spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλλάζει το… σκηνικό στο Δέλτα του Έβρου

Αλλάζει το… σκηνικό στο Δέλτα του Έβρου

|

 

Επιτέλους ζωντάνεψε ο Έβρος! Η πτώση της θερμοκρασίας, μετά την παρατεταμένη καλοκαιρία,έβγαλε – επιτέλους – από το… λήθαργο τον κυνηγετικό “παράδεισο” στο Δέλτα…

 

Του Δημήτρη Μιλτιάδη

 

Η αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, όταν και σηκώθηκε δυνατός βόρειος άνεμος. Αυτός, ήταν που ανακάτεψε τα πράγματα και ανάγκασε τα παπιά, να προσεγγίσουν στις παρόχθιες περιοχές. Η… βουτιά του θερμομέτρου και η παγωμένη ανάσα του βαρδάρη, πασπάλισαν με χιόνια τις κορφές των γύρω βουνών, όπως στην Καλλιθέα, την Πλάκα και το “22”, διαμορφώνοντας εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ήταν “απαγορευτικές” για το κυνήγι των παρυδάτιων πτηνών.

 

Έντονα φαινόμενα στα βόρεια

 

Ακόμη, πιο έντονη ήταν η αλλαγή του καιρού στο βόρειο τμήμα του Έβρου, με περισσότερα χιόνια στην Ρούσα, τους Μεταξάδες, τον Πεντάλοφο και το Αλεποχώρι και άλλες ορεινές περιοχές της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου. Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες “έπαιξαν” κοντά στο μηδέν. Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη (του Αγίου Σάββα), το θερμόμετρο κυμάνθηκε μεταξύ 0-7 βαθμών στην Ορεστιάδα, 0-8 στο Διδυμότειχο, 2-8 στο Σουφλί και 5-9 στην Αλεξανδρούπολη. Στις καλύβες του Έβρου, οι ιδιοκτήτες πηγαινοέρχονταν εδώ και μήνες, με τις ημέρες να διαδέχονται η μία την άλλη στο ίδιο απογοητευτικό μοτίβο:

-“Επικρατούσε νέκρα! Καμιά κίνηση. Τα πουλιά ήταν άφαντα!”, περιγράφει ο ακρίτας κυνηγός, Πασχάλης Καρυοφυλλίδης.

Δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού επικρατούσαν έως και τα τέλη Νοεμβρίου καλοκαιρινές συνθήκες, με το θερμόμετρο να μην πέφτει από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

-“Οι καλύβες μας ήταν άδειες. Οι επισκέπτες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Μόνο τέσσερις φανατικοί “παπιατζήδες”, από την Κέρκυρα είχαμε, που έμειναν μία εβδομάδα και επέστρεψαν πικραμένοι, αφού κυνηγώντας όλη τη μέρα, σ’ αυτό το διάστημα χτύπησαν μόλις 40 πουλιά”, προσθέτει ο κ. Καρυοφυλλίδης.

 

Φάνηκαν τα πουλιά

 

Ο ίδιος θεωρεί ότι πήγε πίσω η χρονιά, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Πάντως, τώρα, με την αλλαγή του σκηνικού ελπίζει ότι θα πράγματα θα αντιστραφούν.

-“Με τον Βαρδάρη, των προηγούμενων ημερών και την πτώση της θερμοκρασίας, πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερες μέρες. Ήδη, φάνηκαν πουλιά. Πρασινοκέφαλα, σαρσέλες, ψαλίδια και κοκκινοκέφαλα άρχισαν να κινούνται. Περιμένω, ότι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος θα κυλήσουν στους γνωστούς ρυθμούς, αυτούς που έχουν κάνει τον Έβρο ως τον καλύτερο κυνηγετικό προορισμό για τους λάτρεις των παρυδάτιων θηραμάτων. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, μετά τις 20 Ιανουαρίου θα επικρατούν άριστες συνθήκες για τους παπιοκυνηγούς”, είναι η εκτίμηση και, παράλληλα, η ευχή του.

 

Ελάχιστοι έως τώρα…

 

Την κατάσταση που επικρατούσε έως πριν λίγες ημέρες στον Έβρο, σκιαγραφεί και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καλυβών “Αινήσιο Δέλτα”, Σάκης Καμηλάρης.

-“Ελάχιστοι, δυστυχώς, ήταν οι επισκέπτες μας. Από τις 167 καλύβες, μόνον οι τέσσερις είχαν δεχτεί κάποιους φίλους. Δεν είχαμε καθόλου κόσμο. Ο καιρός ήταν αποτρεπτικός. Τα τηλεφωνήματα ήταν ελάχιστα. Αλλά κι εμείς στους λιγοστούς που επικοινώνησαν τους λέγαμε να μην έρθουν, αφού δεν “έπαιζαν” πουλιά. Οι άνθρωποι κάνουν τόσα χιλιόμετρα. Έρχονται για να χαρούν ξεχωριστές στιγμές στον Έβρο. Κάνουν έξοδα, δεν μπορούμε να τους κοροϊδέψουμε”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προηγούμενα χρόνια, αυτήν την περίοδο το Δέλτα έσφυζε από ζωή.

-“Οι καλύβες μας ήταν γεμάτες από κόσμο. Ήμασταν κλεισμένοι για όλο τον Νοέμβριο. Τι να πούμε; Το κάθε πέρσι και καλύτερα φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωσή μας”, περιγράφει ο κ. Καμηλάρης.

 

Τα ξέβγαλε ο δυνατός βοριάς

 

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα παπιά έδωσαν σημεία… ζωής. Τα ξέβγαλε προς τις όχθες ο δυνατός βοριάς και επόμενο ήταν να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους ιδιοκτήτες των καλυβών.

-“Σήμερα, κινήθηκαν πάρα πολλά πουλιά. Είδαμε απ’ όλα τα είδη: πρασινοκέφαλα, σαρσέλια, ακόμη και κοκκινόχηνες, που βέβαια το κυνήγι των τελευταίων απαγορεύεται. Όμως, ήταν μεγάλα κοπάδια, τα περισσότερα πρασινοκέφαλα, που πετούσαν προς την τουρκική πλευρά και τα ρύζια. Είναι ντοπιάρικα πουλιά και με το ανακάτεμα του καιρού, άρχισαν να “παίζουν” στο Δέλτα”, είναι οι τελευταίες παρατηρήσεις στην περιοχή. 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ