Τσιχλότοποι με δυο τσιγάρα δρόμο…

- Advertisement -

Κοντινοί Ευβοϊκοί Τσιχλότοποι

Οι δύο προηγούμενες χρονιές ήταν από τις φτωχότερες για τους τσιχλοκυνηγούς. Τα μπασίματα, έστειλαν αρχικά ένα μήνυμα αισιοδοξίας, η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Με την ελπίδα φέτος η εικόνα να είναι καλύτερη, κάνω αναφορά σε Ευβοϊκούς τσιχλότοπους, εύκολους σε πρόσβαση και κοντινούς σε απόσταση.

Ευβοϊκοί Τσιχλότοποι

Πλάτωμα (Στενή)

Στην Κάτω Στενή, λίγο μετά την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ξεκινά ”πονηρά”  στενός ασφάλτινος δρόμος προς τα δεξιά. Συνεχίζει ανάμεσα από σπίτια, περνάει από το γήπεδο και ακολουθεί πορεία έχοντας αριστερά και δεξιά σφιχτά μπεκατσορέματα που “δουλεύουν” με καιρό χιονιά. Στα 2 χιλιόμετρα βγάζει σε πλάτωμα όπου τα  “σημάδια” είναι μια μακρόστενη τσιμεντένια ποτίστρα.  Ο τόπος είναι καθαρός και δεν χάνεται ούτε φτερό. Σημείο ιδανικό για μέρες μπασιμάτων.

Εργοστάσιο (Στενή)

Λίγο μετά το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού Δίρφυς, φεύγει αριστερά ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί στη Λούτσα. Ακολουθώντας τον, λίγο μετά το ξωκκλήσι και έχοντας νοητή ευθεία από κάτω το εργοστάσιο, απλώνονται απογευματινά καρτέρια. Οι τσίχλες ανεβαίνουν από τους ελαιώνες και τραβούν στη χούνη που βρίσκεται πίσω μας. 

Πύργος (Σκουντέρι)

Από την εκκλησία του Πούρνου συνεχίζουμε την άσφαλτο η οποία καταλήγει στο εγκαταλειμμένο χωριό. Λίγο πριν, συναντάμε αριστερά Ενετικό Πύργο και γύρω του τρεις εκκλησίες, μονίμως ανοιχτό καταφύγιο, πεντακάθαρο περιβάλλοντα χώρο, πηγάδι και τρεχούμενο νερό. Η περιοχή έχει πουλιά στα μπασίματα, προσφέρει όμως και μεγάλες ευκαιρίες στα “ανεμίσματα”, σε περιόδους που έχει κρατήσει τσίχλες και τριγύρω υπάρχουν τουφέκια… Με καιρό χιονιά θα δούμε κοπαδιασμένες κοκκινότσιχλες και σπανιότερα ελατότσιχλες, “διωγμένες” από την Δίρφυ. Σε άκρες γύρω από το χωριό τις πλούσιες χρονιές, είναι βέβαιο πως θα σηκώσουμε με περπατητό τόσες τσίχλες, όσες δεν είδαμε όλο το πρωινό. Το σκυλί είναι απαραίτητο.

Τσιχλότοποι Έυβοια
Τσιχλότοποι.

Χοιροστάσιο (Θεολόγος)

Από Πούρνο συνεχίζουμε για Μίστρο. Μετά την νέα γέφυρα φεύγει διαγώνια δεξιά χωματόδρομος με την πρώτη αριστερή στροφή λιθόστρωτη και προσοχή για χαμηλά οχήματα. Στα 2 χιλιόμετρα συναντάμε σταυροδρόμι με “σημάδι” ότι ο δρόμος στα δεξιά μας έχει τσιμεντόστρωση και οδηγεί σε μονάδα επεξεργασίας χοιρινού κρέατος. Πριν την είσοδό της υπάρχει στενός χωματόδρομος. Αυτόν ακολουθούμε ώσπου μας βγάζει σε λαιμό που δεξιά έχει κατηφορικούς ελαιώνες και αριστερά πουρνάρια και κουμαριές. Πολύ καλός τόπος για μπασίματα, και άριστος για μέρες που στη Δίρφυ χιονίζει.

Πευκώνας (Καθενοί)

Πριν τους Καθενούς, μετά το κλειστό γυμναστήριο και ακριβώς στο ελαιοτριβείο, στρίβει δεξιά χωματόδρομος. Περνώντας από λιοστάσια και πευκώνες, θα μας βγάλει σε επίπεδο ξέφωτο πάνω από ρέμα. Συνεχίζοντας με τα πόδια, θα βρούμε στα αριστερά πλαγιαρά ωραίες θέσεις που χωράνε  και 5-6 κυνηγοί. Αν η περιοχή δεν είναι “νεκροταφείο” και προς Αμφιθέα πέφτουν τουφεκιές, τότε τα πουλιά έρχονται στους πευκώνες και γίνεται “παιγνίδι”. Με αυτοκίνητο δίχως τετρακίνηση δεν δοκιμάζουμε να πάμε παρακάτω…

Αγνάντι (Αμφιθέα)

Μετά τους Καθενούς, από την διασταύρωση πάμε Αμφιθέα. Πριν το χωριό, παίρνουμε αριστερό χωματόδρομο και σταματάμε σε πλαγιαρό άνοιγμα με αραιές ελιές. Το σημείο ξελογκόθηκε πρόσφατα και τα χαρακτηριστικά τριγύρω σημάδια χάθηκαν. Λίγο δεξιότερα ή και προς τα κάτω υπάρχουν θέσεις για αρκετούς. Τα καρτέρια αυτά “δουλεύουν” καλά σε περίοδο μπασιμάτων, αλλά και όταν στην άλλη πλευρά του χωριού υπάρχουν τσιχλάδες και τουφεκίδι.

Στα περισσότερα μέρη ο συρμός των πουλιών είναι πάντα ίδιος και σε κάποια το απογευματινό ανέβασμα δεδομένο. Όμως στο κυνήγι συμβόλαια δεν γίνονται… Τα πάντα εξαρτώνται από τους πληθυσμούς των πουλιών, τον καιρό και φυσικά την τύχη μας…

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28 ° C
31.6 °
25.8 °
34 %
4.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ