spot_img
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠερίεργα ΝέαΠέταξαν καφάσια με κηπευτικά για να… ταϊσουν την αρκούδα;

Πέταξαν καφάσια με κηπευτικά για να… ταϊσουν την αρκούδα;

|

Τελάρα με κηπευτικά άφησαν άγνωστοι σε αλάνα, δίπλα σε αγροτόδρομο, έξω από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης!

Τα καφάσια, με κολοκυθάκια, ήταν αφημένα στο ανοίχτωμα σε εμφανές σημείο, λίγα μέτρα από το χωματόδρομο που κατηφορίζει από το Φίλυρο προς τα Λαγυνά. Η «τροφή» τοποθετήθηκε σε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει τα δυο δημοτικά διαμερίσματα, στην μια πλευρά του οποίου υπάρχουν και τρία συγκροτήματα μονοκατοικιών.

Το περιστατικό είναι τουλάχιστον περίεργο (ίσως και ύποπτο), αν σκεφτεί κανείς ότι τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή έχει εμφανιστεί μια αρκούδα, γύρω στα 150 κιλά, η οποία έκανε επισκέψεις σε δυο σπίτια και ένα περιφραγμένο κτήμα.

Το ζώο, που αναχαιτίστηκε από σκύλους-φύλακες, βγήκε πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος του Ψυχολογικού Κέντρου, ενώ κατέβηκε μέχρι και το κέντρο διασκέδασης «Μίθριο», στην περιοχή Πολίχνης, κοντά στα νοσοκομεία «424» και «Παπαγεωργίου».

Το ίδιο διάστημα, περιπατητές είχαν συναντήσει στην περιοχή «Στάνοβο», μεταξύ Φιλύρου και Καβαλαρίου, άλλη μια αρκούδα με το μικρό της.

Ενδεχομένως, κάποιοι να θεώρησαν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν το άγριο ζώο, παρέχοντάς του εύκολη τροφή, κίνηση που είναι πέρα για πέρα λανθασμένη, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις σχετικές οδηγίες των αρμοδίων. Αναφορικά με αυτό το κομμάτι, οι συμβουλές των διευθύνσεων δασών είναι συγκεκριμένες και άκρως κατατοπιστικές: συγκεκριμένα υπογραμμίζουν:

  • Μην αφήνετε σκουπίδια έξω από τους κάδου απορριμμάτων.
  • Μην αφήνετε ανοιχτούς τους κάδους απορριμμάτων.
  • Μην πετάτε σκουπίδια και άλλες τροφές σε παράνομες χωματερές κοντά ή μέσα σε οικισμούς.
  • Καθαρίστε υπολείμματα από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά με τον οικισμό χωράφια.
  • Έγκαιρη συγκομιδή καρπών που βρίσκονται εντός οικισμών».

Είναι καταφανέστατο, ότι μ’ αυτός τον τρόπο, ένα άγριο ζώο αποπροσανατολίζεται και αντί να απομακρυνθεί προς τα βουνά, περιφέρεται σε κατοικημένες περιοχές, με κίνδυνο και για το ίδιο και για τους ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την πρώτη εμφάνιση της αρκούδας σε σπίτι μέσα στο Φίλυρο, ενώ ακολούθησαν οι ζημίες σε κυψέλες μελισσοκόμου και οι επισκέψεις σε άλλα δυο αγροκτήματα.

Για το θέμα έχουν η Αστυνομία, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, το Δασαρχείο και οι οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» και η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΚΟΜΑΘ.

Δυστυχώς, ακόμη δεν φάνηκε κανείς!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σώκος – Θηραματολόγος: “Πού το περίεργο να πέρασε η αρκούδα από τα Βασιλικά και τώρα να βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά;”

Τι λέει ο θηραματολόγος για τα ίχνη αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης; Την επιστημονική του άποψη κατέθεσε ο θηραματολόγος Χρήστος Σώκος στην ιστοσελίδα της Δασικής Υπηρεσίας,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ