spot_img
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταMελέτη: Οι κόκκινοι σκίουροι μετέδωσαν τη λέπρα στους ανθρώπους

Mελέτη: Οι κόκκινοι σκίουροι μετέδωσαν τη λέπρα στους ανθρώπους

|

Mελέτη: Οι κόκκινοι σκίουροι μετέδωσαν τη λέπρα στους ανθρώπους

Η λέπρα είναι μια από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία

Μπορεί να είναι χαριτωμένοι και χαρισματικοί, αλλά οι κόκκινοι σκίουροι μπορεί να έχουν μεταδώσει τη λέπρα σε ανθρώπους στη μεσαιωνική Αγγλία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα ενδημικά μας τρωκτικά κάποτε χρησίμευαν ως σημαντικός ξενιστής για τα στελέχη του Mycobacterium leprae που προκαλούν λέπρα στους ανθρώπους.

Η ασθένεια είναι μία από τις παλαιότερες που έχουν καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία και προσβάλλει το δέρμα, τα νεύρα, τα μάτια και τον βλεννογόνο της μύτης.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες – η νευρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών, παράλυση και τύφλωση.

Οι ειδικοί μελέτησαν 25 ανθρώπινα δείγματα και 12 δείγματα σκίουρου που ανακαλύφθηκαν από δύο αρχαιολογικούς χώρους στο Γουίντσεστερ.

οστό σκίουρου
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα ιθαγενή τρωκτικά μας κάποτε χρησίμευαν ως σημαντικός ξενιστής για τα στελέχη Mycobacterium leprae που προκαλούν λέπρα στους ανθρώπους. Στη φωτογραφία: ένα κόκαλο σκίουρου που βρέθηκε στο Winchester

Η πόλη ήταν γνωστή για το ότι είχε ένα λεπροκομείο – ένα νοσοκομείο για άτομα με λέπρα – και τις συνδέσεις με το εμπόριο γούνας.

Στο Μεσαίωνα, η γούνα του σκίουρου χρησιμοποιήθηκε ευρέως για το κόψιμο και τη γραμμή ενδυμάτων. Πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή διατηρούσαν επίσης σκίουρους ως κατοικίδια.

Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ανέλυσε μεσαιωνικά στελέχη λέπρας, συμπεριλαμβανομένου ενός κόκκινου σκίουρου.

Ανακάλυψαν ότι όλα ανήκαν σε έναν κλάδο του οικογενειακού δέντρου Mycobacterium leprae.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μόλυνση κυκλοφορούσε μεταξύ ανθρώπων και ζώων κατά τον Μεσαίωνα με τρόπο που δεν είχε ανιχνευθεί πριν.

Οι σύγχρονοι κόκκινοι σκίουροι έχουν επίσης βρεθεί ότι φέρουν στελέχη του βακτηρίου της λέπρας, αλλά η ομάδα είπε ότι αυτά τα τρωκτικά δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Mελέτη: Οι κόκκινοι σκίουροι μετέδωσαν τη λέπρα στους ανθρώπους

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Verena Schuenemann, δήλωσε: «Με τη γενετική μας ανάλυση μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε τους κόκκινους σκίουρους ως τον πρώτο αρχαίο ζώο ξενιστή λέπρας.

«Το στέλεχος του μεσαιωνικού κόκκινου σκίουρου που ανακτήσαμε σχετίζεται πιο στενά με μεσαιωνικά ανθρώπινα στελέχη από την ίδια πόλη παρά με στελέχη που απομονώθηκαν από μολυσμένους σύγχρονους κόκκινους σκίουρους.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια ανεξάρτητη κυκλοφορία στελεχών M. leprae μεταξύ ανθρώπων και κόκκινων σκίουρων κατά τη Μεσαιωνική Περίοδο».

Παρά τους δημοφιλείς μύθους για τη λέπρα που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σωματικής επαφής, η μόλυνση δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Πηγή: dailymail

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φρικτός θάνατος για 68χρονη στην Αγγλία – Την κατασπάραξαν σκυλιά μπροστά στον εγγονό της

Φρικτός θάνατος για 68χρονη στην Αγγλία - Την κατασπάραξαν σκυλιά μπροστά στον εγγονό της Τραγικό θάνατο βρήκε η 68χρονη Έσθερ Μάρτιν στην Αγγλία όταν δέχθηκε...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ