spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΑπαραίτητες διευκρινίσεις γύρω από το κυνήγι του αγριόχοιρου σχετικά με το νέο...

Απαραίτητες διευκρινίσεις γύρω από το κυνήγι του αγριόχοιρου σχετικά με το νέο νόμο

|

 

Επειδή ο νέος νόμος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τον αγριόχοιρο, προκάλεσε πολύ κουβέντα, μέσα από 5 ερωτήσεις και απαντήσεις σας δίνουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε…

 

Μπορώ αύριο (κυριολεκτικά) το πρωί να πάω να κυνηγήσω αγριόχοιρο, από τη στιγμή που γράψατε για “κυνήγι όλο το χρόνο”;

 

Η απάντηση είναι όχι. Βάση της ρυθμιστικής, το κυνήγι του αγριόχοιρου ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου. Το κυνήγι μπορεί να γίνεται από ομάδες έως 10 ατόμων, τρεις φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Σαββατοκύριακο και χωρίς περιορισμό στην κάρπωση. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αυτή είναι η γενική εικόνα που θα πρέπει να κρατήσει μέσα στο μυαλό του ο κάθε κυνηγός. Όμως, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος που έχει να κάνει με λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της υγείας των ζώων, και υπήρχε στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε. Κάποιοι, όμως, έμειναν στις πρώτες λέξεις της πρότασης και δεν την διάβασαν έως το τέλος της.

 

Τότε, γιατί γράψατε ότι “Mε νόμο επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου όλο το χρόνο”;

 

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εν προκειμένω έχουμε δύο διαφορετικά νομοθετήματα που διέπουν το κυνήγι του αγριογούρουνου. Από τη μία είναι η ρυθμιστική, που εκδίδεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κι εδώ και 10 μέρες, έχουμε και το νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με κοινή απόφαση των δύο υπουργών, δηλαδή του Κωστή Χατζηδάκη και του Μάκη Βορίδη, μπορεί να επιτραπεί το κυνήγι του αγριόχοιρου όπου παρατηρείται έντονο πρόβλημα από την αύξηση των πληθυσμών και σε περίπτωση που προκύψει εκ νέου κάποιο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης, τότε θα δίδεται το πράσινο φως για θήρευση των ημίαιμων/άγριων χοίρων εκτός κυνηγετικής περιόδου ή εκτός των καθορισμένων επιτρεπόμενων ημερών (Τετάρτη-Σαββατοκύριακο) ακόμη και εντός καταφυγίων/απαγορεύσεων θήρας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

 

Αν υπάρξει μία τέτοια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ποιοι κυνηγοί θα μπορούν να κυνηγήσουν;

 

Αυτό είναι ένα θέμα που θα γίνει γνωστό, όταν θα υπάρξει μία τέτοια ΚΥΑ. Κρίνοντας, πάντως, από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν έως τώρα, όλα συγκλίνουν πως θα υπάρξουν συνεργεία δίωξης που θα συγκροτούνται με τη συμμετοχή ή και την ευθύνη των οικείων Κυνηγετικών Συλλόγων. Κάτι που έχει γίνει έως σήμερα, τόσο για την εκδίωξη αγριόχοιρων που προκαλούν προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, όσο και στις περιπτώσεις που αφορούσαν την Αφρικανική Πανώλη, στις Σέρρες και στα σύνορα με την Βουλγαρία.

 

Το κρέας των αγριόχοιρων που θα θηρεύονται σε αυτές τις δράσεις θα μπορεί να πωληθεί;

 

Ναι, υπό την βασική προϋπόθεση, ότι η εκδορά, ο τεμαχισμός και η διαχείριση των αποβλήτων των καπριών θα γίνεται σε εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων.

 

Μήπως από τις εγκαταστάσεις χειρισμού θα πρέπει να περνούν και τα καπριά που θηρεύουν οι ομάδες των γουρουνοκυνηγών στο ελεύθερο κυνήγι;

 

Αυτό, πράγματι, είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κυνηγούς του αγριόχοιρου. Δηλαδή, μήπως και μέσω αυτής της ειδικής παραγράφου του νέου νόμου, γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η εκδορά και ο τεμαχισμός κάθε αγριογούρουνου που θηρεύεται –κι όχι μόνο αυτών που θηρεύονται για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της υγείας των ζώων- οπότε μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει τα πάνω κάτω στο γουρουνοκυνήγι, έτσι όπως το ξέρουμε έως σήμερα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ