Οι τεχνικές του Compak Sporting

- Advertisement -

Compak Sporting – Συμβουλές για το πλησιέστερο σκοπευτικό αγώνισμα στην κυνηγετική νοοτροπία…

Το παρόν άρθρο περιέχει βασικές και συνάμα πρακτικές συμβουλές που θεωρώ θα βοηθήσουν τους σκοπευτές που εξασκούν το Compak Sporting στην χώρα μας. Το εν λόγω αγώνισμα κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους ανάμεσα στους Έλληνες κυνηγούς, όντας το κοντινότερο σκοπευτικό αγώνισμα στην κυνηγετική νοοτροπία, αφού περιέχει τεράστια ποικιλία παρουσιάσεων στόχων, οι περισσότερες εκ των οποίων προσομοιάζουν τη συμπεριφορά προσφιλών θηραμάτων…

Του Λεωνίδα Μητσιάλη

Τον σκοπευτή του Compak Sporting θα πρέπει να τον ενδιαφέρουν τρία βασικά πράγματα: Τι κάνει το σώμα του (στάση, ισορροπία, κράτημα όπλου, επώμιση, κίνηση), τι κάνει η κάννη του (συνάντηση με το στόχο, επιλογή τεχνικής και προσκόπευση) και τι κάνουν τα μάτια του (περιοχή και βάθος εστίασης, ένταση και διάρκεια εστίασης στο στόχο ανάλογα το στόχο). Εύλογο είναι ότι η ανάλυση όλων των ανωτέρω δεν χωρούν σε ένα άρθρο και επιπλέον είναι πρακτικά αδύνατον να διδαχτούν γραπτώς, αλλά μέσα από το άρθρο θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω στοιχεία από όλα τα παραπάνω και να τα ενσωματώσω σε τυπικές παρουσιάσεις στόχων που συναντάμε στο Compak Sporting.

Κοινό στοιχείο σε όλες τις βολές του Compak Sporting είναι η σωστή προετοιμασία του σκοπευτή πριν τη βολή. Η στάση του πρέπει να του προσφέρει άνεση χωρίς μυϊκή ένταση τη στιγμή της βολής, άρα ο προσανατολισμός του σώματός του πρέπει να είναι προς την περιοχή όπου σκοπεύει να σπάσει τον δίσκο (break point) και όχι προς τη μηχανή. Η θέση αναμονής (hold point) θα πρέπει να είναι περίπου στη μέση της απόστασης ανάμεσα στο break point και στη μηχανή και τα μάτια του να κοιτάζουν την περιοχή όπου θα πρωτοεμφανιστεί ο δίσκος από τη μηχανή. Η στάση του θα πρέπει να προσφέρει ισορροπία και άνεση, η μυϊκή ένταση να είναι στο ελάχιστο απαιτητό για τον χειρισμό του όπλου και στο μυαλό θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και αναλυτικό πλάνο για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει για να σπάσει τον δίσκο. Από εκεί και πέρα, κάθε παρουσίαση στόχου στο Compak Sporting έχει τα μυστικά της, πολλά από τα οποία θα επιχειρήσω να σας αποκαλύψω, περιγράφοντας τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης κάθε κατηγορίας στόχου που συναντάμε.

Μία από τις πιο εύκολες βολές που συναντάμε πολύ συχνά στο Compak Sporting είναι ο εισερχόμενος δίσκος. Αυτός εκτοξεύεται από μηχανή που είναι τοποθετημένη σε μεγάλη απόσταση μπροστά από το γήπεδο και προσγειώνεται εντός του νοητού παραλληλόγραμμου 25 Χ 40 μέτρων μπροστά από τους σκοπευτές, πάνω από το οποίο οφείλουν να πετάνε όλοι οι δίσκοι. Η τεχνική που χρησιμοποιούμε σε αυτόν τον δίσκο είναι το PULL AWAY και μάλιστα η αργή εκδοχή του. Σε αυτή την τεχνική το όπλο επωμίζεται επάνω στον δίσκο, κινείται για ένα μικρό διάστημα μαζί του έως ότου ταυτιστούν οι ταχύτητες του όπλου και του δίσκου και ύστερα επιταχύνει στη σωστή προσκόπευση όπου πατιέται η σκανδάλη κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης. Πρόκειται δηλαδή για μία τεχνική δύο ταχυτήτων, η τελειοποίηση της οποίας βοηθάει τον σκοπευτή να την εφαρμόσει στην πλειοψηφία των παρουσιάσεων του Compak Sporting. Τεχνική πασπαρτού δηλαδή και σαφώς η αγαπημένη μου.

Μία άλλη κλασική κατηγορία παρουσίασης είναι οι δίσκοι τύπου «τραπ», που εκτοξεύονται από μηχανές που βρίσκονται μπροστά από τους σκοπευτές και απομακρύνονται με σχετικά ίσιες τροχές. Στους στόχους αυτούς εφαρμόζουμε την τεχνική SWING THROUGH, όπου το όπλο επωμίζεται πίσω από τον δίσκο και επιταχύνοντας τραβιέται η σκανδάλη μόλις το όπλο φτάσει τον δίσκο. Γράφω «φτάνει» και όχι προσπερνάει, επειδή εγώ προσωπικά επιλέγω να χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη τεχνική σε στόχους που απαιτούν από μικρή έως καθόλου προσκόπευση, αφήνοντας την επιτάχυνση του όπλου να φροντίσει τα υπόλοιπα. Με αυτό το σκεπτικό, δεν συνδυάζω ποτέ το swing through με κάποια εικόνα προσκόπευσης, παρά τραβάω τη σκανδάλη μόλις το όπλο φτάσει το πίσω μέρος του δίσκου, σε απομακρυνόμενους στόχους με μικρή γωνία, ή στο μπροστινό μέρος του δίσκου σε απομακρυνόμενους στόχους με κάπως μεγαλύτερη γωνία. Εννοείται ότι η σκανδάλη τραβιέται ακαριαία χωρίς δισταγμό αφού αυτή η τεχνική μονής ταχύτητας βασίζεται στην αποφασιστικότητα της «επίθεσης» και όχι στην αρμονική κίνηση που περιέγραψα νωρίτερα στο pull away.

Οι λοξά εξερχόμενοι δίσκοι είναι μία κατηγορία που προβληματίζει αρκετούς σκοπευτές και ο λόγος είναι ότι παρ’ όλη την ταχύτητα και την απόστασή τους απαιτούν αισθητά μικρότερη ορατή προσκόπευση από αυτήν που συχνά εφαρμόζουν. Οι δίσκοι αυτοί εκτοξεύονται από μηχανές που βρίσκονται συνήθως στις πλευρές του γηπέδου, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες γωνίες από τους στόχους τύπου τραπ. Η θέση αναμονής (hold point) σε αυτούς τους δίσκους θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο σπάσιμο αντί της μέσης της απόστασης μηχανής – σπασίματος που συστήνεται για τις άλλες τροχιές. Η τεχνική μπορεί να είναι swing through χωρίς προσκόπευση για τους δίσκους μικρής γωνίας ή swing through με προσκόπευση στις μεγαλύτερες γωνίες για όσους αγαπούν αυτή την τεχνική. Προσωπικά εφαρμόζω πάντα αργό pull away σε αυτούς τους δίσκους, αφού με αυτή την τεχνική ξεκαθαρίζει τόσο η πορεία όσο και η ταχύτητα του δίσκου και επιπλέον μου επιτρέπει να εφαρμόσω την προσκόπευση με ήπια επιτάχυνση άρα με περισσότερο έλεγχο.

Οι τραβέρσες είναι άλλη μία πολύ κοινή παρουσίαση στο Compak Sporting και επίσης προκαλούν πρόβλημα σε αρκετούς σκοπευτές, κυρίως λόγω της μεγάλης ορατής προσκόπευσης που συνήθως απαιτούν. Το κριτήριο επιλογής τεχνικής για τις τραβέρσες είναι η ταχύτητά τους. Στους αργούς δίσκους το αργό pull away δουλεύει υποδειγματικά, όπως και σε τόσες άλλες παρουσιάσεις. Στους γρήγορους δίσκους μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε γρήγορο pull away (ακουμπάμε τον δίσκο με το όπλο και επιταχύνουμε κατευθείαν) και σε MAINTAINED LEAD, διατηρούμενη προσκόπευση δηλαδή. Το καλό με το maintained lead είναι ότι παίρνει λιγότερο χρόνο για να εφαρμοστεί, άρα είναι πολύ χρήσιμο σε στόχους με μικρό χρονικό περιθώριο. Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν βοηθάει στο διάβασμα της πορείας του δίσκου όπως οι άλλες τεχνικές και επιπλέον είναι τεχνική επιρρεπής στο ακούσιο σταμάτημα του όπλου.

Οι παρουσιάσεις τύπου teal και chandelle είναι δίσκοι που εκτοξεύονται από ειδικές μηχανές με κατεύθυνση προς τα επάνω. Η τροχιά τους είναι από τελείως κάθετη έως ελλειπτική, διαγράφοντας καμπύλες πορείες. Στους κάθετους δίσκους (teal) o σκοπευτής θα πρέπει να γνωρίζει πώς να σπάσει τον δίσκο στο ανέβασμα (με swing through), στο σταμάτημα (με σχεδόν ακίνητο όπλο και τουφεκιά κάτω από τον δίσκο) και στο πέσιμο με pull away ή maintained lead. Στους δίσκους με καμπύλη τροχιά (chandelle) η σωστή προσέγγιση είναι να χωρίσουμε την τροχιά του δίσκου σε τρία διαφορετικά μέρη: Το ανέβασμα, το παράλληλο τμήμα και το πέσιμο. Αφού αποφασίσουμε σε ποιο από τα τρία τμήματα της πορείας θα το αντιμετωπίσουμε, θα επιλέξουμε και την ανάλογη τεχνική που ταιριάζει στην γωνία πτήσης. Αυτό που πρέπει να θυμάστε σε αυτές τις παρουσιάσεις είναι ότι δεν πρέπει να προσπαθείτε να ακολουθήσετε την καμπύλη της πορείας με το όπλο αλλά να το κινήσετε σε μία ευθεία γραμμή στο εσωτερικό της καμπύλης. Με άλλα λόγια, εάν η πορεία του δίσκου μοιάζει με τόξο, το όπλο κινείται όπως η χορδή που ενώνει τα άκρα του.

Σε συνδυασμό με όλες τις ανωτέρω παρουσιάσεις θα πρέπει να προσθέσουμε και τα διαφορετικά είδη εξειδικευμένων δίσκων που χρησιμοποιούνται στο Compak Sporting εκτός από τους standard δίσκους διαμέτρου 110 χιλιοστών. Αυτοί είναι οι midi, mini, rabbit & battue.

Οι δίσκοι midi με διάμετρο 90 χιλιοστών μπορούν λόγω του μεγέθους τους εύκολα να μπερδέψουν τον σκοπευτή ως προς την πραγματική τους απόσταση και ταχύτητα εάν τους μπερδέψει για standard δίσκους. Πέρα από την ανάγκη για καλό «διάβασμα» της πορείας τους δεν αποτελούν κάποια επιπλέον πρόκληση.

Οι δίσκοι mini είναι οι μικρότεροι δίσκοι που μπορεί να συναντήσουμε, με διάμετρο μόλις 60 χιλιοστά. Η φτωχή αεροδυναμική τους κάνει να χάνουν γρήγορα την ταχύτητά τους και σε συνδυασμό με τις κοντινές αποστάσεις που συνήθως τους συναντάμε μειώνουν πολύ την απαιτούμενη προσκόπευση. Οι περισσότερες αστοχίες σε αυτούς τους δίσκους είναι μπροστά.

Οι δίσκοι battue έχουν ίδια διάμετρο με τους standard αλλά πολύ λεπτότερο προφίλ. Εκτοξεύονται από ειδικές ομώνυμες μηχανές, προσφέροντας δύο διαφορετικές πτητικές συμπεριφορές ανάλογα με το αν είναι τοποθετημένοι κανονικά στην μηχανή ή ανάποδα. Στην τυπική τους παρουσίαση εμφανίζονται με την λεπτή πλευρά τους, η οποία σπάνια προσφέρει επιφάνεια για εύστοχη βολή, γυρνώντας αργότερα στην πλευρά τους ενώ πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα προς το έδαφος. Απαιτούν πολύ σωστό πλάνο ως προς το πού και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε και γενναίες προσκοπεύσεις. Τοποθετημένοι ανάποδα προσφέρουν μία πολύ διαφορετική πτήση. Γυρνούν αμέσως στην πλευρά τους βγαίνοντας από τη μηχανή, προσφέροντας ένα μικρό χρονικό περιθώριο για βολή πριν διπλώσουν ξανά και πέσουν στο έδαφος. Κι εδώ η προσέγγιση θα πρέπει να είναι αποφασιστική και η προσκόπευση γενναιόδωρη.

Τέλος οι δίσκοι rabbit που προσομοιώνουν την τουφεκιά του λαγού, αποτελούν αγαπημένη παρουσίαση των κυνηγών αλλά πολλοί σκοπευτές τους αντιπαθούν επειδή είναι οι μόνοι δίσκοι που δεν μπορούν να εγγυηθούν ίδια πορεία κάθε φορά, καθιστώντας τους άδικους. Αποτελούν όμως το στολίδι των αγωνισμάτων sporting και είναι εξαιρετικά αμφίβολο να καταργηθούν τελείως από τους αγώνες. Η ιδιαιτερότητα των rabbit είναι η θαυμαστή τους ικανότητα να κρύβουν την πραγματική τους ταχύτητα, μοιάζοντας ταχύτεροι από ότι είναι. Επιπλέον κάθε φορά που αγγίζουν το έδαφος χάνουν ταχύτητα, με αποτέλεσμα η κλασική αστοχία σ’ αυτούς να είναι σχεδόν πάντα μπροστά. Η καλύτερη τεχνική και εδώ είναι το αργό pull away που επιτρέπει τη σωστή εξακρίβωση της ταχύτητας του στόχου και την εφαρμογή της –συνήθως πολύ μικρής- προσκόπευσης.

breda
Προηγούμενο άρθροΤο ευφυές Mts255
Επόμενο άρθροΣτρες, ο… αόρατος εχθρός
35,962ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,821ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.8 ° C
34.6 °
30 °
36 %
3.6kmh
0 %
Πα
32 °
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ