Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑυτοκίνητοΑγροτικά ΑυτοκίνηταΑξεσουάρ για επικίνδυνες αποστολές

Αξεσουάρ για επικίνδυνες αποστολές

|

- Advertisement -

 

Τα εκτός δρόμου οχήματα, λόγω του χαρακτήρα τους αλλά και των αντίξοων συνθηκών στις οποίες θα κινηθούν, μπορούν να δεχτούν μία σειρά αξεσουάρ τα οποία βοηθούν σημαντικά ώστε να ανταποκρίνονται στις δύσκολες αποστολές.

 

Όποιος επιχειρήσει να εξοπλίσει το εκτός δρόμου όχημά του με κάποιο αξεσουάρ, θα διαπιστώσει πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι τεράστιος. Κι αυτό επειδή περιλαμβάνει μία σειρά προϊόντων που προσφέρουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες για τα 4Χ4 μοντέλα τους, ενώ υπάρχουν στο εμπόριο και αναρίθμητα αξεσουάρ από εταιρίες που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα μη εργοστασιακά αξεσουάρ, μπορεί να είναι ακριβότερα, όμως, η απόδοσή τους υπερτερεί αισθητά των «έτοιμων».

Πριν κάποιος προχωρήσει στην οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να ιεραρχήσει τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του. Έτσι, το πρώτο και κύριο που πρέπει να απασχολήσει τον υποψήφιο αγοραστή, είναι, φυσικά, η χρήση που θα κάνει. Γιατί, άλλες είναι οι προτεραιότητες για ένα όχημα που θα κινηθεί σε χιόνια και λάσπες, άλλες για κάποιο που θα κινείται στην άμμο και, εντελώς διαφορετικές, αν αυτό το όχημα θα πρέπει να διασχίζει και ποτάμια…

- Advertisement -

Εν αρχή, λοιπόν, είναι τα ελαστικά και οι αναρτήσεις. Η επιλογή των ελαστικών γίνεται πάντα με γνώμονα το που θα κινηθεί το όχημα.

Σε περίπτωση που από μόνα τους τα ελαστικά δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ακραίες ανάγκες του οδηγού, τότε, θα πρέπει να προχωρήσει στην επιλογή νέων αναρτήσεων που αυξάνουν όχι μόνο την απόσταση από το έδαφος, αλλά και την ουσιαστική διαδρομή των τροχών.

Βεβαίως, δεν πιστεύω ότι κάποιος κυνηγός που θέλει να φτάσει στον αγαπημένο του κυνηγότοπο θα πρέπει να μπει σε μία τόσο κοστοβόρα διαδικασία, έστω και αν το κυνηγοτόπι βρίσκεται στη… μέση του πουθενά.

Προστασία εκτός δρόμου

Με γνώμονα, λοιπόν, αυτήν την παραδοχή, μερικές από τις αλλαγές που θα μπορούσε να επιφέρει ο κυνηγός στο εκτός δρόμου όχημά του, εντοπίζονται στα εξής:

  1. Οι προστατευτικές ποδιές του κινητήρα είναι πάντα χρήσιμες, αλλά είναι εξαιρετικά βασικό να βεβαιωθούμε ότι θα έχουν όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή. Όσο πιο χοντρές τόσο καλύτερη προστασία προσφέρουν, αλλά τόσο περισσότερο μειώνουν και την απόσταση από το έδαφος.
  2. Τα snorkel λειτουργούν όπως, ακριβώς, οι αναπνευστήρες στη θάλασσα. Ανεβάζουν την εισαγωγή του αέρα ψηλά, συνήθως στο ύψος της οροφής, ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να περάσει μέσα από ένα σχετικά βαθύ «στρώμα» νερού χωρίς να σβήσει και να καταστραφεί ο κινητήρας του. Προσέχουμε τη σωστή τοποθέτηση και, από τη στιγμή που έχουμε στα υπόψη μας και τα περάσματα μέσα από νερά, καλό θα είναι να βεβαιωθούμε ότι όλα τα ηλεκτρικά του κινητήρα είναι στεγανοποιημένα ή αδιαβροχοποιημένα. Γιατί, διαφορετικά, το snorkel θα μπορεί να λειτουργεί, αλλά το αυτοκίνητο θα μείνει μέσα στο ποτάμι…
  3. Οι προστατευτικές μπάρες στους προφυλακτήρες ή οι προφυλακτήρες αντικατάστασης πρέπει να εξέχουν τόσο από το όχημα, ώστε να μην επηρεάζουν τις γωνίες προσέγγισης και διαφυγής. Σε περίπτωση που τοποθετήσουμε εργάτη, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του.

Συγχρόνως  τόσο ο εργάτης όσο και οι βάσεις τοποθέτησής του, πρέπει να είναι σχεδιασμένες για να μπορούν να έλξουν τουλάχιστον το πλήρες βάρος του οχήματος χωρίς δομικά προβλήματα (να στραβώσουν). Το ίδιο ισχύει και για το συρματόσχοινο.

  1. Επειδή οι εξορμήσεις μπορεί να τραβήξουν παραπάνω απ’ ότι περιμένετε λόγω των δυσκολιών που ενδεχομένως θα συναντήσετε στη διαδρομή σας, οι εξτρά προβολείς είναι μία πρακτική λύση. Πάλι τσεκάρουμε τις απαιτήσεις ενέργειας, καθώς και την τοποθέτησή τους, ώστε να μην χάνουν τον προσανατολισμό τους από τους αναμενόμενους κραδασμούς και αναπηδήσεις.
  2. Η τοποθέτηση δεύτερης μπαταρίας είναι μία ιδιαίτερα πρακτική αλλά όχι τόσο συχνά προτεινόμενη εφαρμογή, που πρόκειται να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση στην περίπτωση που έχετε αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρικές απαιτήσεις του οχήματος. Προσοχή στην τοποθέτησή της, καθώς πρέπει να είναι προσβάσιμη και σταθερή για αποφυγή διαρροών.
  3. Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να βάλετε εργάτη στο όχημά σας, αυτός θα πρέπει να είναι ηλεκτρικός και, ικανός να έλξει, κατ’ ελάχιστον το βάρος του αυτοκινήτου.

Θα σας φανεί χρήσιμος για να βγάλετε το αυτοκίνητό σας, ή το όχημα ενός συγκυνηγού σας, από τη λάσπη, το χαντάκι, το ποτάμι κ.λπ.

  1. Ένας ιμάντας ρυμούλκησης είναι απαραίτητος για την δύσκολη στιγμή. Είναι κατασκευασμένος από συνθετικά, ανθεκτικά νήματα και αναλαμβάνει να ξεκολλήσει το τζιπ σας.
  2. Κλινόμετρο – Κλισίoμετρο. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό ή αναλογικό όργανο που πληροφορεί για την κατακόρυφη και εγκάρσια κλίση του οχήματος.
  3. Οι λασπωτήρες είναι εύκαμπτοι, κατασκευασμένοι, συνήθως, από καουτσούκ, και τοποθετούνται στο τελείωμα του τόξου που σχηματίζει ο θόλος του τροχού, για να προστατέψουν από την λάσπη που εκτοξεύεται καθώς ο τροχός περιστρέφεται.
  4. Τα φρύδια των φτερών είναι πλαστικά πρόσθετα που εφαρμόζουν στο τόξο που σχηματίζουν οι θόλοι των τροχών, και υπόσχονται προστασία από γρατσουνιές.

Το βασικότερο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κατά την επιλογή αξεσουάρ εκτός δρόμου είναι, πως, το ότι δείχνουν στιβαρά δεν σημαίνει, υποχρεωτικά, ότι είναι. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κυρίως αισθητικά, και τα πρακτικά αξεσουάρ, που αντικατοπτρίζεται στο κόστος τους.

Τοποθέτηση και εγγύηση

Τέλος, πριν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε τέτοιες επεμβάσεις, θα πρέπει, πρώτα από όλα, να επιλέξει ένα συνεργείο που θα πληροί τις προϋποθέσεις για τέτοιες εργασίες, ώστε οι όποιες μετατροπές πραγματοποιηθούν να μην έχουν επιπτώσεις στην κίνηση του οχήματος στην άσφαλτο ή εκτός δρόμου. Έπειτα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αξεσουάρ που θα αγοράσουμε, έχει την απαραίτητη εγγύηση, για να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά ή συμβεί μία ζημιά. Η τρίτη προϋπόθεση είναι το αξεσουάρ να έχει τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ώστε να ταιριάξει στο μοντέλο που έχουμε στην κατοχή μας, αποφεύγοντας έτσι τις λανθασμένες επιλογές που θα μας κοστίσουν επιπλέον χρόνο και χρήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Keraboss Super K: Το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το κράτος

Το πρώτο Ελληνικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το ελληνικό κράτος είναι γεγονός. Πρόκειται για το «KERABOSS SUPER K», που κατασκευάζει η ελληνική καινοτόμος εταιρεία...
37,534ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,350ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14.2 ° C
15.2 °
13.2 °
61 %
3.1kmh
20 %
Σα
14 °
Κυ
13 °
Δε
11 °
Τρ
13 °
Τε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ