Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤο κυνήγι του αύριο...

Το κυνήγι του αύριο…

|

- Advertisement -

Είναι σαφές, ότι το κυνήγι το τελευταίο διάστημα πέρασε μία μεγάλη περιπέτεια. Ποιο είναι το κυνήγι του αύριο;

Προφανώς η τελευταία περίοδος, άγγιξε συνολικά τους πάντες. Άγγιξε τους πάντες και τα πάντα.

Δουλειές, συνήθειες, ελευθερίες, δραστηριότητες και χόμπι, δοκιμάστηκαν σκληρά. Αυτή η έκτακτη συνθήκη άνοιξε την κουβέντα για το μέλλον του κυνηγίου στη χώρα μας.

Θα προσπεράσω όλα τα συνωμοσιολογικά που κατά καιρούς ακούγονται για την κατάργηση του κυνηγίου και την συνολική απαγόρευσή του.

- Advertisement -

Είναι τουλάχιστον αστεία. Μία αρχέγονη δραστηριότητα, άμεσα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση που ασκείται νόμιμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι αδύνατο να απαγορευτεί.

Υπάρχουν χώρες όπου το κυνήγι μπορεί να γίνει 12 μήνες τον χρόνο με συγκεκριμένο τρόπο και για συγκεκριμένα θηράματα.

Τα προνόμια άλλων κυνηγών

Ο Έλληνας κυνηγός δεν μπορεί να θηρεύσει το ζαρκάδι, παρότι αυτό βρίσκεται σε μία εντυπωσιακή πληθυσμιακή ανάκαμψη. Ένα κλασσικό και διαδεδομένο ευρωπαϊκό θήραμα παραμένει στην Ελλάδα ένας απαγορευμένος καρπός και φυσικά, αποκλειστικό προνόμιο προς τέρψη των απανταχού λαθροθήρων.

Αντίστοιχα, το κυνήγι της πεδινής πέρδικας. Παρότι απαγορεύεται για πάνω από 35 χρόνια, εξακολουθούν οι πληθυσμοί της να φθίνουν, αποδεικνύοντας, ότι το μοντέλο των απαγορεύσεων έχει στην πράξη αποτύχει.

Η διαχείριση του θηραματικού κεφαλαίου απαιτεί πιο σύγχρονες και πολύπλοκες δράσεις για να είναι αποδοτική.

Ο φασιανός που αποτελεί το πιο διαδεδομένο φτερωτό θήραμα των φερματζήδων σε ολόκληρο τον πλανήτη, στην Ελλάδα αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Όλα όσα απολαμβάνουν όλοι οι παπιατζήδες στον πλανήτη, στην Ελλάδα παραμένουν προνόμια των «ταλιμπάν».

Κυνήγι με γεράκια

Κυνήγι με γεράκι, με χρήση τόξου και κυνήγι χωρίς χρήση όπλου, μεγάλα άγνωστα κεφάλαια στην ελληνική κυνηγετική πραγματικότητα. Πρόσφατα ξεκίνησε κάτι με όσους επιλέγουν να κυνηγήσουν με την χρήση γερακιού. Μια εξαιρετικά σπορτίβικη δραστηριότητα υπήρξε παράνομη και δίχως κανένα θεσμικό πλαίσιο.

Αντίστοιχα, και όσοι επιλέγουν τη χρήση του τόξου για να κυνηγήσουν. Μπορεί οι συνάδελφοι αυτοί να είναι μικρές μειοψηφίες σήμερα, αλλά προσωπικά θεωρώ, ότι έχουν εξαιρετικές προοπτικές και σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τους κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε το δικαίωμά τους να κυνηγούν νόμιμα με αυτούς τους πλέον αρχέγονους τρόπους.

Ειδικά εμείς που στην προμετωπίδα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούμε στην αντιπαράθεση με τους αντικυνηγούς είναι η αρχέγονη σύνδεση του κυνηγίου με τον άνθρωπο, πράγμα που το καθιστά ζωτικό στοιχείο συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση. Τέλος, το κυνήγι μόνο με την χρήση σκύλου δίχως όπλο.

Στην Ελλάδα όλα είναι αλλιώς…

Η χρήση ραβδωτού αποτελεί άλλον έναν ελληνικό παραλογισμό. Την ίδια στιγμή που παντού επιτρέπεται η χρήση του με την υποστήριξη προηγμένων σκοπευτικών βοηθημάτων καθώς και τεχνολογίες για νυχτερινή σκόπευση.

Εξίσου παράλογο είναι και το πλαίσιο για την καταπολέμηση των επιβλαβών. Αδυνατώντας οι αρμόδιοι να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα αυτών των θηρευτών, η ελληνική πραγματικότητα τούς διαχειρίζεται ως θηράματα. Έτσι, η ελληνική ύπαιθρος έχει κατακλυστεί από αυτούς προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στα θηράματα.

Εκατομμύρια κορακοειδή, αμέτρητες αλεπούδες, σε τεράστια έξαρση, λύκοι που πλέον κόβουν βόλτες μέσα στα χωριά. Δολώματα και παγίδες, είναι απαγορευμένες λέξεις στην ελληνική πραγματικότητα.

Έχουμε και τους… οικολόγους

Μεγάλο πρόβλημα για τον χώρο μας, αποτελούν πλέον και οι απανταχού ψευτοοικολόγοι, καθώς και οι κατ’ ευφημισμό φιλόζωοι. Πλήθος μελετών ανέδειξαν την οικόσιτη γάτα ως τον κύριο υπεύθυνο για την εξαφάνιση πλήθος πτηνών και μικρών θηλαστικών. Αυτό το γεγονός διαφεύγει διαρκώς από την επιχειρηματολογία μας απέναντί τους και συνήθως απολογούμαστε.

Υπάρχουν φυσικά και οι αδυναμίες μας… Ελλιπής είναι η εκπαίδευση των νέων κυνηγών και καμία η υποχρεωτική επαναξιολόγηση ικανοτήτων των ήδη υπαρχόντων.

Μεμονωμένες ενέργειες από κάποιες διοικήσεις συλλόγων δεν επαρκούν για να αλλάξουν ουσιαστικά την κατάσταση, ούτε να διαμορφώσουν μια άλλη εικόνα του κυνηγού στην κοινωνία. Δυστυχώς σήμερα γνωρίζουμε την μέγιστη απαξίωση.

Αμέτρητα τα θέματα προς επίλυση

Η λίστα των προβλημάτων αμέτρητη. Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά δεν συζητιέται και δεν αντιμετωπίζεται συστηματικά.

Είναι βέβαιο ότι λειτουργούμε πάνω σε ένα κυνηγετικό μοντέλο που είναι ξεπερασμένο και  δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούν το κυνήγι. Η συζήτηση αυτή οφείλει να ξεκινήσει πρώτα από εμάς, μιας και εμάς αφορά κυρίαρχα.

Η αλήθεια είναι…

Όσο αρνούμαστε να κάνουμε αυτή την κουβέντα ανοιχτά, χωρίς περιστολές, δίχως προκαταλήψεις, με ειλικρίνεια, δίχως να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα, τόσο πιο κοντά σε δυσάρεστες εξελίξεις ερχόμαστε. Θα βρεθούμε πάλι στην δυσάρεστη θέση να αποφασίζουν άλλοι από εμάς, για εμάς. Το ζούμε έντονα αυτή την περίοδο με το νομοσχέδιο για τα ζώα. Όσο εμείς απουσιάζαμε, οι «φιλόζωοι» μαζί με κάποιους ανίδεους τεχνοκράτες διαμόρφωναν το πλαίσιο.

Αλήθεια, τί κυνήγι θέλουμε αύριο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37,535ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
13.7 ° C
14.6 °
12.8 °
61 %
9.4kmh
20 %
Κυ
13 °
Δε
12 °
Τρ
13 °
Τε
15 °
Πε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ