώπινη περίπτωση παρασιτικής μόλυνσης που μεταδίδεται από μύγες. Δεκατέσσερα τέτοια μικροσκοπικά σκουλήκια αφαιρέθηκαν από το αριστερό μάτι της 26χρονης Άμπι Μπέκλεϊ, τον Αύγουστο του 2016… Η κοπέλα έκανε ιππασία και ψάρεμα στο Gold Beach στο Όρεγκον και, ύστερα από μία εβδομάδα έντονου ερεθισμού στα μάτια, οι γιατροί διέγνωσαν τη νόσο και στα δύο μάτια της (τα σκουλήκια τρέφονται με τα δάκρυα που λιπαίνουν το βολβό του ματιού).

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σώκος – Θηραματολόγος: “Πού το περίεργο να πέρασε η αρκούδα από τα Βασιλικά και τώρα να βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά;”

Τι λέει ο θηραματολόγος για τα ίχνη αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης; Την επιστημονική του άποψη κατέθεσε ο θηραματολόγος Χρήστος Σώκος στην ιστοσελίδα της Δασικής Υπηρεσίας,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ