spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠερίεργα ΝέαΚαβούρι «σφουγγάρι» ανακαλύφθηκε στην Δυτική Αυστραλία

Καβούρι «σφουγγάρι» ανακαλύφθηκε στην Δυτική Αυστραλία

Το νέο είδος, Lamarckdromia beagle, ανήκει στην οικογένεια Dromiidae, κοινώς γνωστά ως καβούρια σφουγγάρια.

|

Ένα καβούρι «σφουγγάρι» ή αλλιώς «φουντωτός» κάβουρας που ανακαλύφθηκε ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας, «βαφτίστηκε» από το πλοίο που μετέφερε τον Δαρβίνο στα θαλασσινά ταξίδια του στον κόσμο.

Το καβούρι «σφουγγάρι» που ανακαλύφθηκε στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας «βαφτίστηκε» από το πλοίο που μετέφερε τον Κάρολο Δαρβίνο στα θαλασσινά του ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Τα καρκινοειδή αυτής της οικογένειας χρησιμοποιούν θαλάσσια σφουγγάρια και ασκίδια -ζώα συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων σκουπιδιών- για προστασία. Κόβουν τα πλάσματα χρησιμοποιώντας τις δαγκάνες τους και τα φορούν σαν καπέλα.

Ο Δρ Andrew Hosie, επιμελητής καρκινοειδών και σκουληκιών στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα είδη, έχουν προσαρμόσει τα πίσω τους πόδια με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να κρατούν προστατευτικά τους «καπέλα».

crab sponge 2
Φωτ.: Colin McLay/WA Museum – Ο «φουντωτός» κάβουρας!

«Το σφουγγάρι ή το ασκίδιο συνεχίζει να μεγαλώνει και παίρνει την τελική του μορφή στο σχήμα της πλάτης του καβουριού», είπε. «Δεν θα προσκολληθεί ποτέ… Σχηματίζει ένα ωραίο “καπέλο” που εφάπτεται αρκετά άνετα στην κορυφή του καβουριού».

Παρόμοια με τον τρόπο που οι ερημίτες χρησιμοποιούν τα κοχύλια για προστασία, τα σφουγγάρια βοηθούν τα καβούρια Dromiidae να καμουφλάρονται από αρπακτικά όπως τα χταπόδια και άλλα καβούρια.

Τα σφουγγάρια μπορεί να είναι μεγαλύτερα από το ίδιο το καβούρι και επίσης να παρέχουν χημικό αποτρεπτικό παράγοντα. «Κάποια από αυτά τα χημικά που παράγουν τα σφουγγάρια είναι αρκετά βλαβερά. Δεν υπάρχουν πολλοί ενεργοί θηρευτές που θα ενδιαφέρονταν να μασουλήσουν το σφουγγάρι για να φτάσουν στο καβούρι» τονίζει ο Hosie, ενώ προσθέτει επίσης πως: «δεν υπάρχουν πολλά ενεργά αρπακτικά που θα τους ενδιέφερε να τρυπήσουν ένα σφουγγάρι μόνο και μόνο για να φτάσουν σε ένα καβούρι».

Μια οικογένεια Δανών, που ζούσε στην Δυτική Αυστραλία, ανακάλυψε το νέο αυτό δείγμα (Lamarckdromia) που ξεβράστηκε στην παραλία και το έστειλε στο Μουσείο της περιοχής για αναγνώριση.

Ο Hosie και ο Colin McLay, ένας θαλάσσιος βιολόγος που του Πανεπιστημίου Canterbury στη Νέα Ζηλανδία, χαρακτήρισαν το καβούρι ως ένα νέο είδος – ένα από τα τρία καβούρια σφουγγάρια του γένους Lamarckdromia.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν σε ακτή – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Αυστραλία: Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν σε ακτή - Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης Μια δραματική επιχείρηση για τη διάσωση της ζωής περισσότερων από 100 φαλαινών-πιλότων έληξε με μερική...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ