spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛίμνη Παμβώτιδα: Σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές το «κόκκινο φυτοπλαγκτόν»

Λίμνη Παμβώτιδα: Σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές το «κόκκινο φυτοπλαγκτόν»

|

 

Σχετικά σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές είναι το φαινόμενο άνθισης φυτοπλαγκτού (Algalbloom) με ιδιαίτερο χρωματισμό, που παρατηρήθηκε από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

 

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, αναφέροντας ότι το φύκος H. Pluvialis, που δεν είναι τοξικό, εμφανίζεται αρκετές χρονιές, πάντα τέτοια εποχή, σε ρηχές λεκάνες περιμετρικά. «Κανένα στέλεχός του δεν έχει ενοχοποιηθεί ποτέ για τοξικότητα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», διαβεβαιώνεται.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, αμέσως μετά την παρατήρηση ενός κόκκινου φιλμ πάχους μερικών χιλιοστών στην επιφάνεια των υδάτων στην περιοχή «Πόρος», πραγματοποιήθηκε προσεκτική δειγματοληψία και μεταφέρθηκαν δείγματα στο εργαστήριο του Φορέα Διαχείρισης και στο Κέντρο Βιοτράπεζας Καρκινικών Κυττάρων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη συνεργασία του δρ. Μοριακής Βιολογίας Γιάννη Σαΐνη για την αναγνώριση του φαινομένου.

Ακολούθησε η μικροσκοπική παρατήρηση των δειγμάτων και παρατηρήθηκαν στην επιφανειακή αυτή μάζα να βρίσκονται εγκλεισμένα ένα πλήθος μικροφυκών και κυανοβακτηρίων. Ωστόσο, κυρίαρχο είδος είναι το χλωροφύκος Haematococcuspluvialis Flotow (Chlorophyceae). O μονοκύτταρος ευκαρυωτικός οργανισμός αυτός έχει έναν πολύ ενδιαφέροντα κύκλο ζωής. Όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές, φωτοσυνθέτει χρησιμοποιώντας πράσινες χρωστικές, όπως η χλωροφύλλη. Γι αυτό τον λόγο, όλη την προηγούμενη περίοδο δεν υπήρξε καμία ανησυχία. Το χρώμα της λίμνης ήταν πράσινο, φυσιολογικό δηλαδή για την εποχή.

Το H. pluvialis, όπως και άλλα είδη, κάτω από συνθήκες στρες (ένταση και διάρκεια ηλιακής ακτινοβολίας – φωτοπερίοδος, υψηλές θερμοκρασίες, μείωση της στάθμης του νερού που προοιωνίζει ξηρασία) αλλάζει συμπεριφορά. Αυτές είναι επίσης οι συνθήκες που καθορίζουν τον κύκλο ζωής αυτού του μονοκύτταρου οργανισμού που περνά σε τέσσερα διαφορετικά στάδια: ανάπτυξη φυτικών κυττάρων, εγκύστωση (encystment) -δημιουργία κυστικού περιβλήματος, ωρίμανση και βλάστηση.

Η ερυθρά χρωστική ασταξανθίνη που συσσωρεύεται, μια καροτενοειδής ξανθοφύλλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση,η οποία έχει και εμπορική αξία, βοηθάει το φύκος να επιβιώσει κατά την περίοδο της ξηρασίας και άλλων στρεσογόνων παραγόντων. Με τη μορφή αυτή που ονομάζεται μορφή κύστης (cyst), το φύκος παραμένει ανενεργό για μήνες ή και χρόνια. Η προσαρμογή αυτή, η οποία πιθανολογείται να μην επηρεάζεται από τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών, έχει φωτοπροστατευτικό ρόλο για το είδος.Τα κεντρικά ευρισκόμενα δευτερεύοντα καροτενοειδή, κυρίως η ασταξανθίνη, διασκορπίζονται προς την περιφέρεια των κυττάρων του Haematococcuspluvialis υπό την επίδρασηφωτός και επιστρέφουν προς το κέντρο μετά τη διακοπή του φωτισμού.

 

Πηγή: agon

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ