spot_img
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΛιβελούλες ερωτοτροπούν - Ένα «αγκάλιασμα» σε σχήμα καρδιάς

Λιβελούλες ερωτοτροπούν – Ένα «αγκάλιασμα» σε σχήμα καρδιάς

|

Δυο λιβελούλες έστησαν τον «χορό» του ζευγαρώματος πάνω από τα νερά ενός μικρού ρυακιού.

Το αρσενικό, είχε… γραπώσει το θηλυκό από το κεφάλι και τα δυο μαζί πετούσαν σαν ένα, λίγο πάνω από την επιφάνεια. Ύστερα, προσγειώθηκαν σ’ ένα πλατύ φύλλο κι εκεί έμειναν για λίγα λεπτά «κολλημένα», ώσπου να ολοκληρώσουν την διαδικασία της αναπαραγωγής!

Κατά την ένωσή τους, τα μακρόστενα κορμιά τους πήραν το σχήμα… καρδιάς! Λες και έβαζαν «υπογραφή» στον έρωτά τους. Μετά, αποχωρίστηκαν και το ένα από τα δυο, λυγίζοντας προς τα μπροστά το σώμα του σαν άγκιστρο, ακουμπούσε σε διάφορα μέρη του μικρού βιότοπου: πάνω στο νερό, σε φύλλα, σε πέτρες. Ίσως να εναπόθετε τα γονιμοποιημένα αβγά, σε ασφαλή σημεία. Αλλά αυτά είναι θέματα που γνωρίζουν καλύτερα οι εντομολόγοι.

Ο φακός του «kynigesia.gr», κατέγραψε καρέ-καρέ τον …χορό του ζευγαρώματος δυο λιβελούλων και παραθέτει τις φωτογραφίες, από μια πραγματικά εντυπωσιακή διαδικασία αναπαραγωγής αυτών των εντόμων. Τι μας παρακίνησε; Τίποτε το ιδιαίτερο. Απλά το «ένστικτο» του κυνηγού, που ενυπάρχει πίσω από ένα όπλο, από μια κάμερα, ή από ένα …μικροσκόπιο, το οποίο κρύβει μέσα του ο άνθρωπος από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη γη.

Λιβελούλες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και πληροφορίες που αντλήθηκαν από το διαδίκτυο.

«Οι λιβελούλες είναι έντομα που ανήκουν στην υπόταξη ανισόπτερα, η οποία εντάσσεται στην τάξη οδοντόγναθα. Τα θηλυκά έντομα γεννούν τα αβγά τους κοντά στο νερό ή πάνω στο νερό καθώς και σε επιπλέοντα φυτά. Τα αβγά εκκολάπτονται και κατά το στάδιο της νύμφης τρέφονται με κουνούπια», αναφέρει η Βικιπαιδεία.

Σε ένα άρθρο που υπογράφει η Λίλιαν Σίμου, με τίτλο «Μυστήριοι κόσμοι: Λιβελούλα ή δρακόμυγα», διαβάζουμε:

  • Οι λιβελούλες ζουν σε υδροβιότοπους, πηγές και γενικά όπου υπάρχει νερό. Το όνομά τους προέρχεται από την λατινική λέξη libella που σημαίνει υδρόμετρο ή υδροστάτης και συσχετίζεται με το μέρος που ζουν. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται για τη βιολογική καταπολέμηση των κουνουπιών, διότι τρέφονται με τα αβγά και τις προνύμφες τους.
  • Υπάρχουν είδη που μπορούν να βλέπουν μέχρι 150 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, να κινούν τις πτέρυγες άνω και κάτω μέχρι 30 φορές ανά δευτερόλεπτο, και να επιταχύνουν μέχρι την ταχύτητα των 50 χιλιόμετρων την ώρα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι πρόγονοί τους ζούσαν ήδη πριν από 320 εκατομμύρια χρόνια!
  • Ο μύθος λέει ότι οι νεράιδες, όταν είδαν ότι δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν με τους ανθρώπους, μεταμορφώθηκαν σε λιβελούλες, ώστε να κρατήσουν τα φτερά τους και συνάμα να μένουν κοντά στους ανθρώπους και να τις αναγνωρίζουν μόνο όσοι είναι άξιοι.
  • Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που μπορούν να ζουν μέσα και έξω από το νερό και να κινούν τα φτερά τους με ιδιόμορφο τρόπο όπως κανένα άλλο έντομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα oikologos.gr, τη συναντάμε σε πολλές αρχαίες παραδόσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω:

  • Για ορισμένες φυλές ιθαγενών της Αμερικής η λιβελούλα αντιπροσωπεύει τη γρηγοράδα και την ενεργητικότητα.
  • Για τους Ινδιάνους Νάβαχο συμβολίζει το καθαρό νερό, ενώ για τους Σαμάνους τον ανεμοστρόβιλο.
  • Για τους Μάγιας ήταν σύμβολο της θεάς της δημιουργικότητας Ix Chel.
  • Στην Ιαπωνία είναι σύμβολο εσωτερικής δύναμης, κουράγιου και ευτυχίας και εμφανίζεται συχνά στα γράμματα και τις τέχνες και ιδίως στην ποίηση.
  • Ήδη από τη Μινωική περίοδο στην Ελλάδα βρίσκουμε τοιχογραφία στο Ακρωτήρι της Θήρας όπου απεικονίζεται γυναικεία θεότητα να φοράει στο λαιμό της περιδέραιο με λιβελούλες. Σε αρκετές παραστάσεις σφραγισμάτων μινωικών δακτυλιδιών απεικονίζεται η λιβελούλα. Οι παραστάσεις αυτές έχουν πιθανότατα ιεροτελεστικό χαρακτήρα.
  • Οι επιστήμονες έχουν βρει το μεγαλύτερο απολίθωμα λιβελούλας με μέγεθος 91 εκατοστά. Αυτό και μόνο την κατατάσσει ως το μεγαλύτερο έντομο που έζησε στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ