Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
Κυνηγεσία και Κυνοφιλία Ιουνίου 2022

ΤεύχοςΙουνίου

Κυνηγεσία και Κυνοφιλία Ιουνίου 2022 

Kυκλοφορεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα εκπαιδευτικά μας διχάζουν

Αναταράξεις στον κυνηγετικό κόσμο έφερε η Απόφαση περιορισμού εκπαίδευσης κυνηγόσκυλων. 

 

ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ

ΟΚΑΔΕ

Τρόπαιο «Βασίλειος Σακαντάνης»

Κλασικοί αγώνες 2022 

Φενεός Κορινθίας 13-15 Μαΐου

Η τριήμερη γιορτή της κυνοφιλίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκαν οι δεύτεροι κλασικοί αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο οροπέδιο του Φενεού Κορινθίας, όπου για τρεις ημέρες οι Έλληνες κυνόφιλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα υπερθέαμα, τόσο από πλευράς σκύλων όσο και από πλευράς διοργάνωσης. 

 

Το κόστος ενός κουταβιού

Έχοντας μπεί για τα καλά στον πυρήνα της αναπαραγωγικής περιόδου των σκύλων, το μυαλό των περισσότερων κυνηγών κυνόφιλων ταξιδεύει γύρω από την απόκτηση ενός σπουδαίου κουταβιού. Μιας νέας μονάδας που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα ομάδα και θα την βελτιώσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι και συνήθως δεν στοιχίζουν τίποτα. Οι πράξεις όμως έχουν πάντα ένα κόστος και σε αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

 

Τί φταίει όταν ο σκύλος δεν «βγαίνει» καλός;

Έως ότου οι κυνηγοί χρησιμοποιήσουν ημίαιμους σκύλους, «προϊόν» ηθελημένων ή τυχαίων διασταυρώσεων, αν ένα άτομο δεν έβγαινε καλό ή έβγαινε μέτριο, συνήθως δεν είχαν με ποιον να τα βάλουν. Τα πολύ-πολύ να τα έβαζαν με την τύχη τους και να ζήλευαν όποιον είχε σταθεί πιο τυχερός στο να διαλέξει από την ίδια γέννα κάποιο άλλο κουτάβι και τις περισσότερες φορές αποφάσιζαν να πάρουν έναν άλλο σκύλο αν δεν επιθυμούσαν να περιμένουν υποθετικές καθυστερημένες αποκαλύψεις, που σύμφωνα με αρκετά διαδεδομένες πεποιθήσεις του παρελθόντος (αλλά υπάρχουν ακόμα αυτοί που έχουν τα ίδια «πιστεύω»), γίνονταν συχνά στα 2 ή 3 χρόνια. 

 

ΛΑΓΟΚΥΝΗΓΙ

Πολλές φυλές σε μία αγέλη!

Το να «φτιάξεις» ένα καλό λαγόσκυλο έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας. Το να ταιριάξεις ένα ζευγάρι διπλασιάζει τον… πήχη. Το να βγάλεις μία ομάδα από τέσσερις και έξι ιχνηλάτες στον κυνηγότοπο ακόμη και με άτομα της ίδιας ράτσας, είναι αξιοζήλευτο, αλλά το να καταφέρεις να συνταιριάξεις σε μία αγέλη περισσότερα από επτά σκυλιά διαφορετικών φυλών, χωρίς αυτή να παραπέμπει στη σύγχυση της βιβλικής «Βαβέλ», τότε έχεις πετύχει... άθλο!  

 

ΓΟΥΡΟΥΝΟΣΚΥΛΑ

Πέντε λάθη στην εκπαίδευση

Η εκπαίδευση των ιχνηλατών για αγριόχοιρους είναι ένα ζήτημα που τελευταίως απασχολεί μία ολοένα και αυξανόμενη μερίδα κυνηγών και κυρίως των νεότερων.

 

Εκπαιδευτικά και… απαγορεύσεις!

«Στη χώρα του παραλόγου η λογική διώκεται ως έγκλημα», μας έλεγε κάποτε πριν χρόνια στον στρατό ένας φιλόσοφος λοχίας από την Αργιθέα Καρδίτσας. Και τότε γελούσαμε μέσα στην ανεμελιά της νιότης, μα τελικά αποδείχτηκε ότι είχε απόλυτο δίκιο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ

Η ιστορική διαδρομή της φυλής στα βάθη των αιώνων

Ο ελληνικός ιχνηλάτης, πέραν του ότι είναι η σπουδαιότερη και πιο εξαπλωμένη ελληνική φυλή, αποτελεί και την κατ΄εξοχήν εθνική μας κυνηγετική φυλή. Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα, κάποιοι κυνηγοί κυρίως στην επαρχία, εξακολουθούν να τον αποκαλούν  με το αλβανικό όνομα «Γκέκα», ενώ βορειότερα προτιμούν το σλαβικό «Ζαγάρι»... 

 

ΦΤΕΡΩΤΑ

Μετανάστευση

Οι «δρόμοι» των πουλιών

Κάθε χρόνο μυριάδες πουλιά διασχίζουν τον ουρανό της πατρίδας μας. Την άνοιξη τραβούν για τον ευρωπαϊκό βορρά και το φθινόπωρο κατευθύνονται στον αφρικανικό νότο.

 

ΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ 2022

Φτωχά περάσματα πολλά τρυγόνια

Η είδηση για την εμφάνιση του πρώτου απριλιάτικου, πόσο μάλλον η θέασή του, έχει μία ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους νοτιοελλαδίτες και ειδικά για κυνηγούς όπως εγώ που τα χρώματα του είναι βαθιά χαραγμένα στην καρδιά μας. 3 του Απρίλη έγραφε το ημερολόγιο, στα όρια Αρκαδίας και Κορινθίας πάνω από την Εθνική οδό, με τα σπαθάτα του φτερά να περνούν μπροστά από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και να μου φτιάχνουν τη διάθεση σε ένα κατά τα άλλα δυσάρεστο ταξίδι. 

 

ΚΥΝΗΓΙ

Κυνηγοί πρωτευούσης & περιχώρων...

Κερδισμένοι σε παροχές χαμένοι σε ευκαιρίες...

Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι της Αθήνας παρουσιάζουν λιγότερες εξορμήσεις, ενώ βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, πως η πλειοψηφία όσων εγκαταλείπουν οριστικά ή πρόσκαιρα το κυνήγι, προέρχεται από περιοχές πέριξ πρωτευούσης... . 

 

ΟΠΛΑ - ΒΛΗΤΙΚΗ

Benelli M2 Comfort Camo LH

Αριστερή πρόκληση

Με μία ακόμη πρόταση για όσους επωμίζουν αριστερά, η Benelli πρωτοπορεί...

 

Η ανάκρουση του λειόκαννου

Ανάκρουση ονομάζουμε την βίαιη αντίδραση του όπλου που συχνά καταπονεί το σώμα μας.

 

Όπλα και φυσίγγια

Η μετάβαση στα νέα οικολογικά δεδομένα

Ο χάλυβας θα είναι η μόνη βιώσιμη οικονομικά εναλλακτική λύση έναντι του μολύβδου, αλλά ενδεχομένως να είναι και η πιο επικίνδυνη από την άποψη της πιθανότητας πρόκλησης ζημιών στα όπλα, των οποίων οι κάννες δεν έχουν δοκιμαστεί για χρήση και ατσάλινων σκαγιών.

spot_img