spot_img
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτα όρια εξαφάνισης η πίνα

Στα όρια εξαφάνισης η πίνα

|

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που οφείλονται στη διαρκώς αυξανόμενη ρύπανση, δεν αφορούν μόνο τους χερσαίους οργανισμούς, αλλά και τους θαλάσσιους. Πολύ μεγάλη πίεση, αλλά και απώλειες, δέχονται τα μαλάκια και μεταξύ αυτών η πίνα (Pinna nobilis), το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο (οστρακόδερμο) της Μεσογείου.

Σε επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, διαπιστώθηκε ότι στη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου και στη Χαλκιδική, δεν βρέθηκε ούτε μία ζωντανή πίνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσο Κουτσούμπα, τα νεκρά άτομα που βρέθηκαν ήταν νεκρά από καιρό και εμφανής ήταν η απουσία νεαρών ατόμων. Στα 31 σημεία δειγματοληψίας εντοπίστηκαν 40 νεκρά άτομα και καμία ζωντανή πίνα. Ως αιτία της μείωσης του είδους που οδηγείται στην εξαφάνιση, θεωρείται η προσβολή από παθογόνους οργανισμούς.

Στο πλαίσιο έρευνας και διάσωσής της, δημιουργείται διαδικτυακή πλατφόρμα Επιστήμης των Πολιτών για τη διάσωση της πίνας στις ελληνικές θάλασσες. Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες που τυχόν εντοπίσουν ζωντανή ή νεκρή πίνα να αναρτήσουν φωτογραφία και λεπτομέρειες για τη περιοχή εντοπισμού.

Μάλιστα σε ειδικό φυλλάδιο του ΟΦΥΠΕΚΑ δίνονται πληροφορίες που συνοψίζονται στα εξής:

  • οι ζωντανές πίνες στέκονται όρθιες στον πυθμένα και το όστρακό τους κλείνει απότομα όταν αισθανθούν αλλαγή στο περιβάλλον τους.
  • οι ζωντανές, αλλά προσβεβλημένες από το παράσιτο πίνες, κλείνουν πολύ αργά το όστρακο και συχνά αυτό δεν κλείνει εντελώς.
  • οι νεκρές πίνες δεν είναι απαραίτητο να είναι ξεριζωμένες από τον πυθμένα, μπορεί και αυτές να στέκονται όρθιες όπως οι ζωντανές, αλλά το εσωτερικό του όστρακου είναι άδειο και οι θυρίδες δεν ανοιγοκλείνουν.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ