spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΔίκανναR. Ward Gunmakers | Μόνο δίκαννα και μόνο για λίγους…

R. Ward Gunmakers | Μόνο δίκαννα και μόνο για λίγους…

|

 

Ένα δίκαννο “Ray Ward” χρειάζεται εκατοντάδες ώρες για να κατασκευαστεί. Μόνο για μία σχετικά απλή απεικόνιση στη βάση, χρειάζεται τουλάχιστον 300 ώρες εργασίας από έναν κορυφαίο χαράκτη!

 

Του Δημήτρη Δοντά

 

Οι… ψαγμένοι γύρω από τα όπλα κυνηγοί και λάτρεις της σκοποβολής στην Αγγλία, έχουν πολύ ψηλά στην εκτίμησή τους τη φίρμα “R. Ward Gunmakers”.
Πρόκειται για ένα κατάστημα με μακρά κληρονομιά, αφού οι προθήκες του “στεγάζουν” και… διακινούν στη “λιανική”, τα καλύτερα κυνηγετικά τουφέκια του κόσμου: Boss & Co, Purdey, Watson Brothers, από όλα έχει ο “μπαξές”.
Συγχρόνως, όμως, τα τελευταία χρόνια άρχισε να παράγει και τα δικά του χειροποίητα δίκαννα με την ονομασία “Ray Ward”, κατασκευασμένα όλα κατά παραγγελία των πελατών του.
Βέβαια, για να παραγγείλει κανείς ένα δίκαννο “Ray Ward”, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει έναν… τραπεζικό λογαριασμό που να “αντέχει” ένα τέτοιο απόκτημα!

Oι κορυφαίοι για τα κορυφαία
Η πελατεία της “R. Ward Gunmakers”, είναι… εκλεκτή όσον αφορά τα γούστα και την οικονομική επιφάνεια. Το κατάστημα βρίσκεται στο Ναϊτσμπρίτζ, σε μία από τις ακριβότερες περιοχές του Λονδίνου, όπου συνυπάρχουν Άγγλοι ευγενείς, γαλαζοαίματοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, Άραβες σεΐχηδες και κάθε λογής μεγιστάνες του χρήματος….
Το όνομα του αείμνηστου Ray Ward βρίσκεται χαραγμένο σε μερικά από τα καλύτερα όπλα που υπάρχουν στο εμπόριο.
Πρόκειται για δίκαννα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τους καλύτερους μαστόρους και χαράκτες.
Μάλιστα, οι Άγγλοι σκοπευτές και κυνηγοί θεωρούν πως αποτελεί “must” για τους ίδιους και τις συλλογές τους, η ύπαρξη ενός “Ray Ward”.

Από λευκό χαρτί
Η εταιρία εγγυάται στους πελάτες της ότι, το όπλο που θα τους παραδώσει, θα είναι ένα μοναδικό κομμάτι.
Και η μοναδικότητά του αρχίζει από τις πρώτες γραμμές του μολυβιού πάνω σε λευκό χαρτί, όταν σχεδιάζεται το τουφέκι, ενώ ολοκληρώνεται με τα χαρακτικά αριστουργήματα στη βάση του όπλου.
Ο John Ward, γιός του RayWard, είναι ο άνθρωπος που κάνει τις επαφές και κλείνει τις συμφωνίες με τους πελάτες…
Η κατασκευή των δίκαννων εκεί, αποτελεί έναν συνδυασμό των παραδοσιακών κανόνων της Αγγλικής οπλοκατασκευής, μαζί με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Ντροπή και… όνειδος
Και, βεβαίως, η φίρμα κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνο πλαγιόκαννα, καθώς οτιδήποτε άλλο θεωρείται… “ντροπή και όνειδος” στη Μεγάλη Βρετανία!
Ο πελάτης έχει λόγο τόσο ως προς το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του κοντακιού και της πάπιας, όσο και με τις απεικονίσεις που θα χαραχθούν στη βάση.
Απ’ εκεί και πέρα, η “R. Ward Gunmakers”, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν το μήκος των καννών, τα τσοκ, το βάρος του όπλου, το αν θα έχει μονή ή διπλή σκανδάλη κ.λπ .
Υπάρχει, όμως, και κάτι, που δεν μπορεί να επιλέξει ο πελάτης της φίρμας: και αυτό είναι η ποιότητα του ξύλου από το οποίο θα κατασκευαστεί το κοντάκι και η πάπια!
Η “R. Ward Gunmakers” χρησιμοποιεί μόνο κορυφαίας ποιότητας ρίζα καυκασιανής καρυδιάς, αφού θεωρεί πως οποιοδήποτε άλλο ξύλο δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ της ίδιας και των προϊόντων που κατασκευάζει.
Ένα όπλο “Ray Ward” χρειάζεται εκατοντάδες ώρες για να κατασκευαστεί.
Μόνο για μία σχετικά απλή απεικόνιση στη βάση, χρειάζεται τουλάχιστον 300 ώρες εργασίας από έναν κορυφαίο χαράκτη, ενώ για την κατασκευή των καννών απαιτούνται άλλες 50 ώρες.

Η ιστορία της ένδοξης Αγγλικής “σχολής”

Η Αγγλική οπλοκατασκευή που τόσο συνεχίζει να απασχολεί και στις ημέρες μας, ξεκίνησε προς τα τέλη του 19ου αιώνα και “διακονήθηκε” από τεχνίτες που έκαναν όνομα με τον κλασικό εγγλέζικο τρόπο της εποχής: πρώτα πέρναγαν μία μακρά περίοδο ως “μαθητευόμενοι” μεγάλων μαστόρων, μετά άνοιγαν οι ίδιοι τα δικά τους εργαστήρια και, οι καλύτεροι από αυτούς, επιζούσαν επιχειρηματικά και προόδευαν.
Για να ανήκεις, όμως, στους καλύτερους, έπρεπε να προχωρήσεις την τεχνολογία των όπλων κατά τι προς τα εμπρός, παρουσιάζοντας κάτι που δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή….
Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, οι περισσότεροι από τους Άγγλους οπλοκατασκευαστές που είναι και πιο γνωστοί σήμερα, έχουν πολυάριθμες καταχωρήσεις πατεντών ο καθένας: μηχανισμοί επίκρουσης, αυτομάτων εξολκέων, μηχανισμοί ανοίγματος καννών, κ.λπ, αντιπροσωπεύουν έναν τεράστιο αριθμό αντίστοιχων ευρεσιτεχνιών, πολλές εκ των οποίων αντιγράφηκαν από κατασκευαστές και άλλων κρατών.
Η αλήθεια είναι πως η παγκόσμια οπλοκατασκευαστική οφείλει πάρα πολλά στους Άγγλους τεχνίτες της εποχής εκείνης…
Η επιμονή των αρχιμαστόρων στην τελειότητα, απαιτούσε από τους μαθητευόμενους τέτοια εκτέλεση και ακρίβεια, που συχνά δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι μπορούσαν να επιτευχθούν με τα μέσα της εποχής εκείνης!
Το αποτέλεσμα ήταν να κατασκευαστούν πολλά εξαιρετικής ποιότητας δίκαννα για τα μέλη της Βρετανικής αριστοκρατίας, που είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα “χειροποίητα” όπλα, καθώς η τιμή απόκτησής τους ήταν υψηλή… Αυτά τα υψηλής ποιότητας όπλα “ταξίδευαν” τότε σε όλον τον κόσμο, καθώς η Αγγλία ήταν μία αποικιοκρατική δύναμη και πολλοί από τους κατόχους των εγγλέζικων δίκαννων τα έπαιρναν μαζί τους για να τα χρησιμοποιήσουν σε “εξωτικά” κυνήγια, σε όλες τις “γωνιές” του πλανήτη….

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δίκαννα καλύτερα αλλά…

Τα δίκαννα καλύτερα αλλά… Τα αυτογεμή κατέκτησαν την αγορά γιατί έχοντας αποθήκη με χωρητικότητα περισσότερων των δύο φυσιγγίων, δίνουν την δυνατότητα στον κυνηγό να έχει...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ