Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΜε κυβερνητική απόφαση το κυνήγι πούμα και λύκων στην άλλη πλευρά του...

Με κυβερνητική απόφαση το κυνήγι πούμα και λύκων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

|

- Advertisement -

 

Οι αρχές σε δύο Πολιτείες των Η.Π.Α. αποφάσισαν τη διαχείριση, μέσω θήρευσης, για ορισμένα είδη της άγριας πανίδας, όπως τα πούμα και οι γκρι λύκοι. Εκεί, οι κυβερνήσεις αποφασίζουν χωρίς να επηρεάζονται από τις άναρθρες κραυγές των οικολογούντων, με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

κείμενο ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ

- Advertisement -

Παρά το γεγονός, πως στην Ελλάδα αρεσκόμαστε να λέμε πως σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ομάδες και άτομα που δεν αναγνωρίζουν το κυνήγι ως διαχειριστικό εργαλείο στα χέρια του κράτους, η αλήθεια απέχει αρκετά. Φυσικά και υπάρχουν. Ωστόσο, στο εξωτερικό, οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν αποφάσεις με βάση αυτές τις μειονότητες αλλά με βάση την επιστήμη. Ως εκ τούτου, το να παρουσιάζουμε την κυνηγετική οικογένεια ως τον “παρία” του σύγχρονου κόσμου, ούτε αποτυπώνει την πραγματικότητα ούτε όμως -κυρίως- κάνει καλύτερο το γεγονός, πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, στο εξωτερικό οι κυνηγοί είναι μέρος της λύσης. Και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται.

Ούτε οι πολέμιοι αντέδρασαν…

Η πρώτη κυνηγετική σεζόν πούμα στην Οκλαχόμα είναι γεγονός, καθώς οι διαρκώς αυξανόμενοι πληθυσμοί του αιλουροειδούς ανάγκασαν την Πολιτεία να νομοθετήσει σχετικά, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τους αριθμούς του είδους και κατ’ επέκταση τις επαφές με τους ανθρώπους. Το νομοσχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε από τον Γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κέισι Μέρντοκ, πήρε τάχιστα έγκριση από την Επιτροπή Γεωργίας και Άγριας Ζωής της Γερουσίας, χαιρετίστηκε δε κι από τα δύο κόμματα, δηλαδή και τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι διέκριναν στην πολιτική αυτή κίνηση έναν φυσικό τρόπο να περιοριστούν οι ζημιές. Αξίζει να αναφερθεί, πως ακόμα και πολέμιοι του κυνηγιού, δεν αντέδρασαν. Κι αυτό γιατί στο νομοσχέδιο δεν διακρίνεται καμία κυνηγετική “απληστία”. Το κείμενο προβλέπει ρητά, πως οι άδειες για τα κούγκαρ -που θα είναι μετρημένες- θα δοθούν με κλήρωση ή λοταρία και θα δίνουν στον κυνηγό κάτοχό τους το δικαίωμα να θηρεύσουν ως πέντε κούγκαρ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής, το 2020 σημειώθηκαν οι περισσότερες θεάσεις πούμα στην Οκλαχόμα απ’ οποιαδήποτε άλλη χρονιά, κάτι που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό τους, ο οποίος -ελλείψει φυσικών και μη θηρευτών- βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία.

-“Το νομοσχέδιο είναι ένας τρόπος να φέρουμε όλους τους εμπλεκόμενους μαζί και το κράτος στο τραπέζι και να συζητήσουμε”, δήλωσε ο Κόρεϊ Τζάγκερ.

“Άπαξ και ανοίξει αυτή η συζήτηση της διαχείρισης, θα βρούμε και όλα τα περαιτέρω βήματα για να συνεχίσουμε σωστά. Κι αυτό είναι το ζητούμενο για αρχή”, εξήγησε ο Κόρεϊ που εργάζεται στο νομοθετικό τμήμα του Τμήματος Προστασίας της Άγριας Ζωής της Οκλαχόμα.

Στο Γουινσκόνσιν

Την ίδια ώρα σε μία άλλη Πολιτεία, στο Γουινσκόνσιν, το Συμβούλιο Φυσικών Πόρων ενέκρινε ομόφωνα το υπό όρους κυνήγι των γκρι λύκων. Έχοντας μελετήσει τα νούμερα και τα στοιχεία, για αρχή αποφασίστηκε να θηρευτούν 200 άτομα του είδους σε όλη την επικράτεια της πολιτείας σε μία μίνι σεζόν που προγραμματίστηκε για τις 22-28 Φεβρουαρίου. Το κυνήγι θα λάβει χώρα σε έξι ζώνες διαχείρισης, σε τμήματα δηλαδή που έχει χωρίσει η πολιτεία για την καλύτερη καταμέτρησή τους, έχοντας βγάλει τις αντίστοιχες ποσοστώσεις, ενώ θα εξαιρεθούν εντελώς τα εδάφη που κατέχουν οι Ινδιάνοι, καθώς στις φυλές των γηγενών αντιστοιχεί το 50% των πόρων (ψαριών και άγριων ζώων) που διαβιούν στην περιοχή. Οι ενδιαφερόμενοι για μία άδεια θα συμμετάσχουν σε κλήρωση για την οποία θα πληρώσουν 10 δολάρια (κάτι λιγότερο από 8,5 ευρώ) και όσοι νικήσουν, θα αγοράσουν την άδεια θήρας τους στο κόστος των 49 δολαρίων (40,50 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί, πως τόσο το κόστος για την συμμετοχή στην κλήρωση όσο και το γεγονός πως οι νικητές πάλι θα χρειαστεί να καταβάλουν αντίτιμο για να αποκτήσουν την άδεια, δεν προκάλεσε γκρίνια σε κανέναν. Κι αυτό επειδή οι κυνηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό κάνουν: πληρώνουν για να τροφοδοτούν μέσω έργων διαχείρισης την δραστηριότητα που αγαπούν.

Με απόφαση δικαστή

Την απόφαση για το φετινό πρωτόγνωρο αυτό κυνήγι πήρε ο δικαστής της Κομητείας Τζέφερσον, Μπένετ Μπράντμαϊερ, έχοντας μελετήσει πρώτα όλα τα στοιχεία. Ο λύκος άλλωστε έχει βγει προ καιρού από τη λίστα (ομοσπονδιακή και τοπική) των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και ως εκ τούτου πρέπει να παρθούν μέτρα για τη διαχείρισή του. Σε επόμενο βήμα και φυσικά σε βάθος χρόνου έχει συζητηθεί να εκδοθούν 4.000 άδειες, μιας και έχει υπολογιστεί, πως ο πληθυσμός τους και πάλι θα ανακάμψει και μάλιστα γρήγορα. 

Στόχος να διατηρηθεί ο τρέχον πληθυσμός των λύκων

-“Στόχος μας είναι να διατηρηθεί ο τρέχον πληθυσμός των λύκων. Με τον ρυθμό που αναπαράγονται, αυτό το νούμερο είναι αυτό που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί το είδος”, σχολίασε ο Γκρεγκ Καζμίρσκι, μέλος του Δ.Σ. του Τμήματος Φυσικών Πόρων. Άλλωστε πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό, καθώς στο Γουινσκόνσιν έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν τέτοιες “σεζόν” διαχείρισης. Για την ιστορία να σημειωθεί, πως οι κυνηγοί που θα συμμετάσχουν θα πηγαίνουν τα θηρευμένα ζώα για μελέτη και καταγραφή, ενώ η σεζόν σε κάθε μία από τις ζώνες θα κλείνει όταν συμπληρώνεται ο αριθμός των ζώων που έχει προκαθοριστεί να θηρευτούν.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκος παραμόνευε δίπλα από μαντρί με ζώα στα Γιάννενα – Εικόνες

Λύκος παραμόνευε δίπλα από μαντρί με ζώα στα Γιάννενα Ένας μεγάλος λύκος είχε στήσει καρτέρι κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα σε περιοχή των Ιωαννίνων. Οι λύκοι στην...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.3 ° C
29.5 °
25.8 °
49 %
2.1kmh
0 %
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
32 °
Τρ
30 °
Τε
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ