spot_img
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΚυνήγι λαγού τη δεκαετία του '60 - ΚΣ Νάουσας

Κυνήγι λαγού τη δεκαετία του ’60 – ΚΣ Νάουσας

|

Κυνήγι λαγού τη δεκαετία του ’60 – ΚΣ Νάουσας

Μια φωτογραφία από τα παλιά

Μια φωτογραφία αρχείου του Κ.Σ Νάουσας, έγινε αφορμή για την επικοινωνία μου, με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου τον κ. Βασίλη Χατζητρύφων.

Οι περισσότεροι που απεικονίζονται στην εν λόγω φωτογραφία, της δεκαετίας του 60′, δυστυχώς δεν είναι εν ζωή. Στην φωτογραφία απεικονίζονται 8 άνδρες και περίπου 18 λαγοί.

Οι κυνηγοί τόσο από την Νάουσα όσο και τα περίχωρα διοργάνωναν ομαδικές – ολιγοήμερες “εκδρομές” στους ορεινούς όγκους του Βερμίου τις οποίες συνόδευαν με κυνηγετικές εξορμήσεις. Να σημειώσουμε πως αυτές οι “εκδρομές” μπορεί να γίνονταν 1-2 φορές τον χρόνο. Συνεπώς οι πληθυσμοί του λαγού μπορούσαν να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Μιας και η μετακίνηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, τα μόνα μηχανοκίνητα μέσα που διέθεταν ήταν τα πρώτα τρακτέρ τύπου «Unimog», οι κυνηγετικές εξορμήσεις ήταν λιγοστές και περιορίζονταν γύρω από την πόλη και τα χωριά.

Τα κυνηγόσκυλα

Τα σκυλιά τα οποία απεικονίζονται στην φωτογραφία, σύμφωνα με τον Βασίλη Χατζητρύφων, φαίνεται να μην έχουν άμεση σχέση με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη του σήμερα. Όντας ιδιοκτήτης 10 Ελληνικών Ιχνηλατών, μας είπε πως ένας ευκατάστατος Ναουσαίος έμπορος, που ασχολούνταν με το κυνήγι, είχε φέρει τα σκυλιά αυτά από την Τουρκία. (Οι δύο σκύλοι που βρίσκονται στο βάθος φαίνεται να είναι posavac. Για τα άλλα δύο σκυλιά είναι πολύ δύσκολο να γίνει έστω και μια άτυπη φαινοτυπική αναγνώριση.)

Κυνήγι λαγού τη δεκαετία του '60 - ΚΣ Νάουσας

Οι γουρουνοκυνηγοί της εποχής ήταν λιγοστοί μιας και οι τεράστιες αποστάσεις των αγριόχοιρων, μέχρι τους ορεινούς όγκους, καθιστούσαν δύσκολη την εύρεση και την μετακίνηση. 

Στα πτερωτά, ενώ την σημερινή εποχή παρουσιάζονται ικανοποιητικοί πληθυσμοί στην πεδινή πέρδικα, δεν υπήρχαν και ούτε υπάρχουν πολλοί κυνηγοί.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι πληθυσμοί της ορεινής πέρδικας σήμερα είναι σε χαμηλά επίπεδα και εν πολλοίς αυτό οφείλεται στην αύξηση τόσο των αγριόχοιρων όσο και των υπολοίπων αρπάγων, όπως οι αγριόγατες.

Οι αγριόγατες, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο, είναι εξαιρετικές στο κυνήγι μικρών θηλαστικών παρουσιάζοντας μεγάλους αριθμούς στα ορεινά, πέριξ της Νάουσας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και λαγοκυνηγό του Κ.Σ Νάουσας.

Αμέτρητα αγριογούρουνα

Και που δεν υπάρχουν θα έλεγε κανείς. Έτσι και στην Νάουσα τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά οι αγριόχοιροι πολλαπλασιάζονται με ραγδαία ταχύτητα πάρα τα 1000-1500 άτομα που θηρεύονται ετησίως από τις 3-4 ενεργές και μεγάλες παρέες που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά ποσοστό 70-75% με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Συνεπώς η αύξηση των αγριόχοιρων έχει ένα σοβαρό αντίκρισμα στην απόδοση των καλλιεργειών.  Οι γεωργικές εκτάσεις της περιοχής καθιστούν δύσκολο το λαγοκυνήγι στα πεδινά μιας και σχεδόν πάντα θα υπάρχουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι ή εργάτες στα χωράφια.

Οι λαθροθήρες εκμεταλλευόμενοι τους πληθυσμούς του λαγού που μένουν στις καλλιέργειες δημιουργούν σοβαρά ζητήματα λαθροθηρίας με τους δασικούς υπαλλήλους να κάνουν συχνούς ελέγχους. Πριν λίγες ημέρες υπήρξε επ’ αυτόφωρο έλεγχος, με τους δασικούς υπαλλήλους να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, σε γνωστό άτομο της περιοχής για την παράνομη δράση του. 

Τέλος ο αριθμός της αρκούδας βρίσκεται ακόμη χαμηλά με 2-3 ζώα στα ορεινά.

Να ευχαριστήσουμε τον αντιπρόεδρο του συλλόγου για την άμεση ανταπόκρισή του καθώς και τις πολύτιμες πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου που μας παραχώρησε.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ