Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
Κυνηγεσία και Κυνοφιλία Σεπτεμβρίου 2021

ΤεύχοςΣεπτεμβρίου

Νέο τεύχος Κυνηγεσία & Κυνοφιλία 

Kυκλοφορεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί λιγοστεύουν οι κυνηγοί;

Ο πληθυσμός των κυνηγών λιγοστεύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.ΚΥΝΗΓΙ

Το αποτύπωμα της έναρξης

Μία ακόμα έναρξη του κυνηγίου των φτερωτών ανήκει στην κυνηγετική ιστορία. Μέσα από ποικίλα εμπόδια και αυστηρούς περιορισμούς, το κυνήγι ξεκινά και πάλι να χαράζει την αυτόνομη πορεία του και να αφήνει το στίγμα του στο θηραματικό και οικονομικό κεφάλαιο.

 

Τρυγόνια

Σε τόπους δεύτερης ευκαιρίας...

Με τις «εισπράξεις» της έναρξης έγινε και το πρώτο «ταμείο» της χρονιάς. Ανεξάρτητα με το πως πήγε η θηραματική καταμέτρηση για τον καθένα, οι μέρες που ακολουθούν, συνήθως προσφέρουν σε μερικούς μια δεύτερη ευκαιρία, που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται χρυσή... Αυτή η δυνατότητα δεν προσφέρεται σε όλους, αφού εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι ο τόπος που θα την αναζητήσουμε και σίγουρα θα την εκμεταλλευτούν μόνο εκείνοι που θα ψάξουν να την βρουν.

 

Σεπτέμβρη στο άνοιγμα του βάλτου

Ο ήχος από τα κουνούπια μέσα στη νύχτα είναι σχεδόν απελπιστικός, το ίδιο και η γεύση από το αντικουνουπικό που με τον ιδρώτα από το περπάτημα στη λάσπη, σου έρχεται κάθε λίγο στα χείλια. 

 

Στέρεψαν οι πηγές «χαμήλωσαν» οι πέρδικες... 

Χάραμα Κυριακής 1ης Αυγούστου το θερμόμετρο έδειχνε 24˚C, και το κολονάκι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού σημείωνε υψόμετρο 1.140 μέτρων. Μέρες καύσωνα έχω να θυμάμαι, όχι όμως τέτοιες ακραίες συνθήκες πάνω στις βουνοκορφές. Οι επιδράσεις της ξηρασίας ολοφάνερες. Οι πηγές στέρεψαν, και τα ζωντανά αναζητούν νερό χαμηλότερα. Με πρώτες τις πέρδικες, φτερωτά και τριχωτά φτάνουν μέχρι και σε ποτιστικά χωράφια για να ξεδιψάσουν...

ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ

Τελικά τί σκύλο θέλουμε για το κυνήγι;

Ακούγοντας διάφορες απόψεις μέσα από συζητήσεις με φίλους κυνηγούς, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αρκετά έως πολλά ψήγματα κυνοφιλίας, διαπιστώνω, ότι μεγάλη μερίδα κυνόφιλων κυνηγών είναι μπερδεμένη ως προς τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο σκύλος που θα μας συντροφεύει στο κυνήγι. 

 

Oι σκύλοι της έναρξης

Είναι βέβαιο, ότι η φετινή κυνηγετική χρονιά διαφέρει σημαντικά από όλες τις προηγούμενες. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Χαρά μεν, αλλά με ένα σφίξιμο στο στομάχι. Ενθουσιασμός σχεδόν ανύπαρκτος. Το κλασσικό ετήσιο πανηγύρι της έναρξης μοιάζει σχεδόν σαν μια μακρινή ανάμνηση. Τίποτα δεν είναι ίδιο...

 

Ποιος είναι ο καταλληλότερος σκύλος για το βουνό;

Το βουνό έχει κυρίως μια έννοια και μια γεύση. Η έννοια είναι αυτή των αυθεντικών πραγμάτων. Η γεύση επίσης... Το αλπικό περιβάλλον ευνοεί και αναδεικνύει την εργασία του σκύλου, αλλά ταυτόχρονα σου δίνει να καταλάβεις την ανάγκη να διαθέτεις ένα πραγματικό περδικόσκυλο και όχι μόνο κατ' ευφημισμόν. Έναν σκύλο ο οποίος να μην εκτελεί μια στερεότυπη έρευνα, αλλά να επιδεικνύει κυνηγετικό πάθος στο μέγιστο, τεράστια αντοχή στην κούραση και στον πόνο, κουράγιο και αυτονομία. Με λίγα λόγια, χρειάζεται ένας σκύλος με πάρα πολύ δυνατό χαρακτήρα.

 

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ

Η πρώτη παγάνα της έναρξης

Τις ώρες που γράφω τούτες τις αράδες, βρίσκομαι στις κορφές του Γράμμου και τριγυρίζω στα κυνηγοτόπια και στα ορεινά χωριά. Νωρίτερα ήμουν στον κάμπο της Θεσσαλίας όπου συνομιλούσα με συναδέλφους μα και ξωμάχους: Tα μηνύματα ήταν παραπάνω από ευχάριστα... 

 

GPS & Γιλέκo

Σύμμαχοι σωτηρίας

Δύο καίρια και μεγάλα προβλήματα που πάντοτε ταλάνιζαν τους κυνηγούς αγριόχοιρων ήταν τα εξής: η αναζήτηση των σκύλων από τις μακρινές τους καταδιώξεις και τα τραύματά τους από τις επιθέσεις των κάπρων.

 

ΛΑΓΟΣ

Λαγοκυνήγι

Πως θα ξεπεράσετε τερτίπια του καιρού

Με… ευλογημένη χρονιά μοιάζει η φετινή για τους λαγοκυνηγούς, αφού όλα τα μηνύματα από τα εκπαιδευτικά που προηγήθηκαν, δείχνουν, ότι η πληθυσμιακή κατάσταση των «αφτιάδων» είναι σε πολύ καλά επίπεδα, σε όλη σχεδόν τη χώρα.

 

ΟΠΛΑΒΛΗΤΙΚΗ

Benelli Raffaello Crio C 20

Η γοητεία του μινιμαλισμού

Αν το πιάσεις στα χέρια σου μία φορά το ερωτεύεσαι για πάντα...

 

Δράμια

Η πραγματική διάσταση

Τα χοντρά σκάγια ταξιδεύουν μακρύτερα. Όταν ανοίγει ο κυνηγός ένα φυσίγγι με οχτώ ή δέκα βόλια αυτό που βλέπει είναι πολύ χοντρά σκάγια... 

 

Το ιδανικό διαμέτρημα

Ποιο είναι το καλύτερο διαμέτρημα για κυνήγι στην Ελλάδα;

spot_img