spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣτο 12άρι «κολλημένοι»...

Στο 12άρι «κολλημένοι»…

|

Τέσσερις – πέντε γενιές κυνηγών είναι «κολλημένοι» στο 12άρι και αυτό δείχνει να μην αλλάζει με τίποτα…

Πόσοι από εσάς θυμάστε την μικρή «επανάσταση» που κάναμε πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα με το διαμέτρημα 10; Μία… επανάσταση που μπορεί να μην είχε μεγάλη χρονική διάρκεια, ωστόσο συνέτεινε ώστε να πουληθούν αρκετά όπλα. Έκτοτε, ακούει κάποιος, κάτι για αυτού του διαμετρήματος τα όπλα;

… έκαναν πίσω

Μπορεί αρχικά να άρεσε σε κάποιους η ιδέα να αποκτήσουν ένα όπλο που παίρνει παραπάνω γραμμάρια σκάγια και έχει μεγάλη δύναμη πυρός, αλλά τελικά μόλις έμαθαν πόσο κοστίζουν τα 10άρια φυσίγγια κάπου έκαναν πίσω. Αυτό που έμεινε είναι ένα όπλο σε διαμέτρημα 10 να το κοιτάζουν στον οπλοβαστό τους όσοι το απέκτησαν και να αφηγούνται στους φίλους τι μπορεί να κάνει…

Η «επανάσταση» του 20αριού είναι πιο πρόσφατη. Επένδυσαν και οι εταιρίες σε αυτό το διαμέτρημα αλλά μάλλον όχι για την δική μας -ελληνική- αγορά. Το γενικό συμπέρασμα για το συγκεκριμένο διαμέτρημα με βάση την πλειοψηφία των Ελλήνων κυνηγών, είναι ότι πρόκειται για ένα καλό διαμέτρημα για όσους θέλουν να σηκώσουν λίγο τον πήχη δυσκολίας, να κάνουν περισσότερο αθλητικό το κυνήγι τους, αλλά με ακριβά και περιορισμένης ποικιλίας πυρομαχικά.

Πάει με όλα

Το 12άρι πάει με όλα. Αυτό μας έμαθαν, αυτό κατάφερε να περάσει το μάρκετινγκ, αυτό επικράτησε τελικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αν αυτή η θεώρηση είναι σωστή ή λάθος, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Το παίρνουμε πλέον ως δεδομένο και κάπου εκεί τελειώνει η συζήτηση. Υπάρχουν, και πάντα θα υπάρχουν, εκείνοι οι λίγοι που για δικούς τους λόγους επιλέγουν διαφορετικά διαμετρήματα από το 12. Κυρίως, αυτό είναι το 20. Τα 10άρια μόδα ήταν και πέρασε. Για το 20 όλο και κάποια δημοσιεύματα υπάρχουν και κάπου κρατιέται λίγο η αγορά.

Σε ότι αφορά τα 16άρια είναι ελάχιστα αυτά που έχουν μείνει στην κατοχή κάποιων που αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι είναι «ερωτευμένοι» με αυτό το διαμέτρημα. Τι να το κάνεις, όμως, από τη στιγμή που αν δεν γνωρίζουν να γεμίζουν φυσίγγια μόνοι τους, θα είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν την αγορά στο πόδι για να βρουν ένα κουτί 16άρια…

12 και… ξερό ψωμί λοιπόν. Ειδικά τώρα με τα όπλα πασπαρτού (αυτογεμή) που κατασκευάζονται, μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Θαλάμες με μήκος 89 χιλιοστά που ρίχνουν από 24 έως και 60 γραμμάρια σκάγια, τσοκ που αλλάζουν σε δευτερόλεπτα, κλίσεις κοντακίου που προσαρμόζονται ανάλογα, βάρος από 2.700 γραμμάρια έως και 4 κιλά (browning auto 5 χωρίς τον αορτήρα), δοκιμή πιέσεων που φτάνει στα 1700 bar.

Τι άλλο να ζητήσει κάποιος;

12άρι λοιπόν και τίποτα άλλο. Πας σε ένα κατάστημα ρωτάς για άλλο διαμέτρημα, πέραν του 12 και η απάντηση που παίρνεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι, «ψάχνεις να βρεις τον μπελά σου, πάρε ένα 12άρι να ησυχάσεις».

Υπάρχει και… χασούρα

Κάπως έτσι κέρδισαν την αγορά τα 12άρια. Για τους λόγους που το κατέφεραν αυτό, έχουν γίνει αρκετές αναφορές. Καμία όμως από αυτές δεν λέει τι χάσαμε βάζοντας στην άκρη τα υπόλοιπα διαμετρήματα.

Καλό και άγιο το 12άρι αλλά η συμπεριφορά του ό,τι και να κάνουν θα είναι πάντα αυτή του 12αριού. Φτάσαμε στο σημείο να χρησιμοποιούμε υδραυλικά συστήματα για την απορρόφηση του ισχυρού λακτίσματα, κάτι που αρκετά εύκολα θα είχε λυθεί αν γίνονταν επιλογή σε κάποιο μεγαλύτερο διαμέτρημα.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα εμπλοκών σε κάποια  αυτογεμή με τη χρήση ελαφρών γομώσεων (24 γραμμάρια) χρειάστηκε χρόνος και αρκετή μελέτη από τους μηχανολόγους για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Κάτι που με μεγάλη ευκολία θα έκανε ένα 20άρι όπλο.

Η βλητική απόδοση

Ένα 12άρι, όσο καλά και να έχει σχεδιαστεί η κάννη του, δεν θα μπορέσει στα 28 γραμμάρια να ανταγωνιστεί ένα 16άρι, σε ότι αφορά την βλητική απόδοση. Ούτε στα 24 γραμμάρια ένα 20άρι. Για να το πάμε και από την επάνω πλευρά, ένα 12άρι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδώσει στα 56 γραμμάρια όπως ένα 10άρι.

Ο λόγος είναι απλός. Όταν αρχικά σχεδιάστηκαν τα διαφορετικά διαμετρήματα η μελέτη εστίασε στο να αποδίδει το κάθε ένα από αυτά το καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα με βάση το βάρος γόμωσης. Αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαιτερότητα δεν θα υπήρχε και λόγος να επινοηθούν τα διαφορετικά διαμέτρημα…

Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν μονόδρομος τα 12άρια

Θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στον κυνηγό να επιλέξει ένα όπλο μικρότερο από το διαμέτρημα 12.... Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τη λογική...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ