spot_img
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΊδια κυβέρνηση νέα πρόσωπα - Τέσσερα μέτωπα ανοιχτά

Ίδια κυβέρνηση νέα πρόσωπα – Τέσσερα μέτωπα ανοιχτά

|

Ίδια κυβέρνηση νέα πρόσωπα – Τέσσερα μέτωπα ανοιχτά

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτωπα στα οποία εστιάζουμε στην παρούσα φάση

Το πρώτο είναι η ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι, το δεύτερο, ο νόμος «Άργος», η Αφρικανική Πανώλη και τέλος οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Η «ετήσια ρυθμιστική» απόφαση είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει άμεσα. Η τοποθέτηση νέων προσώπων στο αρμόδιο υπουργείο μπορεί να δημιουργεί ερωτηματικά. Η λογική υπαγορεύει, ότι δεν θα έχουμε την παραμικρή αλλαγή στη νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι (χρονική διάρκεια, αριθμός θηραμάτων), διότι είναι απόλυτα σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά ζητούμενα, αλλά και ενισχυμένη από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και από όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες για κάθε είδος που συμπεριλαμβάνεται στην λίστα θηρεύσιμων. Οτιδήποτε άλλο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεγάλη έκπληξη.

Ο νόμος «Άργος» αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αναμονή εφαρμογής με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργού κ. Πέτσα. Δεσμεύσεις και συζητήσεις γύρω από τις αλλαγές που θα προκύψουν, πραγματοποιήθηκαν. Κανένα όμως από τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτές δεν είναι στο νέο σχήμα της κυβέρνησης. Η…αλλαγή φρουράς στο υπουργείο εσωτερικών φέρνει νέα δεδομένα και παράλληλα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Προεκλογικά υπήρξαν δεσμεύσεις από τον υφυπουργό κ. Αμυρά, ότι θα προτείνει τα κυνηγόσκυλα να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις του νόμου αλλά και διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους αυτά ταυτοποιούνται. Μένει να δούμε αν θα υπάρχει συνέχεια ή αν θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή του νόμου μόλις είναι έτοιμη η τράπεζα κατάθεσης γενετικού υλικού.

Τα μέτρα που θα λάβει το αρμόδιο υπουργείο για την Αφρικανική Πανώλη θα εξαρτηθούν από την εξάπλωση της νόσου, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των δράσεων. Επιπτώσεις θα υπάρξουν στην κυνηγετική δραστηριότητα (απαγορεύσεις θήρας σε κάποιες περιοχές), ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τις επιστημονικές μεθόδους αντιμετώπισης, κρίνεται αναγκαίο. Η Αφρικανική Πανώλη θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια και οι κυνηγοί θα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αντιμετώπισή της.

Οι «περιβαλλοντικές μελέτες» δεν είναι κάτι νέο ή κάτι που δεν γνωρίζουμε. Η δουλειά που πρέπει να γίνει από την πλευρά των κυνηγών είναι πολύ σημαντική. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία και μελέτες έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντικρούσουμε τις όποιες προθέσεις για απαγορεύσεις κυνηγίου.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυναμική αντίδραση της ΚΟΜΑΘ ενάντια στις αδικίες του νόμου «Άργος»

Δυναμική αντίδραση της ΚΟΜΑΘ ενάντια στις αδικίες του νόμου «Άργος» Δελτίο τύπου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης Στις 10 Μαΐου 2024, εκπρόσωποι όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ