spot_img
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣουηδία: Eντοπίστηκε για πρώτη φορά κρούσμα πανώλης των χοίρων

Σουηδία: Eντοπίστηκε για πρώτη φορά κρούσμα πανώλης των χοίρων

|

Σουηδία: Eντοπίστηκε για πρώτη φορά κρούσμα πανώλης των χοίρων

Ένα νεκρό αγριογούρουνο στη Σουηδία βρέθηκε θετικό σε αφρικανική πανώλη των χοίρων, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Σουηδικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, το πρώτο τέτοιο κρούσμα στη χώρα

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα στους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους. Έχει εξαπλωθεί από την Αφρική στην Ευρώπη και την Ασία και έχει ήδη σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια χοίρους, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αγορές κρέατος.

Επτά νεκροί κάπροι βρέθηκαν στη Φάγκερστα, περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) βορειοδυτικά της Στοκχόλμης και διεξάγονται περαιτέρω επιδημιολογικές έρευνες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πώς εισήλθε η λοίμωξη, αλλά είναι ένα άλμα μακριά από την πλησιέστερη μολυσμένη περιοχή στην Ευρώπη, και επομένως υποθέτουμε ότι συνέβη μέσω ανθρώπων και όχι μέσω αγριόχοιρου», ανέφερε.

Χαρτογράφηση σε εξέλιξη

Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται πλέον εντατικά για τον εντοπισμό, τον περιορισμό και τον έλεγχο της μόλυνσης. Ένα από τα πρώτα μέτρα πρόληψης θα είναι η συνεργασία κτηνιατρικών αρχών με κυνηγετικές οργανώσεις, η αναζήτηση νεκρών αγριόχοιρων σε συνδυασμό με τη γνώση της περιοχής καταγωγής των αγριόχοιρων.

Περιορισμοί

Κάθε πρόσβαση στην πληγείσα περιοχή – μάζεμα μούρων και μανιταριών, κυνήγι, δασοκομία – ή άλλες υπαίθριες δραστηριότητες θα απαγορευθούν αρχικά, καθώς η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μεταφέροντας τον ιό σε παπούτσια, εργαλεία και οχήματα. 

Οι πολίτες και οι κυνηγοί σε όλη τη Σουηδία, αλλά ιδιαίτερα στην εν λόγω περιοχή και στο Vastmanland, ενθαρρύνονται να αναφέρουν ευρήματα νεκρού αγριόχοιρου στο Ινστιτούτο και στους ιδιοκτήτες χοίρων για να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας και να επικοινωνήσουν με έναν κτηνίατρο εάν υπάρχουν σημάδια ασθένειας ή αυξημένης θνησιμότητας.

Το Σουηδικό Αγροτικό Συμβούλιο έχει ήδη εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης ASF και ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει τις εμπειρίες άλλων χωρών για την αντιμετώπιση του ιού.

Αν και ο ιός δεν επηρεάζει τον άνθρωπο ή άλλα ζώα, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του χοιρινού κρέατος ή με τη μεταφορά του σε παπούτσια, εργαλεία ή οχήματα.

Ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων ανάγκασε τους κτηνοτρόφους στη Σερβία, τη Βοσνία και την Κροατία να θανατώσουν χιλιάδες χοίρους από τον Ιούνιο και ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις να αποζημιώσουν τους αγρότες για τις απώλειές τους.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σώκος – Θηραματολόγος: “Πού το περίεργο να πέρασε η αρκούδα από τα Βασιλικά και τώρα να βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά;”

Τι λέει ο θηραματολόγος για τα ίχνη αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης; Την επιστημονική του άποψη κατέθεσε ο θηραματολόγος Χρήστος Σώκος στην ιστοσελίδα της Δασικής Υπηρεσίας,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ