spot_img
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυστραλία: Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν σε ακτή - Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Αυστραλία: Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν σε ακτή – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

|

Αυστραλία: Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν σε ακτή – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Μια δραματική επιχείρηση για τη διάσωση της ζωής περισσότερων από 100 φαλαινών-πιλότων έληξε με μερική επιτυχία την Πέμπτη, αφού οι υπεύθυνοι για την άγρια ζωή κατάφεραν να επαναφέρουν τα περισσότερα από τα εγκλωβισμένα ζώα στη θάλασσα.

Ομάδες διάσωσης έσπευσαν στην παραλία που βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Ντάνσμπορο, νότια του Περθ, για να περιθάλψουν τις φάλαινες.

Ήταν ένα «συγκλονιστικό θέαμα», δήλωσε ο Ian Wiese, πρόεδρος της ομάδας θαλάσσιων ερευνών Geographe, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης την Πέμπτη.

«Μπορείτε να δείτε πόσο σφιχτά στοιβαγμένες (μαζί) ήταν οι φάλαινες. Έχω διαχειριστεί (εκβρασμούς φαλαινών) και στο παρελθόν, αλλά ποτέ τίποτα τέτοιου μεγέθους”, δήλωσε ο Wiese στο CNN.

Συνολικά, 130 φάλαινες επέστρεψαν στη θάλασσα, αφού συνολικά 160 είχαν προσαράξει, σύμφωνα με το τμήμα Parks and Wildlife Service Western Australia (DPAW). Ωστόσο, τουλάχιστον 28 φάλαινες έχασαν τη ζωή τους.

Τα κοπάδια των φαλαινών μπορούν να προσαράξουν ξανά ακόμη και μετά τη διάσωσή τους. Ως αποτέλεσμα, τα αεροπλάνα εντοπισμού στην περιοχή συνεχίζουν να παρακολουθούν και να βλέπουν αν τα απελευθερωμένα ζώα θα επιστρέψουν στην ακτή. «Μέχρι στιγμής, έχουν παραμείνει μακριά από την παραλία», δήλωσε ο Weise.

«Η αρχική μου αντίδραση βλέποντας εκατοντάδες φάλαινες όλες μαζεμένες (μαζί) στην παραλία ήταν εντελώς συγκλονιστική. Ήταν πραγματικά, χαοτικό”, πρόσθεσε.

«Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλά νέα – όπως συχνά συμβαίνει με αυτά τα γεγονότα, είναι δυνατόν να σωθούν μόνο λίγες».

falaines2
Οι άνθρωποι περπατούν κοντά στις φάλαινες που έχουν εγκλωβιστεί στη παραλία

Το μυστήριο πίσω από τις εκβρασμούς φαλαινών

Οι επιστήμονες της συμπεριφοράς των ζώων και θαλάσσιοι επιστήμονες έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι τα ποσοστά επιβίωσης των φαλαινών που προσαράζουν είναι χαμηλά και τα ζώα «μπορούν να επιβιώσουν μόνο για περίπου έξι ώρες στη στεριά πριν αρχίσουν να επιδεινώνονται».

Ομάδες ντόπιων και αξιωματούχων της άγριας ζωής συνεργάστηκαν για να κρατήσουν τα ζώα όρθια και «να κρατήσουν τις φυσούνα τους καθαρές», δήλωσε ο Wiese.

Παρόντες ήταν επίσης αξιωματούχοι της άγριας ζωής από την DPAW, καθώς και έμπειροι κτηνίατροι, προσπαθώντας να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες φάλαινες.

Όπως και άλλα είδη φαλαινών, οι φάλαινες-πιλότοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και συχνά προσέχουν η μία την άλλη, ειδικά αν ένα μέλος του κοπαδιού αρρωστήσει ή τραυματιστεί.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: Έφηβος ψαράς έπιασε ψάρι αξίας 930.000 ευρώ

Αυστραλία: Έφηβος ψαράς έπιασε ψάρι αξίας 930.000 ευρώ Ένας 19χρονος έκανε την ψαριά της ζωής του, βγάζοντας μια γιγαντόπερκα με ετικέτα αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ