Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚάμπια πεύκου- Κίνδυνος για τον σκύλο

Κάμπια πεύκου- Κίνδυνος για τον σκύλο

|

Κάμπια πεύκου – Κίνδυνος για τον σκύλο

Η πομπική κάμπια ή αλλιώς η κάμπια των πευκών δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τα οικόσιτα ζώα, πρόβλημα που γνωρίζουμε καλά εμείς οι κυνηγοί με τα σκυλιά μας.

Αυτό το είδος κάμπιας είναι μια προνύμφη του πεύκου, μιας πεταλούδας που θα γεννήσει τα αυγά της στα αγκάθια και τα κλαδιά πολλών κωνοφόρων. Αυτές οι κάμπιες ονομάζονται «Πομπικές» κάμπιες γιατί έχουν την ιδιαιτερότητα να κινούνται σε ομάδες και σε ενιαίο μέτωπο, δίνοντας την εικόνα της πομπής.

- Advertisement -

Μετά την εκκόλαψη, οι κάμπιες τρέφονται με τις βελόνες των δέντρων στα οποία ζουν. Ήδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κάμπια είναι ένας πιθανός φορέας αλλεργιών για τους πιο ευαίσθητους γιατί κάνει μεταξωτές φωλιές στα δέντρα για να παραμένει προστατευμένη από τα αρπακτικά της όταν τρέφεται.

ΚΑΜΠΙΕΣ ΠΕΥΚΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ BARFDIET.GR
ΚΑΜΠΙΕΣ ΠΕΥΚΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Προς το τέλος τους, πριν ξεκινήσουν τη μεταμόρφωση που θα οδηγήσει το έντομο από την κατάσταση της προνύμφης στην κατάσταση της πεταλούδας, κατεβαίνουν από τα δέντρα τους για να θάψουν τους εαυτούς τους στο έδαφος πριν μεταμορφωθούν σε χρυσαλλίδες. Σε αυτό το στάδιο της μετάβασης στο έδαφος, το οποίο εξαρτάται από το κλίμα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, οι κάμπιες μπορούν να έρθουν σε επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των πιστών συντρόφων τους.

Είναι επομένως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να διασφαλίσουμε ότι οι κυνηγετικοί σκύλοι μας δεν εκτίθενται σε πομπικές κάμπιες κατά τη διάρκεια της βόλτας.

pompiki kampia

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

Η κάμπια έχοντας φτάσει σε ένα ορισμένο στάδιο της ανάπτυξής της, θα κατασκευάσει στην κορυφή του σώματός της ένα πραγματικό οπλοστάσιο άμυνας. Αυτό το οπλοστάσιο αποτελείται από μικροτρίχες που περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή έντονο κνησμό. Όταν η πομπική κάμπια νιώσει ότι απειλείται, θα απελευθερώσει αυτές τις μικροτρίχες που, τουλάχιστον, θα ταλαιπωρήσουν το θύμα της, στη χειρότερη περίπτωση, θα οδηγήσουν στο θάνατο.

kampia pompis

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον σκύλο είναι τα μάτια και το στόμα. Ένας σκύλος που δέχεται τσιμπήματα τριχών από την πομπική κάμπια στα μάτια μπορεί να υποστεί τρομερή μακροπρόθεσμη βλάβη επειδή οι τρίχες μπορούν να εισχωρήσουν στον κερατοειδή χιτώνα, μέσα στο μάτι πριν απελευθερώσουν την τοξίνη.

Τα πρώτα συμπτώματα αυτού του προβλήματος είναι ένα ελαφρύ πρήξιμο του ματιού. Ο σκύλος θα ξύνεται όλο και πιο συχνά και θα υποφέρει από ξηροφθαλμία. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν ο σκύλος δεν μεταφερθεί γρήγορα σε κτηνίατρο, η φλεγμονή θα ενταθεί και μπορεί να αναπτυχθεί μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού, γύρω από τις μικροτρίχες (οζίδια του επιπεφυκότα) και μπορεί να εμφανιστεί οίδημα.

ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

Το πρώτο αντανακλαστικό του σκύλου όταν δέχεται τρίχες που τσιμπούν από την πομπική κάμπια είναι να το γλείφει, ακόμα κι αν δεν έχει έρθει σε άμεση επαφή στο επίπεδο της γλώσσας με την κάμπια. Οι τρίχες στη συνέχεια θα μεταφερθούν από την επιφάνεια του δέρματός του στο στόμα και στη γλώσσα, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Η τοξίνη που υπάρχει στις τρίχες της πομπικής κάμπιας είναι πολύ ισχυρή και ως εκ τούτου θα προκαλέσει φαγούρα, πόνο και σημαντικό πρήξιμο. Ο αμυντικός μηχανισμός της κάμπιας και η συμπεριφορά του σκύλου λειτουργούν αντίθετα γιατί όσο περισσότερο τρίβει κανείς για να αφαιρέσει την τρίχα, τόσο περισσότερο σπάει και απελευθερώνει τοξίνες.

Πέρα από τον πόνο και το πρήξιμο, αυτή η πομπώδης τοξίνη της κάμπιας έχει νεκρωτικές ιδιότητες, δηλαδή προκαλεί νέκρωση του ιστού ενός οργάνου, επιτίθεται στα κύτταρα και σταματά την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη γλώσσα του σκύλου σας που μπορεί να καταλήξει με νεκρωτική γλώσσα και να χάσει κομμάτια της γλώσσας του μόλις οι ιστοί έχουν νεκρώσει από αυτήν.

Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας τέτοιας πάθησης είναι ευτυχώς αναγνωρίσιμα. Ο σκύλος σας πρώτα θα παραπονεθεί και θα γκρινιάξει λόγω του πόνου που προκαλούν οι μικροτρίχες της πομπικής κάμπιας. Στη συνέχεια θα γεμίσει σάλια και το πρήξιμο στο στόμα θα είναι αρκετά ορατό ώστε να μπορείτε να επέμβετε.

Εάν δεν αντιληφθείτε τα πρώτα συμπτώματα, οι δυσκολίες στην αναπνοή που σχετίζονται με το πρήξιμο της γλώσσας θα πρέπει να σας προειδοποιούν.

kampia skylos

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ;

Σε προληπτικό επίπεδο, είναι δύσκολο να διασφαλίσετε μηδενικό κίνδυνο για τον σκύλο σας, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την απαγόρευση του να μυρίζει παντού κατά τη διάρκεια της βόλτας. Η καλύτερη στρατηγική είναι να αποφύγετε τις περιοχές αναπαραγωγής της πομπής πεύκων κατά τη διάρκεια της άνοιξης και να αποτρέψετε τον σκύλο σας να πλησιάσει δέντρα που ενδεχομένως να μεταφέρουν αυτές τις κάμπιες.

Εάν έχετε έλατα ή κέδρους στην αυλή σας, υπάρχουν θεραπείες που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες που μπορούν να καταστρέψουν τις φωλιές της κάμπιας και να εξασφαλίσουν έτσι την ασφάλεια του σκύλου σας.

Όταν πιστεύετε ότι η επαφή δυστυχώς έχει ήδη γίνει, η μόνη λύση είναι να πάτε επειγόντως στον κτηνίατρό σας, ο οποίος στη συνέχεια θα φροντίσει τον σκύλο σας. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν είστε σίγουροι για την προέλευση των προβλημάτων του σκύλου σας, μπορείτε πρώτα να ξεπλύνετε με καθαρό νερό και χωρίς να τρίψετε τις περιοχές που πιστεύετε ότι έχουν επηρεαστεί. Πάνω από όλα, είναι σημαντικό να μην σπάσετε τις τρίχες που θα μπορούσε να είχε αποβάλλει η κάμπια της Πομπής στον σκύλο σας, γι’ αυτό θυμηθείτε να μην το τρίψετε.

Με την παραμικρή αμφιβολία και ακόμη και μετά από αυτή την επέμβαση ξεβγάλματος, η μόνη καλή αντιμετώπιση είναι να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκύλος «μπούκαρε» σε αγώνα ποδοσφαίρου: Ζητούσε χάδια – Bίντεο

Σκύλος «μπούκαρε» σε αγώνα ποδοσφαίρου: Ζητούσε χάδια Έναν γλυκό απρόοπτο συνέβη σε ποδοσφαιρικό αγώνα γυναικών, όταν ένας σκύλος εισέβαλε στο γήπεδο, ζητώντας χάδια. Ο διεθνής ποδοσφαιρικός...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
30.2 ° C
31.8 °
28.1 °
36 %
8.8kmh
0 %
Κυ
31 °
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
33 °
Πε
35 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ