spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΒλητική: Ο θόρυβος της τουφεκιάς «μιλάει» για το φυσίγγι

Βλητική: Ο θόρυβος της τουφεκιάς «μιλάει» για το φυσίγγι

|

 

Μια ή και δέκα χαμένες τουφεκιές δεν αποτελούν σοβαρό λόγο για να απορρίψετε ένα φυσίγγι, αλλά ούτε και το 5 στα 5 σημαίνει ότι κάποιος βρήκε το ιδανικό.

Την δεκαετία του 1960 οι ιδιογομωτές στην Ελλάδα ήταν πάρα πολλοί και τα κυνηγετικά καταστήματα πουλούσαν μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών για το γέμισμα των φυσιγγίων. Τότε, με 10 δραχμές –ούτε τρία σεντ σε σημερινό χρήμα- μπορούσες ν’ αγοράσεις όλα τα απαραίτητα υλικά για να γεμίσεις φυσίγγια.

Πάθος και μεράκι

Βεβαίως, και τότε υπήρχαν τα έτοιμα φυσίγγια, αλλά οι κυνηγοί είχαν το μεράκι και τον χρόνο να γεμίζουν τα δικά τους.

Άλλες εποχές, άλλοι ρυθμοί, άλλη αξία είχε τότε το χρήμα. Τότε υπήρχε πάθος και μεράκι.

Οι απαιτήσεις για το βλητικό αποτέλεσμα των φυσιγγίων ήταν περιορισμένες. Το ίδιο και οι διαθέσιμες πληροφορίες. Αρκούσαν μερικές πρόχειρες δοκιμές σε στόχους για να βγουν  συμπεράσματα.  

Ούτε λόγος για παραγόμενες πιέσεις και ταχύτητες.

Τα χρόνια πέρασαν, σταδιακά τα υλικά γόμωσης  έγιναν πολύ περισσότερα και τα “έτοιμα” φυσίγγια κέρδισαν την προτίμηση των κυνηγών. Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν ιδιογομωτές αλλά είναι πολύ πιο ψαγμένοι συγκριτικά με παλιότερα.

Οι τρόποι πληροφόρησης άλλαξαν και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι τόσα πολλά που καλύπτουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Η λάθος νοοτροπία

Αυτό που δυστυχώς έμεινε πίσω είναι η νοοτροπία των περισσότερων, σε ότι αφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να επιλέξουν τα φυσίγγια τους.

Άραγε αρκεί το να εξασφαλίσει κάποιος την πληροφορία ότι, «τα τάδε φυσίγγια είναι καλά», και με βάση αυτό το δεδομένο να καταλήξει στην επιλογή του; 

Υπάρχουν πολλά καλά φυσίγγια στην αγορά, όπως και πολύ καλές πρώτες ύλες για ιδιογόμωση.

Ποιο, όμως, από τα καλά φυσίγγια και υλικά γόμωσης, είναι το καλύτερο για την κάθε διαφορετική περίπτωση;

 Όλοι αναζητούμε την έτοιμη πληροφορία, αυτή που δεν θα κοπιάσεις για να την αποκτήσεις. Η λεπτομέρεια είναι ότι ο κάθε ένας είναι σε θέση να αξιοποιήσει την έτοιμη πληροφορία με διαφορετικό τρόπο.

Το “φίλτρο” είναι οι γνώσεις.

Πως είναι δυνατός να γίνει επιλογή φυσιγγίου  όταν ο ενδιαφερόμενος το μόνο που γνωρίζει για τα φυσίγγια είναι ότι κάνουν  μπαμ;

 Για αυτή την κατηγορία κυνηγών ο πλουραλισμός της πληροφορίας είναι βάσανο και όχι “εργαλείο”.

  • Αρκεί ο ιδιογομωτής να αγοράσει τα καλύτερα υλικά και με βάση αυτά να φτιάξει το καλύτερο φυσίγγι αν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κατάλληλο “πάντρεμα” των πρώτων υλών;
  • Αρκεί, άραγε, το να ρωτήσει κάποιος τι φυσίγγια να βάλει στο όπλο του για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα και με βάση αυτό να καταλήξει στο ποια θα αγοράσει;

 Και το σημαντικό ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν είδατε πολλούς να έχουν βρει την λύση καταφεύγοντας σε τέτοιες μεθόδους αναζήτησης…

Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι θα πρέπει να είναι ή να γίνει κανείς χημικός ή επιστήμονας της εξωτερικής βλητικής για να είναι σε θέση να επιλέξει τα φυσίγγια του.

Πάνω από όλα η ασφάλεια

Πρώτα και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια. Οι παραγόμενες πιέσεις σε συναρτήση με τις σφραγίδες δοκιμών του όπλου που κρατά στα χέρια του ο κυνηγός.

Για τους ιδιογομωτές τα πολλά πειράματα, σε ότι αφορά με τις δοσολογίες, εκτός από πολύ επικίνδυνα είναι και ανούσια.

Έχουν φροντίσει άλλοι να κάνουν πειράματα που διαθέτουν  κατάλληλο εξοπλισμό και  βαθειά γνώση του αντικείμενου, και για αυτό τον λόγο υπάρχουν αναγραφόμενες δοσολογίες και συνδυασμοί πρώτων υλών κυρίως στις  συσκευασίες της πυρίτιδας.

Δεν κερδίζετε κάτι με το προσπαθείτε να γίνεται Κύρος Γρανάζης.

Αντιθέτως διακινδυνεύετε. Πάνω από όλα την ασφάλεια σας.

Η πυρίτιδα αυξάνει πιέσεις στο τετράγωνο. Το ελάχιστα παραπάνω δεν ανεβάζει λίγο τις πιέσεις και δεν έγινε τίποτα. Πολύ εύκολα τα 700 bar που είναι μέσα στα διεθνή όρια ασφαλείας μπορεί να γίνει 1200 ή και περισσότερα με μια πολύ μικρή αλλαγή προς τα επάνω στην προτεινόμενη από τον κατασκευαστή δασολογία που αφορά στην ποσότητα της πυρίτιδας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιηθεί λάθος έντασης καψούλι ή περισσότερη στατική πίεση (αν χρειάζεται) στο κλείσιμο του φυσιγγίου. Αυτό το μικρό και αθώο αντικείμενο που λέγεται βύσμα έμφραξης έχει και αυτό το δικό του μερίδιο σε ότι έχει να κάνει με το ύψος των παραγόμενων πιέσεων.

Τα… «αντρικά»

Τα φυσίγγια με υπερβολικό λάκτισμα δεν είναι πάντα “αντρικά” και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι επικίνδυνα. Κριτήριο για την επιλογή του φυσιγγίου δεν είναι το κατά πόσο έπεσε το θήραμα που ντουφεκίσατε.

Αν πυροβολείτε στο γάμο του Καραγκιόζη δεν σας φταίνε σε τίποτα τα φυσίγγια. Ακόμα και ο θόρυβος που παράγει το  φυσίγγι κατά τον πυροβολισμό, μαρτύρα το πόσο είναι κατάλληλο για το όπλο σας.

Οι πολύ πυκνές κατανομές είναι ωραίες στο μάτι αλλά καθόλου χρήσιμες στο κυνήγι. Οι διαμπερείς  τρύπες στους ντενεκέδες δεν αποτελούν θετικό στοιχείο αποτελεσματικότητας του φυσιγγίου. Άλλωστε, τα θηράματα δεν φορούν πανοπλίες από τσίγκους.

Η χρήση πιο χοντρών σε διάμετρο σκαγιών για κάποιο θήραμα μπορεί να χρησιμοποιούνται με την λογική της μεγαλύτερης σε απόσταση βολής αλλά περιέχουν λιγότερα σκάγια. Η επιλογή βαρύτερης σε γραμμάρια σκαγιών γόμωσης δεν λύνει προβλήματα αστοχίας.

Τα πολλά και διαφορετικά φυσίγγια (μάρκες και γομώσεις) δεν βοηθούν στο να είστε σε θέση να δώσετε λύσεις σε ότι έχει να κάνει με τις όποιες καιρικές αλλαγές σας βρουν στον κυνηγότοπο. Αντιθέτως καθιστούν την τελική επιλογή μεγάλη σπαζοκεφαλιά.

Το επιχείρημα «τα ρίχνει ο τάδε και… κεντάει»

 Πόσο χρήσιμο σαν είναι να επιλέξετε φυσίγγια με την λογική ότι τα ρίχνει ο τάδε και “κεντάει”.

Μια ή και δέκα χαμένες τουφεκιές δεν αποτελούν σοβαρό λόγο για να απορρίψετε ένα φυσίγγι που μέχρι χτες το θεωρούσατε κορυφή για εσάς. Το ότι ρίξατε 5 φυσίγγια και πήρατε 5 θηράματα δεν είναι ουσιαστικός λόγος για να κατασταλάξετε στο ότι βρήκατε το ιδανικό για εσάς φυσίγγι.

Σκοπευτικά, ακόμα και οι κορυφαίοι σκοπευτές έχουν τα πάνω και τα κάτω τους αυτό δεν σημάνει ότι αλλάζουν φυσίγγια για να λύσουν το πρόβλημα τους.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ