spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταO καταρροϊκός πυρετός ήρθε και στην Κέρκυρα!

O καταρροϊκός πυρετός ήρθε και στην Κέρκυρα!

|

 

O καταρροϊκός πυρετός ήρθε και στην Κέρκυρα αφού υπήρξε εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος στο νησί.

 

Με αυτή την αφορμή, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη ύπαρξη κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στο νησί μας ενημερώνει κοινό και κτηνοτρόφους:

–Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα σοβαρό νόσημα των μηρυκαστικών και εκδηλώνεται πιο βαριά στα πρόβατα. Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με κάποια είδη μολυσμένων κουνουπιών.

–Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα.

–Τα βοοειδή συνήθως αποτελούν δεξαμενή μόλυνσης, χωρίς τα ίδια να έχουν συμπτώματα. Οι αίγες νοσούν ελαφρά.

–Τα κύρια συμπτώματα στα πρόβατα είναι πυρετός, ανορεξία, αδυναμία, οίδημα χειλιών, γλώσσας, στόματος, ματιών και αυτιών, ρινικό έκκριμμα που φράσσει τα ρουθούνια. Η γλώσσα μπορεί να γίνει μπλε και να υπάρχει έντονη σιελόρροια.

Παρατηρείται επίσης χωλότητα (κουτσαμάρα) και το πάνω μέρος των χηλών είναι έντονα κόκκινο. Τα ζώα βαδίζουν με δυσκολία, με κυρτωμένη ράχη. Χάνουν βάρος και υπάρχουν αποβολές ή γεννήσεις μη βιώσιμων ζώων.

Επίσης υπάρχουν επιπλοκές πνευμονίας και μείωση γαλακτοπαραγωγής.–Η θνησιμότητα είναι από 2-30% και φτάνει το 70%

–Τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό ζουν κατά τη διάρκεια της μέρας μέσα στο στάβλο σε υγρές και σκοτεινές γωνιές. Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα, από το σούρουπο ως το ξημέρωμα. Μετακινούνται λίγες εκατοντάδες μέτρα, αλλά μπορούν να μεταφερθούν και σε αποστάσεις πάνω από 100χλμ με ρεύματα αέρα.–Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Δίνεται συμπτωματική θεραπεία

–Οι τρόποι ελέγχου της αρρώστιας είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις ζώων, ο έλεγχος των κουνουπιών με ψεκασμούς στους στάβλους, η απομάκρυνση κοπροσωρού, οι απολυμάνσεις, η χρήση εντομοαπωθητικών πάνω στα ζώα, ο περιορισμός στις ώρες που τα ζώα βόσκουν (όχι σούρουπο) και ο εμβολιασμός.

– Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία για κάθε ύποπτοπεριστατικό και θάνατο στο κοπάδι τους. Επίσης υποχρεούνται να επικοινωνούν με την κτηνιατρική υπηρεσία πριν από οποιαδήποτε αγοραπωλησία ή μετακίνηση ζώων.

–Η ύπαρξη της νόσου σε ένα κοπάδι δεν επιφέρει την θανάτωση ζώων, είναι όμως σημαντικόγια λόγους επιδημιολογικούς και υγειονομικούς να αναφέρεται η παρουσία κρουσμάτων.

–Οι απολυμάνσεις, εντομοκτονίες και χρήσεις εντομοαπωθητικών πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα φάρμακα και να τηρούνται οι χρόνοι αναμονής.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΙΝ είναι στη διάθεση κάθε κτηνοτρόφου για παραπάνω πληροφορίες και ενημέρωση.Τηλ. Επικοινωνίας: 2661364503 Κένταρχος Νικόλαος, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης 2661364506 Τσέλιου Τζένη, Τμ. Υγείας των Ζώων.

Πηγή: corfupress

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ