Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΚαραμπίνεςBreda Icaro cal. 20: Συμπυκνωμένη δύναμη

Breda Icaro cal. 20: Συμπυκνωμένη δύναμη

|

- Advertisement -

 

Το διαμέτρημα 20 τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος, αποδεικνύοντας ότι «δεν μετράει πάντα το μέγεθος».

 

Όσοι είχαν την ευκαιρία να κυνηγήσουν με κάποιο σύγχρονο 20άρι, έχουν αρχίζει να αναθεωρούν την άποψη ότι τα 12άρια είναι τα πιο αποτελεσματικά όπλα. Όγκος, βάρος, ανάκρουση είναι αρνητικές συνιστώσες σε κυνήγια που απαιτούν μεγάλες πορείες, πολλές τουφεκιές και γρήγορες επωμίσεις. Ένας μεγάλος αριθμός κυνηγών λοιπόν εγκατέλειψε τα ογκώδη και κουραστικά 12άρια και στρέφει το ενδιαφέρον στο εξίσου αποτελεσματικό διαμέτρημα 20.

Η γνωστή εταιρία BREDA δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τις νέες τάσεις του αγοραστικού κοινού και έστρεψε το ενδιαφέρον στην παραγωγή των δημοφιλέστερων κυνηγετικών της μοντέλων εκτός από το διαμέτρημα 12, και στα κομψά 20άρια.

Μαθήματα καλαισθησίας

- Advertisement -

Είναι γνωστό ότι οι Ιταλοί «το έχουν» με το ντιζάιν, και ένας λόγος παραπάνω για την Breda που «διδάσκει» την καλαισθησία εδώ και αρκετά χρόνια. Το μοντέλο ICARO ( Ίκαρος) έχει όνομα δανεισμένο από την  Ελληνική μυθολογία, αλλά σχεδιασμό από τους μαιτρ του είδους Ιταλούς. Κατασκευάζεται  σε διαμέτρημα 20  και είναι ένα από τα ομορφότερα 20αρια αυτογεμή.

Μπορεί η Ιταλική εταιρεία να ανέβηκε τον δικό της Γολγοθά, σε ότι αφορά το κατά καιρούς ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο αυτό που φρόντισε να  διατηρήσει σε κάθε περίπτωση, ήταν και είναι, η προσοχή στην επιλογή πρώτων υλών, η αισθητική και οι πολύ καλές εφαρμογές. Τώρα πλέον, όλα δείχνουν ότι η ιστορική εταιρεία βρίσκεται σε σωστά χέρια. Αδιάψευστος μάρτυρας, είναι η πληθώρα μοντέλων που παράγει, και η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει, ώστε η φίρμα να πάρει μερίδιο από τη μεγάλη αγορά της Αμερικής.

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ»

Η παραγωγή μοντέλων σε διαμέτρημα 20, δεν είναι καθόλου τυχαία. Στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο διαμέτρημα τυγχάνει μεγάλης αποδοχής. Χρησιμοποιείται κυρίως για το κυνήγι μικρών τριχωτών και φτερωτών θηραμάτων, καθώς επίσης και σαν πρώτο όπλο για εφήβους και γυναίκες. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει εδώ και μια δεκαετία να αποτελεί θέμα έντονης συζήτησης και προβληματισμού μεταξύ των κυνηγών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μικρά διαμετρήματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως μετά τη δεκαετία του ’70 οι περισσότεροι κυνηγοί στράφηκαν κυρίως στα 12άρια, μιμούμενοι τους Αμερικανούς οι οποίοι είχαν τη φιλοσοφία του Big is Better. Το διαμέτρημα 20  με βάση τον αριθμό πωλήσεων, φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος από τα ογκώδη 12άρια. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι υπεργομώσεις (magnum) έγιναν δημοφιλείς, τα 20άρια έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν γομώσεις, που λίγα χρόνια πριν χρησιμοποιούσαν μόνο τα όπλα διαμετρήματος 12.

Αισθητική κι εργονομία

Το Icaro εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο, έχει και πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά. Έτσι και αλλιώς τα 20αρια είναι πιο «μαζεμένα» σε διαστάσεις από τα 12άρια και αυτό αρκεί για να δώσει την αίσθηση σε όποιον το πιάσει, ότι κρατά στα χέρια του κάτι ιδιαίτερα βολικό και εύχρηστο. Η λαβή στο κοντάκι και ο σχεδιασμός της πάπιας έχουν μελετηθεί, ώστε να προσφέρουν πολύ καλό και αποτελεσματικό κράτημα. Οι ψάθες είναι χαραγμένες με λέιζερ. Στη σχεδίαση τους δεν λείπουν και οι μικρές αισθητικές παρεμβάσεις, που συντελούν στη συνολική αναβάθμιση της αισθητικής του όπλου. Η ποιότητα των ξύλων καρυδιάς που έχουν επιλεγεί για το συγκεκριμένο μοντέλο, κινούνται στην κατηγορία 2,5 -3,5. Το πέλμα είναι ελαστικό. Τα διαθέσιμα μήκη καννών είναι 66 και 71 εκατοστά. Στο εσωτερικό της η κάννη είναι χρωμιωμένη η δε θαλάμη έχει μήκος 76 χιλιοστά (magnum) και υπάρχει σφραγίδα πιστοποίησης για χρήση και ατσάλινων σκαγιών. Τα τσοκ βιδώνουν στο εσωτερικό της κάννης και έχουν μήκος 70 χιλιοστά. Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 6 χιλιοστά.

Για την επικάλυψη της βάσης υπάρχουν δυο επιλογές. Η μία είναι με ηλεκτροστατική μαύρη ματ βαφή που κρατά χαμηλότερα την τιμή του όπλου, γιατί δεν χρειάζονται επιπλέον εργατοώρες για το φινίρισμα της. Με την μαύρη βάση (Icaro Black) το όπλο έχει λιανική τιμή 1310 ευρώ. Με την γυαλιστερή στο χρώμα του μετάλλου (Icaro Nickel) το κόστος αυξάνεται κατά τι και ανεβαίνει στα 1450 ευρώ. Προσωπική μας άποψη είναι ότι η διαφορά  των 140  ευρώ αξίζει προκειμένου να αγοράσει κανείς τον τύπο με την επινικελωμένη βάση. Το καπάκι της βάσης (φότερο), είναι αφαιρούμενο για να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στους μηχανισμούς λειτουργίας του όπλου, με σκοπό τον καθαρισμό και τη συντήρηση τους. Το συνολικό βάρος του όπλου με κάννη μήκους 71 εκατοστών, είναι 2.750 γραμμάρια με μικρές αποκλίσεις που έχουν να κάνουν με την πυκνότητα των ξύλων.

Δοκιμασμένος μηχανισμός

Το Icaro λειτουργεί με αδράνεια. Έχει κλείστρο με περιστρεφόμενη κεφαλή που κλειδώνει μηχανικά σε τρία σημεία στην πίσω προέκταση της κάννης. Ο μηχανισμός αυτός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από την Benelli και έκτοτε χρησιμοποιείται κατά κόρο από τις περισσότερες εταιρίες που κατασκευάζουν όπλα αδρανείας. Μικρές παραλλαγές μεταξύ των εταιριών, δεν κάνουν καμία διαφορά, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία του δημοφιλούς αυτού συστήματος λειτουργίας, το οποίο έχει μόνο επτά κινούμενα μέρη, συναρμολογημένα σε ένα μόνο εξάρτημα μικρού μεγέθους.

Δια ταύτα

Στο «δια ταύτα» και αυτό που ενδιαφέρει τους υποψηφίους αγοραστές, είναι το ότι η αξιοπιστία του είναι δεδομένη. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει κάποιος στα χέρια του το συγκεκριμένο όπλο, και να μην εκφράσει τον θαυμασμό για την ομορφιά και την αίσθηση που προσφέρει.

Τα 20άρια κερδίζουν έδαφος αργά αλλά σταθερά και στη δική μας αγορά. Συνήθως τα επιλέγουν κατασταλαγμένοι κυνηγοί που έχουν πιο ρομαντική και αθλητική άποψη για το κυνήγι. Το Icaro προσφέρει όλα όσα θα ζητούσε ένας κατασταλαγμένος κυνηγός. Ποιότητα, εργονομία, αξιόπιστη λειτουργία και αισθητική. 

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BERETTA Α400 Upland: Ο νικητής του διαγωνισμού με έπαθλο την κορυφαία καραμπίνα

BERETTA Α400 Upland - Ο νικητής του διαγωνισμού με έπαθλο την κορυφαία καραμπίνα. Η ενημέρωση της Bertta Hellas σχετικά με την κλήρωση για μία BERETTA...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
25.4 ° C
27.3 °
22 °
45 %
4.1kmh
20 %
Σα
31 °
Κυ
32 °
Δε
30 °
Τρ
33 °
Τε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ