Τι όπλο να αγοράσω;

- Advertisement -

 

Η αγορά του όπλου είναι μια δύσκολη υπόθεση διότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

 

Καθημερινά συζητώ με κυνηγούς ή υποψήφιους κυνηγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε δίλημμα σχετικά με την αγορά του όπλου με το οποίο θα κυνηγούν.

Τα κριτήρια του καθενός είναι διαφορετικά και σπάνια συναντάμε κυνηγούς ικανοποιημένους με τις προηγούμενες επιλογές τους. Λίγο οι αστοχίες, λίγο η διάθεση νέων αγορών, λίγο η επιρροή των διαφημίσεων, όλοι μας θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη σεζόν με νέο όπλο. Το κατά πόσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας να αλλάζουμε όπλα πολύ συχνά, είναι ένα θέμα καθαρά προσωπικό, όμως το καινούργιο είναι πάντοτε δελεαστικό και μας δίνει τροφή για όνειρα.

Παρά το γεγονός, ότι πέρασα τη ζωή μου ανάμεσα σε όπλα, έπιασα στα χέρια μου και δοκίμασα τα πιο φημισμένα τουφέκια, χάιδεψα έργα τέχνης και αγόρασα όποια μπορούσα από εκείνα που μου έδιναν τροφή για όνειρα, ποτέ δεν σταμάτησα να γλυκοκοιτάζω όπλα που δεν μπορώ να αποκτήσω. Η επιλογή για μένα έχει ξεφύγει από τα χρηστικά κριτήρια και κινείται στη σφαίρα της τεχνολογίας, της έμπνευσης, της αισθητικής και της ποιότητας κατασκευής, δεδομένου ότι τώρα πια, τα όπλα με τα οποία κυνηγώ δεν είναι απαραίτητα εκείνα που αγαπάω. Τα τελευταία τα φροντίζω σα να είναι ζωντανοί οργανισμοί και θέλω κατά διαστήματα να τα «βγάζω βόλτα» και να τα καμαρώνω καθισμένος σ’ ένα βράχο ψηλά στο βουνό, απ’ όπου θα μπορώ να βλέπω όσο πιο μακριά γίνεται και να θαυμάζω τη φύση και το όπλο που ακουμπάει στα γόνατά μου, σαν παιδάκι που αναζητάει το χάδι του παππού.

Οι δικές μου όμως επιλογές, δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις επιλογές όλων των κυνηγών, αλλά με εκείνες λίγων ρομαντικών, που πηγαίνουν στο κυνήγι κυρίως για τη διαδικασία και δευτερευόντως για την απόκτηση θηράματος.

Το όπλο ποτέ δεν έπαψε να είναι το κυριότερο εργαλείο του κυνηγού, με το οποίο επιδιώκει να καταβάλει το θήραμα. Με βάση αυτή την αρχή, ο κυνηγός πρέπει να επιλέξει ένα όπλο το οποίο θα του δώσει θήραμα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του, για να μην μετανιώσει μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί προστρέχουν σε έμπειρους φίλους, ή εμπόρους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πείρα, ελπίζοντας πως θα βοηθηθούν στην καλύτερη δυνατή επιλογή. Αυτό όμως είναι το μεγαλύτερο λάθος. Λάθος, όχι διότι ο φίλος θα μας παραπλανήσει από πρόθεση, ούτε διότι ο έμπορος θα μας εξαπατήσει από συμφέρον. Είναι λάθος διότι κανένας από τους δύο, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς χρειαζόμαστε εμείς. Ο φίλος θα μας προτείνει εκείνο που θα αγόραζε ο ίδιος (με τα προσωπικά του κριτήρια) και ο έμπορος εκείνο που θα του δώσει περισσότερα χρήματα και θα του προκαλέσει τα μικρότερα προβλήματα μετά την πώληση. Για τον έμπορο είναι πολύ σοβαρά κριτήρια η ποιότητα, διότι δεν θέλει να μας βλέπει δυσαρεστημένους, αλλά και η υποστήριξη του αντιπροσώπου, που δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη.

Εμείς λοιπόν, πρέπει να καταγράψουμε τα κριτήρια επιλογής του όπλου μας, πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε και να πελαγοδρομούμε στις ατελείωτες προτάσεις της αγοράς.

Η γεωμετρία

Προσωπικά θα έβαζα στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων, τη γεωμετρία του όπλου. Το σπουδαιότερο όλων, είναι να έχουμε ένα όπλο το οποίο όταν το σηκώνουμε, θα «βλέπει» εκεί που κοιτάζουν τα μάτια μας. Αυτό σημαίνει ότι το κοντάκι κατά κύριο λόγο έχει γεωμετρία που ταιριάζει στο δικό μας σωματότυπο και στον τρόπο με τον οποίο εμείς επωμίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η βολή με λειόκαννο όπλο σε κινούμενο στόχο, είναι μια διαδικασία που κρατάει ίσως και λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και η κίνηση συχνά είναι ενστικτώδης. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόφαση να πυροβολήσουμε μέχρι να πατήσουμε τη σκανδάλη, είναι τόσο μικρός, που δεν επιτρέπει διορθώσεις σκόπευσης. Για το λόγο αυτό, το όπλο πρέπει να είναι προσαρμοσμένο πάνω μας διότι είναι πρακτικά αδύνατο να προσαρμοστούμε εμείς πάνω του σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αν και σε πολλά όπλα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των κλίσεων, καλό είναι να επιλέξουμε όπλο που θα χρειαστεί τις λιγότερες πιθανές διορθώσεις.

Ο τύπος

Οι δημοφιλέστερες επιλογές που υπάρχουν στην αγορά είναι οι εξής: Μονόκαννο, Πλαγιόκαννο, Αλληλεπίθετο, Επαναληπτικό και Αυτογεμές. Τα θετικά και τα αρνητικά κάθε τύπου είναι τα πιο κάτω:

Μονόκαννο: Έχει συνήθως χαμηλή τιμή, απλό μηχανισμό που δεν παθαίνει βλάβες, είναι εύχρηστο, ελαφρύ και με μικρό όγκο. Μειονεκτεί στην απουσία διορθωτικής (δεύτερης) βολής και έχει μεγάλη ανάκρουση.

Πλαγιόκαννο: Είναι ταυτισμένο με το «κυνηγετικό» όπλο του περασμένου αιώνα. Έχει «γεμάτη» εικόνα κατά τη σκόπευση, τέσσερις διαφορετικές επιλογές (δύο κάννες με διαφορετική στένωση και δύο διαφορετικά φυσίγγια), μικρό συνολικό μήκος και ταιριάζει στους ρομαντικούς κυνηγούς. Υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια και πολλά είναι εκσυγχρονισμένα, με μονή σκανδάλη με επιλογέα, εναλλασσόμενα τσοκ, θαλάμες 76 χιλιοστών κλπ. Μειονεκτεί σε ποικιλία, διότι παραγκωνίστηκε από τα αλληλεπίθετα, στην «καθαρή» σκοπευτική γραμμή και στο σταθερό κράτημα της πάπιας.

Αλληλεπίθετο: Πρόκειται για το δίκαννο του μέλλοντος. Έχει συνήθως στιβαρό μηχανισμό, καθαρή σκοπευτική γραμμή, τέσσερις επιλογές (δύο κάννες και δύο φυσίγγια) εξαιρετικό κράτημα, μικρό συνολικό μήκος και άριστη ισορροπία. Θα το βρούμε σε μεγάλο εύρος τιμών και ποιοτήτων, με μονή σκανδάλη με επιλογέα ή δύο διαφορετικές σκανδάλες, με εναλλασσόμενα τσοκ και θαλάμες απλές ή Magnum.

Επαναληπτικό: Πλεονεκτεί σε «ισχύ πυρός», διότι δέχεται τρία φυσίγγια, σε σκοπευτική γραμμή (συγκριτικά με το πλαγιόκαννο) και σε τιμή, διότι υπάρχουν αρκετές επιλογές σε δελεαστικές τιμές. Μειονεκτεί στην ευκολία χρήσης (ανατροφοδότησης της αποθήκης) και στη διόρθωση σκόπευσης από βολή σε βολή.

Αυτογεμές: Πρόκειται για τον δημοφιλέστερο τύπο όπλου, κυρίως εξαιτίας της «ισχύος πυρός» σε σύγκριση με τα δίκαννα. Η σκοπευτική του γραμμή είναι καλή (όχι καλύτερη από του αλληλεπίθετου), όμως το κέντρο βάρους του μεταφέρεται ανάλογα με τον αριθμό των φυσιγγίων που βρίσκονται στην αποθήκη. Η ύπαρξη μίας μόνο κάννης, αλλοιώνει την ποιότητα της δεύτερης και της τρίτης βολής, διότι υπερθερμαίνεται από τις συχνές αλλεπάλληλες βολές ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οι επιλογές στην αγορά είναι πάρα πολλές και μπορεί να βρει κανείς αυτογεμή από 350 ευρώ.

Το θήραμα.

Το είδος του θηράματος που κυνηγάμε, είναι επίσης καθοριστικός παράγων για την επιλογή ενός όπλου. Ένας κυνηγός που κυνηγάει ορτύκια, τρυγόνια, τσίχλες κλπ δεν έχει κανένα λόγο να αγοράσει όπλο με προδιαγραφές βαριάς χρήσης (Magnum, Super Magnum κλπ). Είναι ανώφελο να κουβαλάει βάρος, όγκο κλπ για κυνήγι μικρών θηραμάτων, εφόσον δεν θα χρησιμοποιήσει σχεδόν ποτέ, φυσίγγια αυτού του τύπου. Αντίθετα κάποιος που κυνηγάει υδρόβια, φάσσες, ή αγριόχοιρους, στα οποία οι μεγάλες γομώσεις είναι συνηθέστερες, θα πρέπει να επιλέξει όπλο με προδιαγραφές για μεγάλες γομώσεις.

Ο ρομαντισμός.

Σε ότι αφορά τους ρομαντικούς, η εμφάνιση και οι παιδικές μνήμες, παίζουν το σπουδαιότερο ρόλο και παραγκωνίζουν τις επιτυχημένες βολές.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κυνήγι δεν είναι μόνο κάρπωση.

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28 ° C
31.6 °
25.8 °
34 %
4.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ