Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΝέα μοντέλα από τη Fallkniven

Νέα μοντέλα από τη Fallkniven

|

- Advertisement -

 

Η σουηδική Fallkniven είναι μια εταιρεία που δικαίως έχει καθιερωθεί πλέον ως μια από τις κορυφαίες σε επίπεδο ποιότητας. Τα μαχαίρια της, χρησιμοποιούν ακριβά ατσάλια πολύ υψηλών προδιαγραφών και δίνουν έμφαση στις επιδόσεις σε πραγματική χρήση.

Έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές για τα μαχαίρια της Fallkniven και τα συμπεράσματά μας ήταν πάντα ιδιαιτέρως θετικά. Δεν είναι τυχαίο, αφού η σουηδική εταιρεία συγκεντρώνει συντριπτική πλειοψηφία θετικών σχολίων από επαγγελματίες και ερασιτέχνες χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο, στα σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας της. Με την αυστηρή επιμονή στα ατσάλια υψηλών επιδόσεων και στον “καθαρό” σχεδιασμό μαχαιριών για πραγματική χρήση, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρείς κάτι αντικειμενικά αρνητικό στα μαχαίρια αυτά.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο και βασικό αντικείμενο της Fallnkniven ήταν τα μαχαίρια σταθερής λάμας για στρατιωτική χρήση (το πρώτο της μαχαίρι ήταν το F1, ένα μαχαίρι επιβίωσης για τους πιλότους της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας) αλλά και για χρήση στο κυνήγι μεγάλων τριχωτών θηραμάτων σε ακραίες καιρικές συνθήκες του Αρκτικού Κύκλου. Πέρασαν πολλά χρόνια με πολύ επιτυχημένη παρουσία στο χώρο του μαχαιριού σταθερής λάμας μέχρι να ξεκινήσει η εταιρεία να μπαίνει σιγά σιγά και στον χώρο του πτυσσόμενου μαχαιριού, πάντοτε με λίγα και προσεκτικά επιλεγμένα μοντέλα. Η σουηδική εταιρεία, ίσως λόγω σχετικά μικρού μεγέθους αλλά σίγουρα και λόγω φιλοσοφίας, ποτέ δεν προσπάθησε να μπει στην “μαζική” αγορά φτιάχνοντας φθηνότερα μαχαίρια χαμηλότερων προδιαγραφών. Συνεργάζεται με τα πολύ εξειδικευμένα εργοστάσια παραγωγής ατσαλιού της Ιαπωνίας και ψάχνει διαρκώς νέα και ακόμα υψηλότερων προδιαγραφών υλικά για τα μαχαίρια της. Το χαμηλότερων προδιαγραφών ατσάλι που χρησιμοποιεί είναι το VG-10, ένα ατσάλι υψηλών επιδόσεων που χρησιμοποιείται ως κορυφαία επιλογή για κάποιες άλλες εταιρείες. Όμως, για την Fallkniven δεν είναι αρκετό αυτό, αλλά έχει εξελίξει δύο επιπλέον επιλογές τα τελευταία χρόνια: το laminated 3G και, πιό πρόσφατα, το laminated CoS. Και τα δύο χρησιμοποιούν παρόμοια αρχιτεκτονική “σάντουιτς” όπου ένα λεπτό φύλλο πολύ σκληρού ατσαλιού στο κέντρο δημιουργεί την πολύ κοφτερή κόψη, ενώ δύο φύλλα πιό μαλακού (και πιό ανθεκτικού στη μηχανική ταλαιπωρία) ατσαλιού υποστηρίζουν και δυναμώνουν την συνολική αντοχή της λάμας. Η νεότερη εκδοχή, το CoS είναι κάποιο είδος ατσαλιού με πρόσμιξη κοβαλτίου για το οποίο δεν έχουμε πολλές τεχνικές πληροφορίες, βλέπουμε όμως από πρώτο χέρι το εξαιρετικό αποτέλεσμα σε μιά λάμα που ακονίζεται σχετικά εύκολα σε πολύ λεπτή κόψη και κόβει εξαιρετικά χωρίς να χάνει την επίδοσή του ακόμα και σκληρή χρήση.

- Advertisement -

Από τα νέα μοντέλα που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή, σίγουρα το πιό χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας είναι το SK2 Embla, ένα καθαρόαιμο κυνηγετικό μαχαίρι για κυνήγι μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, το οποίο είναι κατάλληλο, τόσο για το γδάρσιμο και τον τεμαχισμό οποιουδήποτε θηράματος, όσο και για τη γενική χρήση επιβίωσης στο βουνό (προετοιμασία φωτιάς, κατασκευή καταφυγίου κλπ). Σε αντίθεση με τα τελείως “πρακτικά” μαχαίρια της Fallnkiven που χρησιμοποιούν απλή μαύρη λαστιχένια λαβή, το SK2 “φοράει τα καλά του” με μια πανέμορφη λαβή από σκληρό ξύλο υψηλής αντοχής. Ονομάζεται desert ironwood και πρόκειται για το ξύλο από τον κορμό ενός θάμνου με την επιστημονική ονομασία Olneya που φύεται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Το μαχαίρι είναι μεσαίου μεγέθους, με λάμα μήκους 10 εκατοστών και συνολικό μήκος 21 εκατοστών και βάρους 160 γραμμαρίων, ενώ η χοντρή λάμα με μέγιστο πάχος 4,4 χιλιοστών, είναι ακονισμένη σε πολύ ανθεκτική αλλά και ιδιαίτερα κοφτερή κόψη με το γνωστό κυρτό (convex) ακόνισμα που χρησιμοποιεί η Fallkniven σε όλα τα μεγάλα μαχαίρια της.

Η σύντομη δοκιμή μας έγινε σε αστικές συνθήκες, αφού οι ημερομηνίες έκδοσης του τεύχους δεν μας επέτρεψαν να βρεθούμε στο βουνό και σε πραγματικές συνθήκες (επιφυλασσόμαστε για αναλυτικότερη δοκιμή σε επόμενο τεύχος). Πάντως, ήταν παραπάνω από προφανές ότι το συγκεκριμένο μαχαίρι συγκεντρώνει όλα τα γνωστά στοιχεία ποιότητας και επιδόσεων που έκαναν την Fallkniven τόσο γνωστή και επιτυχημένη στον χώρο των μαχαιριών σταθερής λάμας.

Από τα υπόλοιπα μαχαίρια της δοκιμής μας, ίσως το πιό αξιοσημείωτο είναι το μικρό σουγιαδάκι με τον κωδικό LTC που σημαίνει Legal To Carry (νόμιμο να το έχεις μαζί σου). Είναι η πρόταση της σουηδικής εταιρείας για ένα μαχαίρι που μπορεί να το έχει κανείς μονίμως στην τσέπη του, για κάποιες χώρες που θέτουν συγκεκριμένους περιορισμούς στα μαχαίρια που είναι νόμιμα για μεταφορά. Έτσι, το LTC φροντίζει να έχει λάμα 59 χιλιοστών, δηλαδή σαφώς πιό κοντή από τα 7,5 ή τα 10 εκατοστά που είναι το όριο μήκους σε διάφορες χώρες, ενώ δεν διαθέτει ούτε μηχανισμό κλειδώματος της λάμας αλλά ούτε και σύστημα ανοίγματος με το ένα χέρι. Είναι όμως και στην όψη εντελώς “αθώο” με το γαλάζιο χρώμα του “δικού μας” αλλά και τα υπόλοιπα χαρούμενα χρώματα (ροζ, πράσινο, κίτρινο, πράσινο, μωβ) που υπάρχουν εκτός από το κλασικό μαύρο. Το σχήμα της λαβής και της λάμας είναι (επίτηδες) όσο το δυνατόν πιό απλό και αδιάφορο, θυμίζοντας τα σουγιαδάκια που είχαν στην τσέπη τους οι παππούδες μας. Η διαφορά, όμως, είναι ότι το φαινομενικά αθώο και αδιάφορο “πακέτο” περιλαμβάνει μια μεγάλη έκπληξη, μιά λάμα από εξαιρετικών επιδόσεων ατσάλι laminated 3G, με πολύ σκληρή και κοφτερή κόψη 62 βαθμών Rockwell ανάμεσα σε πιό μαλακά φύλλα ατσαλιού. Έτσι, το “σουγιαδάκι” στην πραγματικότητα κόβει καλύτερα από νυστέρι χειρουργείου και αντέχει σε οποιαδήποτε χρήση χωρίς να χρειάζεται τακτικό ακόνισμα, ενώ το ελατήριο της ράχης είναι αρκετά σκληρό για να κρατάει καλά τη λάμα που δεν κλειδώνει με άλλο μηχανισμό. Σημειώνουμε, απλώς, ότι η ελληνική νομοθεσία δεν ορίζει συγκεκριμένα νόμιμα όρια μήκους ή τεχνικές προδιαγραφές των μαχαιριών, αφού κάθε περίπτωση κρίνεται βάσει των συνθηκών, οπότε το LTC για την ελληνική νομοθεσία είναι απλώς ένα πιό “φιλικό” και “αθώο” μαχαίρι, η μεταφορά και η χρήση του, όμως, θα πρέπει πάντα να γίνεται με την ευθύνη του χρήστη.

Το κλασικό PC είναι ένα παλαιότερο μοντέλο που το έχουμε δει και παλιότερα, αυτή τη φορά όμως το βλέπουμε για πρώτη φορά με το καινούριο ατσάλι laminated CoS με σκληρότητα κόψης 60 βαθμών Rockwell και μεγάλη αντοχή στη χρήση. Το κλείδωμα της λάμας γίνεται με το κλασικό σύστημα linerlock, ενώ ο μεταλλικός σκελετός (πάνω στον οποίο πατάνε οι κόκκινες λαβές από πλαστικό ενισχυμένο με ίνες fiberglass) εξασφαλίζει την ακαμψία που χρειάζεται το ασφαλές κλείδωμα, ενώ το συνολικό βάρος είναι μόλις 66 γραμμάρια, ελάχιστο δηλαδή για ένα μαχαίρι μεσαίου μεγέθους με λάμα 73 χιλιοστών. Το Fallkniven PC είναι πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας και επιδόσεων, όμως αυτό που ξενίζει πλέον είναι η απουσία μηχανισμού για το άνοιγμα με το ένα χέρι, καθώς και η απουσία κλιπ μεταφοράς. Ίσως αυτές να είναι “παραδοσιακές” επιλογές της σουηδικής εταιρείας που διαφοροποιούν τα προϊόντα της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όμως φαίνεται ότι η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό έφερε στο μεταξύ την προσθήκη ενός μικρού πείρου για το άνοιγμα με το ένα χέρι, όπως βλέπουμε από πρόσφατες φωτογραφίες του μοντέλου στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Όσο για το τέταρτο μαχαίρι της δοκιμής μας, αυτό είναι ένα πανέμορφο συλλεκτικό μοντέλο με δαμασκηνή λάμα, το οποίο προφανώς και δεν επιδέχεται κριτικής σε πρακτικό επίπεδο: είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται στις φωτογραφίες και όποιος αποφασίσει να το αποκτήσει, θα το πάρει για να το χαρεί σαν ένα πανέμορφο συλλεκτικό αντικείμενο. Πάντως, δεν παύει να είναι ένα απόλυτα λειτουργικό και πολύ κοφτερό μαχαίρι που λειτουργεί κανονικά, όπως θα περίμενε κανείς από ένα μαχαίρι υψηλών επιδόσεων.

Κλείνουμε αυτή την αναφορά μας στα καινούρια μοντέλα της Fallkniven αφήνοντας την εκκρεμότητα να επανέλθουμε σύντομα με μια πιό εκτεταμένη και αναλυτική δοκιμή του καινούριου ατσαλιού υψηλών επιδόσεων CoS που γνωρίσαμε για πρώτη φορά σε αυτά τα μαχαίρια.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκουδάκι κατανάλωσε παραισθησιογόνο μέλι και «μέθυσε» – Δείτε το Βίντεο

 Τουρκία: Αρκουδάκι κατανάλωσε παραισθησιογόνο μέλι και μέθυσε Ένα αποπροσανατολισμένο καφέ αρκουδάκι, που πιστεύεται ότι βρισκόταν σε μέθη ύστερα από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.2 ° C
28.4 °
24.9 °
43 %
1.3kmh
0 %
Πα
32 °
Σα
32 °
Κυ
32 °
Δε
31 °
Τρ
28 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ