Τσίχλες και μανιτάρια στο τραπέζι

- Advertisement -

Τσίχλες και μανιτάρια αποτελούν ξεχωριστά εδέσματα και σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν θέση σε κάθε τραπέζι…

Αν θέλετε να δώσετε μια ιδιαίτερη… γεύση στα… τραπέζια σας, ακολουθήστε βήμα-βήμα τις συνταγές που αποτελούν παράδοση στην Μεσσηνία. Όμως, προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να ξέρετε πως εκτός από τα υλικά, σίγουρα θα χρειαστείτε και μπόλικο… μεράκι!

Tσίχλες στο τηγάνι

Οι τσίχλες αφού καθαριστούν και καψαλιστούν, αλατίζονται και μπαίνουν στο τηγάνι, με ένα δάχτυλο νερό. Εγώ κρατάω καρδιές, συκώτια και στομάχια που μπαίνουν και αυτά στο τηγάνι. Στο νερό μπορούμε να προσθέσουμε και χυμό από ένα λεμόνι (το συνιστώ). Μόλις νεροβράσουν και πιούν όλο το νερό τους, σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί. Αφού εξατμιστεί και το κρασί, ρίχνουμε φρέσκο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Ο μεζές είναι έτοιμος. Καλή παρέα και κρασί ολοκληρώνουν την απόλαυση.

Καλή όρεξη!

Τσίχλες παστές

Παίρνετε τσίχλες ολόκληρες, τις μαδάτε, τις καψαλίζετε, τις καθαρίζετε από τα εντόσθια και τις πλένετε με καθαρό νερό να φύγουν οι ακαθαρσίες και τα αίματα. Κόβετε την άκρη του ράμφους και τα πόδια μέχρι την κλείδωση. Τις αλατίζετε εξωτερικά με αρκετό αλάτι, χαράζετε το στήθος σε δύο μεριές, βάζετε αλάτι και ρίγανη ανάμικτο στο στήθος και απ’ έξω. Μέσα στη σχισμή του στήθους χώνετε το κεφάλι και τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο σε σειρά για να στραγγίξουν τα υγρά. Μένουν εκτός ψυγείου 2-3 ώρες.
Τηγανίζετε τις τσίχλες, τις αφήνετε σε πιατέλα να στραγγίξουν και να κρυώσουν τελείως και ύστερα τις βάζετε σε βάζα ολόκληρες. Απογεμίζετε με καθαρό λάδι και σφραγίζετε τα βάζα. Προσοχή να είναι κρύες όταν προσθέσετε το λάδι, γιατί αλλιώς τσαγγίζει.

Τσίχλες στο βάζο…

Βάζετε τις τσίχλες για 24 ώρες στο αλάτι μαζί με λίγο κρασί και μέσα στις τσίχλες κύμινο…(όσο επιθυμείς). Την επόμενη μέρα βράζουμε τις τσίχλες με κρασί στη χύτρα για ένα τέταρτο περίπου. Μετά τις ανοίγουμε και ρίχνουμε λάδι, ρίγανη, πιπέρι και τις τηγανίζουμε να πάρουν χρώμα. Στο τέλος λίγο λεμόνι και μισή κουταλιά του γλυκού μέλι (το αλάτι το υπολογίζετε εσείς ανάλογα με τη γεύση). Φυλάτε το ζουμάκι, τεμαχίζετε τις τσίχλες και τις τοποθετείτε στο βάζο. Στην κορφή τις σκεπάζετε με λάδι μόνο στο κόρφιασμα.

Μανιτάρια φρικασέ

Ένα νόστιμο πιάτο φτιαγμένο με γαλλική συνταγή:

Υλικά:
• Άγρια μανιτάρια διαφόρων ποικιλιών
• Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• Σκόρδο ψιλοκομμένο
• Καρότο κομμένο στη μέση και μετά μικρά κομμάτια
• Βούτυρο αγελάδος
• Θυμάρι
• Μαϊντανός ψιλοκομμένο
• Κρασί λευκό
• Λεμόνι φρέσκο

Εκτέλεση:
Σε μια σωτέζα (κατσαρόλα με κοντά τοιχώματα και φαρδιά) ρίχνουμε λίγο λάδι. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα μανιτάρια (καθαρισμένα) και αφήνουμε να πάρουν ωραίο χρώμα ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν μαζί με τα μανιτάρια. Τελευταίο ρίχνουμε το σκόρδο για να μην καεί. Προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύοντας για ένα λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Σκεπάζουμε με καπάκι τη σωτέζα και αφήνουμε μέχρι τα υγρά να αφομοιωθούν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κομμάτια μικρά από κρύο βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό θα μας “δέσει” το φαγητό και θα δημιουργήσει μια ωραία σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγες σταγόνες λεμόνι. Είναι ιδανικό για γαρνιτούρα σε πιάτα όπως κοτόπουλο, ψάρια, αλλά και ζυμαρικά.

breda
35,950ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,824ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.3 ° C
24.1 °
21.1 °
53 %
1.3kmh
20 %
Δε
23 °
Τρ
28 °
Τε
29 °
Πε
31 °
Πα
32 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ