spot_img
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκάγια: Μολύβδινα, ατσάλινα, τουγκστενίου, βολφραμίου

Σκάγια: Μολύβδινα, ατσάλινα, τουγκστενίου, βολφραμίου

|

 

Ο μόλυβδος εξακολουθεί και είναι αξεπέραστος σε ότι αφορά τις βλητικές επιδόσεις, όμως δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε στους υδροβιότοπους. Ας δούμε τι άλλο υπάρχει και σε σύγκριση με τον μόλυβδο, ποια τα προτερήματα και ελαττώματα…

 

Πριν μερικά χρόνια, η μόνη σκοτούρα που είχε ο κυνηγός ήταν το νούμερο σκαγιών που θα χρησιμοποιήσει στους υδροβιότοπους. Μετά την απαγόρευση χρήσης τοξικών σκαγιών στους υδροβιότοπους, στην ζωη μας μπήκαν νέα υλικά που έκαναν ακόμα πιο περιπλοκή την επιλογή.

Οι ιδιότητες του μολύβδου

Ο μόλυβδος εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές υλικό που οι κυνηγοί επιλέγουν. Ωστόσο η χρήση του απαγορεύεται στους υδροβιότοπους λόγο τοξικότητας. Μεταξύ άλλων θετικών σε ότι αφορά τον μόλυβδο είναι ότι έχει σχετικά χαμηλή τιμή, είναι εύκολα διαθέσιμος και διαμορφώνεται εύκολα σε στρογγυλά σφαιρίδια μαζικής παραγωγής. Το μολύβι είναι σχετικά μαλακό σαν υλικό. Αυτή του η ιδιότητα του επιτρέπει να ταξιδεύει μέσα στην κάννη του κυνηγετικού όπλου με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να την καταστρέφει. Ειδικά στις κάννες, που δεν είναι κατασκευασμένες για χρήση ατσάλινων σκαγιών, η επιλογή των μολύβδινων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι μονόδρομος. Το μειονέκτημα και ο λόγος για τον οποίο απαγορεύτηκε η χρηση τους στους υδροβιότοπους είναι η τοξικότητα που μεταφέρεται σε κάποια υδρόβια που έχουν τη συνήθεια να τρώνε την λάσπη, με αποτέλεσμα να καταπίνουν και σκάγια.

 

Η επικράτηση των ατσάλινων

Μέχρι κάποιος να βρει μη τοξικά σκάγια που ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τις βαλλιστικές ιδιότητες του χάλυβα αλλά δεν κοστίζουν περισσότερο από αυτόν, ο χάλυβας θα παραμένει το πιο δημοφιλές υλικό μετά τον μόλυβδο. Όταν κυνηγάω με ένα μοντέρνο κυνηγετικό όπλο με σκάγια από χάλυβα οι αποστάσεις από μένα μέχρι τα υδρόβια, με την ελπίδα να πάρω κάποιο θήραμα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 30 μέτρα. Σε αυτήν την απόσταση, ο χάλυβας αποδίδει αρκετά καλά όσο χρησιμοποιείται το σωστό μέγεθος σκαγιών. Από την απόσταση αυτή και πάνω, γίνονται εμφανή τα μειονεκτήματα που έχουν τα ατσάλινα σκάγια σε σύγκριση με τα μολύβδινα. Ένα άλλο μειονέκτημα των ατσάλινων σκαγιών είναι το γεγονός ότι μπορεί να καταστρέψουν το χρώμιο εσωτερικά στις κάννες που δεν είναι κατάλληλες για τη χρήση τους.

Σκάγια τουγκστενίου μάτριξ

Τα σκαγια Tungsten-Matrix που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η αμερικανική εταιρεία Κεντ είναι ελαφρώς βαρύτερα από το βισμούθιο και πλησιάζουν στην ίδια πυκνότητα με το μόλυβδο. Είναι μαλακά όσο ο μόλυβδος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε παλιά όπλα. Το καθαρό βολφράμιο έχει πυκνότητα 16 gms/cc, οπότε είναι πολύ βαρύτερο από το μόλυβδο, αλλά αυτό το υλικό από μόνο του είναι πολύ ακριβό για κατασκευή σκαγιών. Το βολφράμιο είναι εξαιρετικά σκληρό, αλλά όταν αναμιγνύεται με τη σωστή ποσότητα πλαστικού γίνεται τόσο μαλακό όσο ο μόλυβδος, ενώ και η πυκνότητά του μειώνεται σημαντικά. Ίσως είναι τα καλύτερα σκάγια μετά τα μολύβδινα με μόνο μειονέκτημα το κόστος που συγκριτικά με τον μόλυβδο είναι υψηλό.

 

Σκάγια τουγκστενίου – σιδήρου

Η Federal έχει κατασκευάσει σκάγια από μείγμα βολφραμίου και σιδήρου και έχουν περίπου την ίδια πυκνότητα με τα Kent’s Tungsten-Matrix. Τα σκάγια αυτά παρέχουν μεγαλύτερη κρουστική ενέργεια συγκρινόμενα με αντίστοιχης διαμέτρου σκάγια κατασκευασμένα από τουγκστένιο μάτριξ. Τα σκάγια αυτά είναι πιο σκληρά από τα ατσάλινα και μπορούν να ριχτούν μόνο από όπλα που έχουν κάννες πιστοποιημένες και για χρήση ατσάλινων σκαγιών. Η χρήση ειδικά σχεδιασμένου κυαθίου με εξαιρετικά παχιά προστατευτικά πτερύγια για να προστατεύουν τα τοιχώματά της κάννης, περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των σκαγιών με αποτέλεσμα συγκρινόμενα με τα μάτριξ στο ίδιο βάρος γόμωσης και νούμερου να έχουν λιγότερα σκάγια. Θεωρώ ότι το Tungsten-Iron είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές για την καταβολή θηραμάτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις συγκριτικά με τα ατσάλινα. Είναι τα σκάγια που θα σας δώσουν λύσεις για βολές μετά τα 30 μέτρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από «παλιά» όπλα.

 

Σκάγια Hevi-Shot

Τα Hevi-Shot κατασκευάζονται από την Remington. Είναι ο νεότερος παίκτης στο παιχνίδι των μη τοξικών σκαγιών, ενώ αποτελούνται από βολφράμιο, νικέλιο και σίδηρο. Είναι τα βαρύτερα από τα μη τοξικά με πυκνότητα 12,0 gms/cc. Λόγω της υπερβολικής σκληρότητάς του, το Hevi-Shot πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε όπλα σχεδιασμένα για να ρίχνουν ατσάλινα σκάγια. Δοκιμάσαμε τα σκάγια αυτά και πραγματικά δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι πιο αποτελεσματικά από τα μολύβδινα μετά τα 30 μέτρα. Ίσως είναι τα φυσίγγια που θα πρέπει να δουν κυρίως οι κυνηγοί λαγού που αναζητούν αποτελεσματικές τουφεκιές σε μεγάλες αποστάσεις. Ελάττωμά τους ενδεχομένως να θεωρείται το γεγονός ότι πρέπει να ρίχνονται μόνο με όπλα κατάλληλα για χρήση και ατσάλινων σκαγιών. Σε ότι έχει να κάνει με τους λαγοκυνηγούς είναι και εκείνοι που ρίχνουν λίγα φυσίγγια το χρόνο και δεν θα τους πειράξει και τόσο πολύ η αυξημένη τιμή τους συγκριτικά με τα μολύβδινα. Είναι διαθέσιμα σε γομώσεις απλές magnum και super magnum σε Νο. 2, Νο. 4, Νο. 6 και Νο. 7 1/2.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιξιάτικη μετανάστευση τρυγονιών στα επτάνησα: «Η λαθροθηρία έχει μειωθεί κατά 85% από τότε που ιδρύθηκε η Θηροφυλακή»

Η λαθροθηρία κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση τρυγονιών - Στο ίδιο έργο θεατές! Για άλλη μια χρονιά εμφανίστηκαν «μπαράζ» δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για ασύστολη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ