Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήTο κυνήγι λύκων επιτρέπει η Κανταβρία αψηφώντας την κυβέρνηση

Tο κυνήγι λύκων επιτρέπει η Κανταβρία αψηφώντας την κυβέρνηση

|

Tο κυνήγι λύκων επιτρέπει η Κανταβρία αψηφώντας την κυβέρνηση

Στην Ισπανία η Κανταβρία αψηφά την κυβέρνηση και επιτρέπει το κυνήγι λύκων στις περιοχές που έχουν υποστεί τις περισσότερες επιθέσεις

Ο νέος αυτόνομος κανόνας επιτρέπει το κυνήγι 10 δειγμάτων (λύκων) και θα μπορεί να παραταθεί «όπου χρειάζεται», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την απαγόρευση που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο σε εθνικό επίπεδο.

Εννέα μήνες αφότου η κυβέρνηση απαγόρευσε το κυνήγι του ιβηρικού λύκου σε ολόκληρη την Ισπανία, η Κανταβρία παραβιάζει την υπουργική εντολή και επιτρέπει την «θανάτωση» δειγμάτων σε αυτήν την κοινότητα από αυτήν την Τετάρτη. Για αρχή αποφασίστηκε να είναι δέκα, αλλά ο αριθμός τους θα επεκταθεί στο εγγύς μέλλον.

- Advertisement -

Το επιχείρημα που προβάλλει αυτή η αυτόνομη κοινότητα είναι ότι, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι λύκοι περιφέρονται ελεύθερα, οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και, ως εκ τούτου, οι ζημιές στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Συγκεκριμένα, η Cantabria επιτρέπει πλέον τον έλεγχο του πληθυσμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιθέσεις αυτού του ζώου σε αυτή την κοινότητα. Συγκεκριμένα, επίσημες αναφορές διαβεβαιώνουν ότι 214 επιθέσεις λύκων έχουν σημειωθεί αυτήν την περίοδο ως αποτέλεσμα εκατοντάδων σφαγμένων  βοοειδών στις τρεις πιο συγκρουόμενες περιοχές: στα περίχωρα της Tudanca, στην Αδελφότητα του Campoo de Suso και στα περίχωρα της Cabuérniga.

Η κυβέρνηση του Miguel Αngel Revilla είχε ήδη προσπαθήσει να αναστείλει τους κανονισμούς που είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης με προληπτικό τρόπο, αλλά το Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο την απέρριψε γιατί θα μπορούσε να σημαίνει – εξήγησε στη συνέχεια το Contentious-Administrative Chamber – «μη αναστρέψιμη ζημία και ανεπανόρθωτη».

Έξι άλλες κοινότητες έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα επειδή μπορεί να συνεχιστεί το κυνήγι λύκων στην Ισπανία: Γαλικία, Αστούρια, Castilla y León, Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Μούρθια και οι κύριες αγροτικές οργανώσεις.

Όλοι τους προβάλλουν το ίδιο επιχείρημα: ένας τακτικός και ρυθμισμένος έλεγχος του λύκου, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, δεν θέτει σε κίνδυνο το είδος, το αντίθετο, το αυξάνει και αποτρέπει τις επιθέσεις στα ζώα.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το είδος είναι επί του παρόντος σε «καλή κατάσταση» , όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των δειγμάτων, περίπου 2.500, ο οποίος αυξάνεται σε όλη την Ισπανία τα τελευταία χρόνια περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η νομική σύγκρουση εξουσιών μεταξύ της CCAA και της κυβέρνησης είναι ανοιχτή.

Tο κυνήγι λύκων επιτρέπει η Κανταβρία – Η υπόθεση

Η Γενική Διεύθυνση Βιοποικιλότητας της Κανταβρίας θα είναι επιφορτισμένη με την επισημοποίηση του εν λόγω ψηφίσματος, ώστε αρχικά η εξαγωγή να περιορίζεται σε δέκα το πολύ δείγματα, αλλά δεν αποκλείεται ο αριθμός των δειγμάτων να επεκταθεί στις επόμενες ημερομηνίες εάν σε στο «μέλλον» υπάρχουν «περιστάσεις παρόμοιες με αυτές που υποστηρίζουν αυτή την απόφαση». Ως αποτέλεσμα, αυτές οι εξουσιοδοτήσεις « θα επεκταθούν σε μέρη όπου είναι απαραίτητο » και κατόπιν αιτήματος των δήμων των πληγεισών περιοχών.

Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας, Αλιείας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Γκιγιέρμο Μπλάνκο, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η απόφαση της περιφερειακής του κυβέρνησης «περισσότερο ανταποκρίνεται» στις απαιτήσεις της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τον Κατάλογο των άγριων ειδών στο Καθεστώς Προστασίας (LESPRE) «γιατί δεν θέτουν σε κίνδυνο την κατάσταση διατήρησης του είδους και επιτρέπουν την επιβίωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας». Υπό αυτή την έννοια, διαβεβαίωσε ότι η Νομική Συμβουλή του Υπουργείου του εγκρίνει την εν λόγω ενέργεια από νομική άποψη: «Είναι σύμφωνη με το Νόμο και οι νομικές υπηρεσίες κατανοούν ότι είμαστε κυρίαρχοι να το κάνουμε», πρόσθεσε.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Η κυβέρνηση της Κανταβρίας έλαβε αυτή την απόφαση, υπογράμμισε ο Blanco, μετά από «τα λόγια» που διαβεβαιώνει ότι έλαβε από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης , το οποίο απέρριψε τις εν λόγω αναφορές θανάτωσης τον Μάιο και κάλεσε την κοινότητα να περιμένει την ανανέωση του σχεδίου διατήρησης αυτού του ζώου.

Ο σύμβουλος διαβεβαίωσε ότι το τμήμα υπό την ηγεσία της Τερέζα Ριμπέρα έχει ήδη «ειδοποιηθεί» για τις προθέσεις του τμήματός της «πριν από μήνες», οπότε θα είναι το πρώτο πράγμα αυτήν την Τετάρτη όταν θα ενημερωθεί ότι η Κανταβρία εγκρίνει τις εν λόγω θανατώσεις. Στην εμφάνισή του, υποστηριζόμενος από τις οργανώσεις του κλάδου, επεσήμανε ότι υπάρχουν αναφορές από τους Πράκτορες του Φυσικού Περιβάλλοντος που πιστοποιούν «συχνές και επαναλαμβανόμενες» επιθέσεις από λύκους.

Αυτές οι μελέτες έχουν καθορίσει ότι ο έλεγχος του πληθυσμού «δεν επηρεάζει» την επιβίωση του είδους και αντικατοπτρίζουν, σύμφωνα με τον Blanco, ότι δεν μπορούν να προταθούν αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων, καθώς τα βοοειδή βρίσκονται στους θάμνους. Ο σύμβουλος υπερασπίστηκε ότι “το μόνο αποτελεσματικό μέτρο” για την αποφυγή αυτών των επιθέσεων είναι ο έλεγχος του πληθυσμού και διαβεβαίωσε ότι όταν η κοινότητα τον άσκησε, δεν έθεσε το είδος σε κίνδυνο, επειδή ο πληθυσμός του ιβηρικού λύκου “μεγάλωσε”.

Με τη δημοσίευση αυτών των ψηφισμάτων δίνεται το πράσινο φως ώστε να γίνουν έλεγχοι του λύκου, εφόσον οι Πράκτορες του Φυσικού Περιβάλλοντος εξακριβώσουν την ύπαρξη ζημιών στους εξουσιοδοτημένους χώρους και έχουν την αντίστοιχη τεχνική εκτίμηση: « Α. τα λιμάνια δεν μπορούν να κλείσουν », είπε ο σύμβουλος. Έτσι, ανέφερε λεπτομερώς ότι υπάρχουν περίπου 200.000 κεφάλια βοοειδών στα λιμάνια αυτή τη στιγμή και ότι αυτό το μοντέλο επιτρέπει την εκτεταμένη κτηνοτροφία στην Κανταβρία.

ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΖΩΝΕΣ

Συγκεκριμένα, τα τρία ψηφίσματα επιτρέπουν, πρώτον, το κυνήγι έως και τεσσάρων δειγμάτων στην περιοχή Ruente, Cabuérniga και Los Tojos και στην Κοινοπολιτεία Campoo-Cabuérniga, που ανήκουν στις ομάδες 10 (Palombera) και 13 (Ruente) της οικογενειακές ομάδες που προσδιορίζονται στις ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης του Σχεδίου Διαχείρισης του Λύκου στην Κανταβρία.

Στην περιοχή αυτή, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021, ημερομηνία ένταξης του λύκου στο LESPRE, και Απριλίου 2022, υπήρξαν 70 επιθέσεις λύκων σε 46 κτηνοτροφικές φάρμες , με 79 κεφάλια ζώων να σκοτώνονται (51 ιπποειδή, 20 βοοειδή και 8 από πρόβατα) και 4 πληγές (3 από άλογα και 1 από βοοειδή).

Δεύτερον, η θανάτωση έως και τεσσάρων δειγμάτων από τα κοπάδια 11 (Brañavieja) και 12 (El Bardal), στον δήμο της Αδελφότητας του Campoo de Suso (δύο στα βόρεια του αυτοκινητόδρομου CA-183 και δύο στα νότια του είπε ο δρόμος). Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, υπήρξαν 102 επιθέσεις λύκων σε 44 κτηνοτροφικές μονάδες σε αυτόν τον δήμο, με 108 κεφάλια βοοειδών να σκοτωθούν (65 βοοειδή, 38 άλογα, 4 πρόβατα και 1 κατσίκα) και 1 τραυματία (βοοειδή).

Τέλος, επιτρέπεται ο πληθυσμιακός έλεγχος δύο δειγμάτων που ανήκουν στην οικογένεια 9 (Sejos) στους δήμους Polaciones και Tudanca. Στις αναφερόμενες ημερομηνίες, υπήρξαν 42 επιθέσεις λύκων σε 18 κτηνοτροφικές μονάδες σε αυτούς τους δήμους, με 44 κεφάλια ζώων να σκοτώνονται (19 βοοειδή, 13 πρόβατα και 12 άλογα).

Διαβάστε επίσης: Σε θανάτωση λύκων προχωρά η Σουηδία: Ο λόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι στη Γαλλία: Στους 921 ο αριθμός αναφέρει το OFB – Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να πυροβοληθούν οι 300

Λύκοι στη Γαλλία: Στους 921 ο αριθμός αναφέρει το OFB - Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να πυροβοληθούν 300 Χθες πραγματοποιήθηκε στη Λυών η «Εθνική Ομάδα Λύκων»...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32 ° C
34 °
29.3 °
38 %
7.2kmh
20 %
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
35 °
Σα
32 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ