spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΗ γρίπη των πτηνών στις αλεπούδες!

Η γρίπη των πτηνών στις αλεπούδες!

|

Η γρίπη των πτηνών στις αλεπούδες…

Στον Καναδά, το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών έχει οδηγήσει στην θανάτωση 1,7 εκατομμύρια πουλερικά σε μονάδες εκτροφής. Με ανησυχία οι αρμόδιες αρχές για την άγρια ζωή, εντόπισαν πριν από λίγες μέρες και τις πρώτες νεκρές αλεπούδες, που υπέκυψαν από την ίδια νόσο.

Πρώτα παρατήρησαν τους αετούς και τους γύπες, τις άγριες πάπιες και τις χήνες. Οι κτηνίατροι στον Καναδά, αντιλήφθηκαν εγκαίρως πως τα άγρια πτηνά είναι εξίσου ευάλωτα απέναντι στη γρίπη των πτηνών όσο και αυτά της εκτροφής.

Ωστόσο δεν ήταν προετοιμασμένοι όταν εντόπισαν νεκρό από τη νόσο, ένα ζευγάρι νεαρών αλεπούδων. Η καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων δήλωσε ότι από τις αρχές του Μαΐου, τουλάχιστον 68 πτηνοτροφικές μονάδες έχουν πληγεί από τον ιό σε ολόκληρη τη χώρα και 1,7 εκ. πουλιά έχουν θανατωθεί. Οι επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Αλμπέρτα, ακολουθούμενη από το Οντάριο, η καθεμία με 23 φάρμες να έχουν πληγεί και πάρει μέτρα.

Πιο παθογόνο στέλεχος

Αυτό που τους ανησυχεί ωστόσο δεν είναι τόσο η εξάπλωση αυτή καθ’ εαυτή, αλλά το γεγονός πως οι ειδικοί σε θέματα άγριας ζωής τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως το στέλεχος που έχει προσβάλλει τα άγρια πτηνά της χώρας, αλλά και τις αλεπούδες, είναι πιο παθογόνο και δεν κάνει διακρίσεις, μολύνοντας ένα ευρύ φάσμα άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των υδρόβιων, των κορακοειδών, τους γλάρους και τα αρπακτικά.

Οι αλεπούδες ωστόσο, ήταν τα θύματα που τους έχουν εκπλήξει περισσότερο μέχρι σήμερα. “Αυτές οι αλεπούδες πιθανότατα κατανάλωναν το κρέας μολυσμένων ζώων”, εξήγησε ο Μπράιαν Στίβενς, παθολόγος άγριας ζωής στο Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ. Ο Στίβενς εκτελεί νεκροψίες σε άγρια ζώα που πεθαίνουν κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες στο Οντάριο και το Νουναβούτ για τον Καναδικό Συνεταιρισμό Υγείας Άγριας Ζωής.

– “Μέχρι στιγμής τα δύο αυτά νεαρά ζώα είναι τα μόνα μας κρούσματα. Τα αλεπουδάκια ήταν λίγων μηνών και ακόμα δεν ξέρουμε αν και πώς επηρεάζονται τα ενήλικα ζώα. Αυτό προσπαθούμε να μελετήσουμε τώρα”, πρόσθεσε.

Η γρίπη των πτηνών στις αλεπούδες – Αυξάνονται τα θύµατα…

Ο Στίβενς είπε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Μαρτίου και τα θύματα αυξάνονται μεταξύ των άγριων πτηνών. Από τις αρχές Μαΐου, έχει ανιχνεύσει τον ιό 55 φορές σε άγρια ζώα, μία τριπλάσια έως τετραπλάσια αύξηση σε σύγκριση με προηγούμενες εξάρσεις.

– “Η παραλλαγή που κυκλοφορεί τώρα εκεί έξω επηρεάζει πολλά άγρια ζώα, κάτι που δεν είναι σύνηθες. Έτσι το γεγονός ότι περνάει στις αλεπούδες και ότι προκαλεί σοβαρή ασθένεια και θάνατο άγριων χήνων και πολλών διαφορετικών ειδών αρπακτικών είναι ανησυχητικό”.

Αυτή η ανησυχία είναι και ο λόγος που ορισμένες ομάδες διάσωσης άγριας ζωής στο Οντάριο – συμπεριλαμβανομένου του κέντρου Salthaven Wildlife Rehabilitation στο Μάουντ Μπρίτζις – σταμάτησαν να δέχονται άρρωστα ή ετοιμοθάνατα πουλιά. Ο Μπράιαν Σολτ, ο ιδρυτής της ομάδας, είπε ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει να φέρει τον εξαιρετικά παθογόνο ιό στην επιχείρησή του.

“Σαν αναµµένο φιτίλι σε πυριτιδαποθήκη”

– “Είναι σαν να φέρνεις ένα αναμμένο φιτίλι σε μία πυριτιδαποθήκη”, είπε ο Σολτ για την εγγύτητα του κέντρου άγριας ζωής που διατηρεί, με δεκάδες πτηνοτροφεία στο νοτιοδυτικό Οντάριο. “Αυτός ο ιός είναι καταστροφικός για τη βιομηχανία πουλερικών”. Ακόμα, στην επιχείρησή του ο Σολτ έχει επιβάλει στο προσωπικό να φορά πλήρη στολή, συμπεριλαμβανομένων μασκών και γαντιών κατά το χειρισμό των αρπακτικών πτηνών.

Το κέντρο του δέχεται κατά μέσο όρο 900 πουλιά το χρόνο, αλλά φέτος αναγκάστηκε να απορρίψει όλα τα αιτήματα για βοήθεια σε άγρια τραυματισμένα πουλιά για να μετριάσει τους κινδύνους.

Ο ίδιος είπε πως και για αυτόν είναι οδυνηρό να απορρίπτει ζώα σε ανάγκη, όμως εκτιμά πως η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το πρώτο κύμα ασθένειας πιθανότατα θα φτάσει στο αποκορύφωμά του στα τέλη του Μαΐου, με αρχές Ιουνίου.

Στη συνέχεια ο ιός αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο έως ότου τα άγρια πτηνά αρχίσουν να μεταναστεύουν το φθινόπωρο.

Επικίνδυνη για τους ανθρώπους;

Στις αρχές του Απριλίου η Κίνα κατέγραψε την πρώτη μόλυνση ανθρώπου με το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσής του μεταξύ των ανθρώπων παραμένει χαμηλός, σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η παραλλαγή βρέθηκε σε ένα 4χρονο αγόρι από την κεντρική επαρχία Χενάν που εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Το παιδί είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια στο σπίτι του.

Στο μεταξύ, η παραλλαγή H3N8 θεωρείται πλέον κοινή σε άλογα και σκύλους και έχει βρεθεί ακόμη και σε φώκιες. Οι αναλύσεις ολόκληρης της αλληλουχίας του γονιδιώματος έδειξαν ότι ο ιός H3N8 σε αυτή την περίπτωση είναι ένας ανασυνδυασμός, με γονίδια από ιούς που έχουν ανιχνευθεί στο παρελθόν σε πουλερικά και άγρια πτηνά, δήλωσε ο Νίκολα Λιούις, ειδικός στην εν λόγω γρίπη από το Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιάτρων στη Βρετανία.

Η Επιτροπή Υγείας της Κίνας πάντως επέμεινε πως μία αρχική μελέτη έδειξε, πως η παραλλαγή δεν είχε ακόμη την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους και ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας επιδημίας είναι χαμηλός.

Στα τέλη του ίδιου μήνα όμως, το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε και στις Η.Π.Α, όταν ένας άνδρας που εργαζόταν σε εμπορική πτηνοτροφική μονάδα στο Κολοράντο βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. τηνών H5N1. Ο άνδρας ανέφερε πως το μόνο σύμπτωμα που είχε ήταν έντονη κόπωση. Έλαβε αντιική αγωγή, απομονώθηκε και ανάρρωσε.

Διαβάσε επίσης: Γρίπη των Πτηνών H3N8: Στην Κίνα το πρώτο κρόυσμα σε άνθρωπο

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλώδιο υψηλής τάσης έπεσε σε χωράφι και σκότωσε 11 αλεπούδες – Βίντεο

Καλώδιο υψηλής τάσης έπεσε σε χωράφι και σκότωσε 11 αλεπούδες Τουλάχιστον 11 αλεπούδες σκοτώθηκαν όταν ένα καλώδιο υψηλής τάσης έσπασε και έπεσε πάνω σε καλλιέργεια...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ