spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΟ Βαγγέλης Μπαλατσός για την απαγόρευση των εκπαιδευτικών...

Ο Βαγγέλης Μπαλατσός για την απαγόρευση των εκπαιδευτικών…

|

Ο Πρόεδρος της Ζ’ ΚΟΘ, Βαγγέλης Μπαλατσός για την απαγόρευση των εκπαιδευτικών…

Πληθαίνουν οι φωνές των κυνηγών που αντιδρούν στην φετινή πρωτόγνωρη απόφαση για γενική απαγόρευση των εκπαιδευτικών κατά το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

Μία απόφαση που αν μη τι άλλο έχει δημιουργήσει ένα αλαλούμ, αφού ανάλογα με την περιοχή που επιλέγει κάποιος να προπονήσει το σκύλο του μπορεί να το κάνει η όχι.

Ο Βαγγέλης Μπαλατσός για την απαγόρευση των εκπαιδευτικών – “Κατάχρηση εξουσίας…”

– “Πρόκειται για λάθος που πρέπει να διορθωθεί”, ανέφερε στο “kynigesia.gr” ο Πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Βαγγέλης Μπαλατσός, αναφερόμενος στο μείζον θέμα των ημερών, που αφορά την απαγόρευση των εκπαιδευτικών.

– “Πολλά Δασαρχεία δεν συνεργάστηκαν με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και προβαίνοντας σε κατάχρηση εξουσίας προχώρησαν σε απαγορεύσεις. Είναι άδικο για τους νομοταγείς κυνηγούς που θέλουν να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους, φυσικά εντός ΖΕΣ, να βρεθούν ξαφνικά κατηγορούμενοι και να τιμωρηθούν με στέρηση της κυνηγετικής άδειας για δύο χρόνια”, είπε ο κ. Μπαλατσός και συνέχισε:

– “Υπάρχουν λύσεις για την προστασία της πανίδας, αλλά όχι αυτή. Ήδη υπάρχουν αποφάσεις των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θεσσαλίας που εκφράζουν την αντίθεσή τους και η Ομοσπονδία Θεσσαλίας θα προτείνει την άρση της απαγόρευσης με ταυτόχρονες προτάσεις που δίνουν λύση”.

Κάτι παρόμοιο είχε γίνει λίγο πριν το 2000 είπε ο κ. Μπαλατσός και τότε που τα Δασαρχεία ήταν ενεργά, το 95% των μηνύσεων αφορούσαν τα εκπαιδευτικά. Με δική του πρωτοβουλία τότε και προτάσεις αποσύρθηκε εκείνη η αδικία.

Το αποτέλεσµα

“Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι” δεν είναι λύση. Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κ. Μπαλατσός υπάρχουν άλλες λύσεις.

Αλλά, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι γίνεται κάποια ζημιά στη θηραματοπανίδα κατά την αναπαραγωγική περίοδο, προσωπικά θεωρώ ότι σε αυτή οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν έχουν συμμετοχή.

Αντιθέτως έχουν τα αρπακτικά (κουνάβια, αλεπούδες, αετοί, γεράκια, κορακοειδή κ.λπ.) ακόμα και οι αδέσποτοι σκύλοι επειδή είναι ανεξέλεγκτα, σε αντίθεση με τους κυνηγετικούς σκύλους που είναι απολύτως ελεγχόμενοι. Επίσης είναι γνωστό ότι τα φτερωτά, τουλάχιστον κατά την αναπαραγωγική περίοδο, έχουν ελάχιστη έως μηδενική αναθυμίαση και ουσιαστικά δεν εντοπίζονται από τα κυνηγόσκυλα. Όταν δε εκκολαφθούν τα μικρά, αρκεί μία εβδομάδα για να αναπτύξουν τις άμυνές τους ακόμα και απέναντι στα αρπακτικά, πόσο μάλλον απέναντι σε σκυλιά πλήρως ελεγχόμενα, σε συγκεκριμένες ελεγχόμενες περιοχές όπως είναι οι ΖΕΣ. Τα προηγούμενα χρόνια που γίνονταν τα εκπαιδευτικά είχαμε, τουλάχιστον στην Θεσσαλία, θεαματική αύξηση λαγών, ορτυκιών και πέρδικας. Η εξήγηση οφείλεται στη διαχείριση των επιβλαβών και στη συνείδηση των κυνηγών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ξαναδανείζομαι τη φράση του κ. Μπαλατσού: Υπάρχουν λύσεις, όχι αυτή.

Ο λόγος στα Δασαρχεία

Η απαγόρευση εντάχθηκε στις ρυθμίσεις θήρας 2021-2022 που αναφέρει ότι για το εν λόγω τρίμηνο δεν επιτρέπεται η εκγύμναση των σκύλων, αλλά για να έχει ισχύ θα πρέπει να εκδοθεί δασική απαγορευτική διάταξη από τα κατά τόπους Δασαρχεία. Αμέσως πολλά Δασαρχεία έσπευσαν με υπερβάλλοντα ζήλο να εκδώσουν τη συγκεκριμένη διάταξη, χωρίς καν να συνεργαστούν με τους οικείους Κυνηγετικούς Συλλόγους, όπως προβλέπεται. Γιατί, όταν η απαγόρευση σύμφωνα με τη ρύθμιση γίνεται “ για λόγους που σχετίζονται με την όχληση της θηραματοπανίδας, ιδίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο”, πως γνωρίζουν τα συγκεκριμένα Δασαρχεία αν υπάρχει όχληση, αν υπάρχουν θηράματα ή όχι; Βέβαια τα Δασαρχεία που συνεργάστηκαν με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους είτε δεν εξέδωσαν καθόλου απαγορευτική διάταξη, είτε εξέδωσαν μεν, αλλά πολύ μικρότερης χρονικής διάρκειας, ανάλογα με τα στοιχεία που είχαν. Για παράδειγμα στην Καρδίτσα δεν υπάρχει απαγόρευση, στα Τρίκαλα μόνο σε τρεις περιοχές και για μικρότερη χρονική διάρκεια. Ούτε στο Βόλο υπάρχει απαγόρευση, ενώ στην Λάρισα και στην Ελασσόνα συμβαίνει το αντίθετο.

Τι ίσχυε ως τώρα

Από το 1969 μέχρι το 1988 επιτρέπονταν τα εκπαιδευτικά ένα μήνα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

Ο δασικός κώδικας από το 1988 προβλέπει των καθορισμό ζωνών εκπαίδευσης, στις οποίες όλο το χρόνο οι κυνηγοί μπορούν να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους. Οι ΖΕΣ (Ζώνες Εκπαίδευσης Σκύλων) που θεσπίστηκαν από το 2000, καθορίζονται από την Δασική Αρχή της κάθε περιοχής και κατά την νεκρή περίοδο απαγορεύονται τα εκπαιδευτικά εκτός αυτών, απαγορεύεται το όπλο, οι κράχτες, οι απελευθερώσεις κ.λπ.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συλλήψεις και μηνύσεις για λαθροθηρία από τους θηροφύλακες της Ζ’ ΚΟΘ

Συλλήψεις και μηνύσεις για λαθροθηρία από τους θηροφύλακες της Ζ' ΚΟΘ Οι Θηροφύλακες της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων τους τελευταίους μήνες προέβησαν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ