Χρόνο, χρήμα & τύχη θέλει το νεαρό γουρουνόσκυλο

- Advertisement -

 

Ένα βασικό μέλημα των κυνηγών είναι η έρευνα για την αγορά σκύλου…. Για όσους, φυσικά, κυνηγάνε με σκυλιά. Από αυτήν την κατάσταση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι κυνηγοί του αγριογούρουνου.

 

κείμενο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ

Είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν για έναν «έτοιμο» σκύλο, ο οποίος θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις τους. Αυτό, κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να είναι, καθώς απαιτεί χρόνο, χρήμα αλλά και τύχη. Για τον κάθε κυνηγό είναι απολύτως κατανοητό, ότι οι «καλοί» σκύλοι δεν βρίσκονται στα περίπτερα, όπως τα τσιγάρα, ώστε όποια στιγμή τον χρειαστεί να μπορεί να τον αποκτήσει και συγχρόνως να τον απολαύσει στο κυνήγι, όταν με το καλό αρχίσει η νέα κυνηγετική σεζόν. Ειδικά δε σε ότι αφορά τα γουρουνόσκυλα, η αναζήτηση του ικανού χρονιάρη σκύλου είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Το υψηλό αντίτιμο που, συνήθως, απαιτείται για την αγορά ενός ολοκληρωμένου γουρουνόσκυλου, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους. Και πράγματι, η αξία ενός καλού τέτοιου σκύλου, παραμένει στο υψηλότερο σκαλί, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κυνηγόσκυλων. Ακόμη όμως και αυτοί που διαθέτουν το όποιο χρηματικό ποσό και αν απαιτείται, δεν βρίσκουν πάντα αυτό που θέλουν. Οι λόγοι διάφοροι αλλά δεν είναι επί του παρόντος.

Το χρονιάρικο…

Μία καλή επιλογή και συνάμα λύση, είναι αυτή ενός νεαρού «χρονιάρικου» σκύλου. Και αρκετοί είναι οι κυνηγοί που στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση καθώς έχει και αυτή τα δικά της πλεονεκτήματα. Προσωπικά θα την προτιμούσα, αφού πρωτίστως θα λάμβανα υπόψη κάποια στοιχεία που θα αναλύσω παρακάτω.

Η επιλογή ενός τέτοιου σκύλου πρώτα – πρώτα συνδέεται άμεσα με το κομμάτι της εκπαίδευσης. Οπότε πρέπει και να είναι διατεθειμένος κανείς, ώστε να ασχοληθεί με την εξέλιξη του σκύλου.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσεις σε κάποιο ποσοστό τον χαρακτήρα του σκύλου, αλλά και τις κυνηγετικές του ιδιότητες όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Να τον φέρεις με λίγα λόγια στα δικά σου μέτρα, στο δικό σου τρόπο κυνηγιού. Και κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο, καθώς η σχέση που «χτίζεται» μεταξύ σκύλου – κυνηγού, είναι καθοριστικός και σημαντικότατος παράγοντας.

Χωρίς προχειρότητα & επιπολαιότητα

Η επιλογή αυτή αποτελεί επίσης και μία αρκετά πιο οικονομική λύση από ότι αυτή του «έτοιμου». Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι ούτε τυχαία, ούτε επιπόλαια. Ποτέ πάντως δεν θα επέλεγα έναν σκύλο που προσφέρεται δωρεάν μέσα από αγγελίες είτε από απλόχερες παροτρύνσεις φίλων, καθώς προέρχονται, ως συνήθως, από διαδικασίες δίχως κανένα κυνολογικό στόχο και τις περισσότερες των περιπτώσεων από ανεπιθύμητες γέννες.

Αν κάποια στιγμή αποφάσιζα να προχωρήσω σε μία τέτοια λύση, τότε θα επέλεγα ένα σκύλο από μία ράτσα που ενδείκνυται για το μεγάλο θήραμα, καθώς μέσα από μία τέτοια διαδικασία, θα είχα περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι από τα ημίαιμα σκυλιά δεν μπορεί να προκύψει ένα άξιο κυνηγόσκυλο. Όμως, οι πιθανότητες να σου τύχει κάτι τέτοιο, είναι, σαφώς, πολύ ελάχιστες. Ένα άλλο ζήτημα που κατά την άποψή μου έχει τεράστια σημασία, είναι από πού θα επεδίωκα να προμηθευτώ ένα χρονιάρη σκύλο. Το πρώτο που θα έκανα, λοιπόν, θα ήταν να μάθω, από έγκυρες πηγές, αν ο άνθρωπος που διαθέτει τέτοιους σκύλους ασχολείται ουσιαστικά με το κυνήγι του αγριόχοιρου και παράγει «συστηματικά» και όχι «περιστασιακά» σκύλους με τέτοια καθήκοντα.

Αυτή η ηλικία (ενός έτους) είναι σε θέση να μας παρέχει άμεσα αρκετές ενδείξεις για τα προσόντα που έχει κληρονομήσει ο σκύλος. Να τονίσουμε όμως, ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν με την πρώτη ματιά, καθώς υπάρχουν και σκύλοι που «ξεδιπλώνουν» τις αρετές τους σε πιο προχωρημένη ηλικία. Πολλοί βιάζονται να απορρίψουν από νωρίς έναν σκύλο γιατί δεν έχουν την απαιτούμενη υπομονή, ώστε να δουν το άτομο αυτό σε ένα χρονικό διάστημα τέτοιο, που θα τους επιτρέψει τα όποια συμπεράσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Ουκ ολίγες φορές, έχουμε δει τέτοιες περιπτώσεις, με έναν σκύλο που κρίνεται απορριπτέος από κάποιον, στη συνέχεια να διαπρέπει έχοντας βρεθεί στα κατάλληλα χέρια.

Σημαντικοί παράγοντες επιλογής

Η αναζήτηση ενός σκύλου με καλά γονίδια, σε καμία περίπτωση δεν είναι το παν. Το περιβάλλον στο οποίο θα ζει το σκυλί, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο κάποια από τα γονίδιά του θα εκφραστούν στην διάρκεια της ζωής του. Το περιβάλλον μπορεί να είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο από κάποιους άλλους. Μεταξύ των πιο σημαντικών παραγόντων στη ζωή ενός σκύλου, είναι οι γονείς του, ο εκτροφέας και ο μελλοντικός ιδιοκτήτης του.

Γι’ αυτό είναι μείζονος σημασίας να δίνεται η δέουσα προσοχή σε όλα τα παραπάνω. Είναι προτιμότερο και πιο εφικτό, λοιπόν, εφόσον σου δίνεται η δυνατότητα, να τελειοποιήσεις εσύ έναν «μισοφτιαγμένο» σκύλο, από το να ψάχνεις το «τέλειο» από τα χέρια κάποιου άλλου.

breda
35,950ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,822ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.2 ° C
29.8 °
25.9 °
45 %
4.9kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
30 °
Πε
31 °
Πα
31 °
Σα
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ