Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΔΟΚΙΜΗ: 3 Φακοί Υψηλών Προδιαγραφών από την FITORCH

ΔΟΚΙΜΗ: 3 Φακοί Υψηλών Προδιαγραφών από την FITORCH

|

- Advertisement -

H Fitorch είναι μια ακόμα εταιρεία που κατασκευάζει φακούς υψηλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών, όπως διαπιστώσαμε και από πρώτο χέρι με την δοκιμή στην πράξη τριών διαφορετικών φακών από την γκάμα της.

 

{loadposition content-article21}

 

- Advertisement -

του Κώστα Λακαφώση 

 

Τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας των LED, όλο και περισσότερες εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο εμφανίστηκαν στην αγορά προσφέροντας ισχυρούς φακούς με χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας και σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι είχαμε συνηθίσει να πληρώνουμε κάποτε για φακούς υψηλών επιδόσεων. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά και εκμεταλλευόμενοι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, οι κινέζοι κατασκευαστές έχουν πλέον μονοπωλήσει την αντίστοιχη αγορά. Εκτός από τους ανώνυμους και “φασόν” κατασκευαστές που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της αγοράς χαμηλού κόστους, υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι) κινέζοι κατασκευαστές υψηλών προδιαγραφών οι οποίοι προσφέρουν πρωτοποριακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και επιδόσεων, σε τιμές που είναι σχετικά υψηλές αλλά και πάλι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αν συνυπολογίσουμε την ποιότητα και τις επιδόσεις του τελικού αποτελέσματος.

Μια τέτοια εταιρεία είναι και η Fitorch, που έρχεται να προστεθεί στον μικρό κατάλογο των “σοβαρών” κατασκευαστών που παράγουν φακούς υψηλής ποιότητας, όπως απέδειξε, άλλωστε, και η πολυήμερη δοκιμή τριών διαφορετικών μοντέλων που είχαμε στη διάθεσή μας.

Και οι τρείς φακοί που δοκιμάσαμε χρησιμοποιούν την ίδια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τύπου 18650 και χωρητικότητας 2600mAh, η οποία μάλιστα φορτίζεται μέσω βύσματος φόρτισης microUSB, όπως ακριβώς και όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, και οι τρεις διαθέτουν ανθεκτικό και χαλοσχηματισμένο σώμα από αεροπορικό αλουμίνιο με σκληρή ανοδίωση μαύρου χρώματος στο εξωτερικό, είναι αδιάβροχοι σε προδιαγραφή IPX8 (μισή ώρα σε βάθος 2 μέτρων), ενώ διαθέτουν πλευρικό μπουτόν επιλογής καθώς και κύριο διακόπτη λειτουργίας στο πίσω μέρος. Κάτι χρήσιμο για μια στιγμή ανάγκης είναι και το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως powerbank για να φορτίσουν ένα κινητό τηλέφωνο ή κάποια άλλη μικροσυσκευή, ξοδεύοντας όμως αρκετή από τη διαθέσιμη ενέργεια για τη δική τους χρήση. Εκεί που διαφέρουν, πέρα από τις διαστάσεις της κεφαλής, είναι και στον προγραμματισμό των λειτουργιών έτσι ώστε ο καθένας να ταιριάζει καλύτερα στην ενδεδειγμένη χρήση.

Ο μικρότερος από τους τρεις, ο P20R είναι ένας φακός γενικής χρήσης που ταιριάζει πολύ καλά και σε στρατιωτική ή αστυνομική χρήση, διαθέτοντας τέσσερα επίπεδα φωτισμού, το υψηλότερο των οποίων φτάνει τα 1180 lumens και στην πράξη είναι πολύ παραπάνω από ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς για γενική χρήση. Με διάρκεια μπαταρίας 1,5 ώρα, το υψηλό επίπεδο φωτισμού είναι χρήσιμο μόνο για έκτακτες ανάγκες, ενώ το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο με 300 lumens και σχεδόν 4 ώρες διάρκεια είναι αυτό που χρησιμεύει πιό πολύ για γενική χρήση, ανάλογα, φυσικά, και με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Επιπλέον, υπάρχει και μια λειτουργία strobe που μπορεί να είναι χρήσιμη κυρίως για αστυνομική χρήση (το πολύ δυνατό στροβοσκοπικό φως μπορεί να αποπροσανατολίσει στιγμιαία έναν μεθυσμένο ή εριστικό ύποπτο χωρίς άλλη χρήση βίας), όμως στον συγκεκριμένο φακό απαιτείται μια λίγο πιό σύνθετη κίνηση για να ενεργοποιηθεί: με αναμμένο τον φακό από τον πίσω διακόπτη, πατάς δύο φορές το πλευρικό μπουτόν για να ενεργοποιήσεις το strobe.

Πιό άμεση είναι η ενεργοποίηση της ίδιας λειτουργίας στον M30R, τον καθαρά “tactical” αστυνομικό φακό που διαθέτει μεγαλύτερο κάτοπτρο και 1800lumens στη μέγιστη ένταση, αλλά διαθέτει και δύο έξτρα μπουτόν άμεσης ενεργοποίησης του strobe στο πίσω μέρος του φακού. Πρόκειται για έναν φακό πολύ υψηλών επιδόσεων με πολύ ισχυρό φως που μπορεί να φωτίσει περισσότερα από 300 μέτρα μακριά και να καλύψει κάθε ανάγκη του επαγγελματία χρήστη, με αρκετό φως στις παρακάτω βαθμίδες έντασης (460lumens για 3.5 ώρες, 130 lumens για 13 ώρες ή 20 lumens για 146 ώρες) ώστε να καλύψει κάθε ανάγκη του επαγγελματία χρήστη, ο οποίος δεν θα μείνει ποτέ από μπαταρία στη διάρκεια της βάρδιας και θα έχει πάντα υπεραρκετό φως για κάθε χρήση.

Ο τρίτος από τους φακούς της δοκιμής μας είναι και ο πιο “ιδιαίτερος” από άποψης τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, αφού εκτός από το λευκό φως της κανονικής λειτουργίας διαθέτει επιπλέον κόκκινο, πράσινο, μπλέ και UV φως από τέσσερα διαφορετικά LED που ενεργοποιούνται κατά περίπτωση. Ο φακός αυτός απευθύνεται σε χρήστες με ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι κυνηγοί μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, οι τεχνικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων και όποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται διαφορετικά χρώματα και UV στο χέρι του ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, η λειτουργία strobe με κόκκινο-μπλε ή σκέτο μπλε χρώμα μπορεί να είναι χρήσιμη και σε κάποιον πυροσβέστη ή αστυνομικό ως προειδοποιητικό φως έκτακτης ανάγκης, ενώ τα 1200 lumens του κύριου φωτισμού είναι υπεραρκετά για κάθε έκτακτη απαίτηση φωτισμού. Οι παρακάτω βαθμίδες (300lumens για 6 ώρες, 100 lumens για 20 ώρες ή 8 lumens για 350 ώρες) συμπληρώνουν μια γκάμα ωφέλιμου φωτισμού με έμφαση στη διάρκεια, έτσι ώστε να μην μείνει κανείς από μπαταρία όσο βρίσκεται στο βουνό.

 

Ποιόν από όλους;

Προφανώς οι τρεις φακοί απευθύνονται σε χρήστες με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες, όμως για γενική χρήση εμείς “συμπαθήσαμε” περισσότερο τον P20R, κυρίως λόγω μικρότερου μεγέθους και βάρους που τον κάνει εύχρηστο και πιό φορητό από τους άλλους δύο. Οι δύο μεγαλύτεροι, με 215 γραμμάρια βάρους (170 χωρίς τη μπαταρία) και με αρκετά μεγαλύτερη διάμετρο κεφαλής και συνολικό μήκος, δεν είναι αυτό που θα ονομάζαμε “φακοί τσέπης” και ταιριάζουν περισσότερο με τη θήκη προσαρμοσμένη πάνω σε ένα αστυνομικό γιλέκο ή σε μια στρατιωτική εξάρτυση. Πάντως, και οι τρεις φακοί της δοκιμής μας ήταν άριστης ποιότητας κατασκευής και εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων στο θέμα του φωτισμού, οπότε δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Fitorch είναι μια εταιρεία που επάξια θα διεκδικήσει τον δικό της χώρο στην αγορά των φακών υψηλής ποιότητας.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα βουνού πόιντερ-σέττερ 2022: Κίσσαβος 24-25 Σεπτεμβρίου

Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα βουνού πόιντερ-σέττερ 2022 - Τεράστιες Ελληνικές επιτυχίες Η Ελληνική κυνοφιλία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων εξαιτίας του γεγονότος της πραγματοποίησης των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,480ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25.6 ° C
27.5 °
23.9 °
47 %
3.1kmh
0 %
Δε
26 °
Τρ
26 °
Τε
29 °
Πε
28 °
Πα
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ