Το ΑΠΘ δημιούργησε κήπο για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής

- Advertisement -

 

Εκατό δέντρα και θάμνοι- πέντε από κάθε ένα από τα 20 διαφορετικά είδη- αποτελούν τον πρώτο φαινολογικό κήπο, που δημιουργήθηκε από το ΑΠΘ, σε έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

 

Ο κήπος δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE CliVUT – Climate value of urban trees, που για την Ελλάδα συντονίζεται από το Εργαστήριο Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα είδη που φυτεύτηκαν είναι: Πεδινό Σφενδάμι, Σκλήθρο, Κουτσουπιά, Υβρίδιο Λεύκης, Κερασιά, Φράξος, Αριά, Χνοώδης Δρυς, Σορβιά, Φλαμουριά, Βερβερίδα, Κρανιά, Φουντουκιά, Ταφλάνι, Λιγούστρο, Φιλλύκι, Ροδιά, Ιτιά, Κουφοξυλιά και Σπάρτο.

Ο φαινολογικός Κήπος θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του. Για τουλάχιστον μία δεκαετία θα καταγράφονται συστηματικά βιολογικά δεδομένα, τα οποία συσχετίζουν την χρονική στιγμή εκδήλωσης των διαφόρων λειτουργικών φάσεων ανάπτυξης φυτών στον ετήσιο κύκλο, με τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες. Η καταγραφή των δεδομένων θα συνεισφέρει στη γνώση γύρω από την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις και την ανάσχεσή της.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές σχολείων προκειμένου, μέσα από τη βιωματική συμμετοχή στη δράση καταγραφής, να ενισχυθεί η γνώση και η ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο αστικό πράσινο και τον ρόλο του στον αστικό χώρο.

«Η σχέση των αστικών περιοχών με την κλιματική αλλαγή είναι διττή, καθώς από τη μία πλευρά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, από την άλλη, όμως, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επιβάρυνσης, συμβάλλοντας μέχρι και 70% στις ανθρωπογενείς εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η καθηγήτρια Δασοκομίας του ΑΠΘ, Θέκλα Τσιτσώνη, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Πηγή: lifo

breda
35,936ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,830ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
13 ° C
15.1 °
10.9 °
68 %
8.9kmh
75 %
Πε
19 °
Πα
22 °
Σα
27 °
Κυ
28 °
Δε
28 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ