Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταFACE: Ψήφισμα της ΓΣ για την κατάργηση του μόλυβδου στους υγρότοπους

FACE: Ψήφισμα της ΓΣ για την κατάργηση του μόλυβδου στους υγρότοπους

|

- Advertisement -

 

Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της FACE που εκπροσωπεί 7 εκατομμύρια κυνηγούς της Ευρώπης, σχετικά με την απόφαση της επιτροπής REACH για τον περιορισμό των μολύβδινων σκαγιών σε υγρότοπους.

 

Έχοντας υπόψη την απόφαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την οποία η επιτροπή REACH ενέκρινε το σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος XVII του κανονισμού REACH, απαγορεύοντας τη χρήση και τη μεταφορά πυρομαχικών με μόλυβδο εντός των υγροτόπων ή σε ακτίνα 100 μέτρων από αυτούς.
Επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή μας για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης μολύβδου σε υγροτόπους σύμφωνα με την αναθεωρημένη θέση μας σχετικά με τον μόλυβδο στα πυρομαχικά που εγκρίθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 στη Γενική Συνέλευση του FACE.
Σημειώνοντας με μεγάλη ανησυχία ότι οι εκπρόσωποι του REACH των κρατών μελών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τήρησαν τα θεμελιώδη νομικά δικαιώματα των πολιτών εντός και σχετίζονται με την πρόταση.
Τα 7 εκατομμύρια κυνηγοί της Ευρώπης, εκπροσωπούμενοι από τους επικεφαλής των εθνικών ενώσεων κυνηγιού της Ευρώπης, στη Γενική Συνέλευση του FACE στις 7 Σεπτεμβρίου:

- Advertisement -

Καταγγέλλουμε ότι έχουν παραβιαστεί τα θεμελιώδη νομικά μας δικαιώματα.

Επιβεβαιώνουμε ότι το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα με την ΕΕ και το εθνικό δίκαιο, δεν τηρείται στην πρόταση όσον αφορά την απαγόρευση κατοχής φυσιγγίων μολύβδου.

Λυπούμαστε βαθιά που οι κυνηγοί και οι υπεύθυνοι εφαρμογής του μέτρου, θα αντιμετωπίσουν εκτεταμένη νομική αβεβαιότητα όσον αφορά:

  • -Τον  ασαφή και ρευστό ορισμός τους υγροτόπου, ο οποίος περιλαμβάνει από μικρές και προσωρινές λακκούβες  έως και βάλτους χωρίς ορατό νερό.
  • -Τις ζώνες ασφαλείας 100 μέτρων γύρω από οποιοδήποτε νερό.
  • -Την απαγόρευση της κατοχής φυσιγγίων με μολύβδινα σκάγια.

Επιπλέον λυπούμαστε που οι συμβουλές των Εισηγητικών Επιτροπών   του ECHA  και της Επιτροπής Κοινωνικοοικονομικής Ανάλυσης του ECHA, οι οποίες υπογράμμισαν σαφείς επιφυλάξεις σχετικά με τον προτεινόμενο ορισμό των υγροτόπων και εάν η «κατοχή / μεταφορά» μολύβδου θα μπορούσε να περιοριστεί βάσει του REACH, αγνοήθηκε .

Παροτρύνουμε με θέρμη τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου να εκδώσει νομική γνώμη σχετικά με την πρόταση, ιδίως όσον αφορά τις ακόλουθες θεμελιώδεις πτυχές του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

  • -Την αρχή της ανάθεσης και εάν η πρόταση υπερβαίνει την αρμοδιότητα της ΕΕ.
  • -Tη  Νομική ασφάλεια
  • -Την αναστροφή των παραδοσιακών δικαιωμάτων και το τεκμήριο αθωότητας και το βάρος της απόδειξης
  • -Την άνευ προηγουμένου επέκταση του πεδίου εφαρμογής του REACH, θεωρώντας ότι είναι η πρώτη περίπτωση βάσει του REACH που προτείνει να περιοριστούν οι «καταναλωτές» (δηλαδή οι κυνηγοί) όσον αφορά τη χρήση και τη μεταφορά φυσιγγίων μολύβδου πυροβολισμού για το κυνήγι μέσα και πάνω από υγρότοπους
  • Την αρχή της αναλογικότητας

Ζητούμε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο των Υπουργών να απορρίψουν την πρόταση της επιτροπής REACH λόγω της μη τήρησης των νόμων, της μη εφαρμογής τους και της αναλογικότητάς της, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα αυτά θα επανεξεταστούν σωστά στην επιτροπή REACH.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με τα ευρωπαϊκά και εθνικά θεσμικά όργανα για να διασφαλίσουμε ότι η χρήση μολύβδινων σκαγιών  για το κυνήγι σε υγρότοπους καταργείται με  αποτελεσματικό και κατανοητό τρόπο για τους κυνηγούς και τους υπεύθυνους θηροφύλαξης στην  Ευρώπη.

 

Πηγή: e-artemis

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκουδάκι κατανάλωσε παραισθησιογόνο μέλι και «μέθυσε» – Δείτε το Βίντεο

 Τουρκία: Αρκουδάκι κατανάλωσε παραισθησιογόνο μέλι και μέθυσε Ένα αποπροσανατολισμένο καφέ αρκουδάκι, που πιστεύεται ότι βρισκόταν σε μέθη ύστερα από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.2 ° C
28.4 °
24.9 °
43 %
1.3kmh
0 %
Πα
32 °
Σα
32 °
Κυ
32 °
Δε
31 °
Τρ
28 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ