Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήBenelli Vinci Speedbold: Tαχύτητα και πρωτοπορία

Benelli Vinci Speedbold: Tαχύτητα και πρωτοπορία

|

- Advertisement -

Το Benelli Vinci Speedbold δεν είναι νέο όπλο στην αγορά, όμως είναι ένα πρότυπο, πάνω στο οποίο ενδεχομένως θα στηριχθούν τα όπλα του μέλλοντος.

Πολλοί πιστεύουν ότι για την Benelli αποτέλεσε ένα πείραμα. Ίσως μία προσπάθεια διαφοροποίησης.

Πέραν των γνωστών μοντέλων που επί σειρά ετών παράγονται με μικρές αλλαγές και βελτιώσεις, η ιταλική εταιρία αποφάσισε να παρουσιάσει κάτι το οποίο δεν θα είχε καμία απολύτως σχέση με τα υπόλοιπα όπλα, όχι μόνο των ανταγωνιστών, αλλά και τα δικά της. Θα έλεγε κανείς, ότι με το Vinci προσπάθησε να ανταγωνιστεί τον εαυτό της.

Είναι ένα λειόκαννο κυνηγετικό – σκοπευτικό όπλο, με έντονα στοιχεία από ραβδωτό.

- Advertisement -

Το Benelli Vinci Speedbold ήταν η αιτία για πολλές συζητήσεις και αναλύσεις. Πάντα συμβαίνει κάτι τέτοιο, ειδικά όταν στο χώρο των όπλων, κάποιος αποφασίσει να πετάξει μία πέτρα στα ήρεμα νερά της λίμνης για να τα ταράξει.

Στην πορεία του χρόνου, το Vinci αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά και χρειάστηκε αρκετό διάστημα, όπως άλλωστε συμβαίνει για κάθε νέο προϊόν, μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη και το ποσοστό που του αναλογεί από την αγορά.

Το σημαντικότερο σημείο που κρίνονται τα αυτογεμή, είναι η αξιοπιστία τους. Όταν κάποιος αγοράζει ένα τέτοιο όπλο για να κερδίσει τα επιπλέον φυσίγγια που μπορεί να ρίξει, συγκριτικά με ένα δίκαννο ή μονόκαννο, αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο από όλα, είναι να μπορεί να αξιοποιήσει την «δύναμη πυρός», χωρίς να παρουσιάζονται προβλήματα λειτουργίας.

Η Benelli δεν θα ρίσκαρε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζει πολύ καλά. Όλα της τα όπλα, ανεξαρτήτως μοντέλου, είναι υποδείγματα αξιοπιστίας και ποιότητας κατασκευής.

Η «παρθενογένεση»

Ο σχεδιασμός του έγινε σε λευκό χαρτί. Το μόνο που κράτησε η Benelli από τα υπόλοιπα όπλα της, είναι η δύναμη της αδράνειας, η ποιότητα κατασκευής και η κρυογενής κατεργασία της κάννης.

Το Benelli Vinci Speedbold, εκτός από την αξιοπιστία έχει και μερικά άλλα χαρακτηριστικά που του προσθέτουν… πόντους συγκριτικά με τα υπόλοιπα Benelli, αλλά και γενικότερα τον ανταγωνισμό.

Διαθέτει πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά, ενώ η γραμμή σκόπευσης και τα σημεία κρατήματος, βοηθούν τον χειριστή να το επωμίσει και να το «τοποθετήσει» στον στόχο με ευκολία. Το νέο κοντάκι του Vinci καταργεί το σωλήνα που υπάρχει σε άλλα μοντέλα στο εσωτερικό για να το συγκρατεί επάνω στη βάση.

Φυσική συνέπεια ήταν να καταργήσει και το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου που ήταν τοποθετημένο μέσα στον σωλήνα.

Η επανάταξη γίνεται με ομόκεντρο ελατήριο, το οποίο περιβάλει έναν μικρό άξονα που βρίσκεται πίσω από το κλείστρο μέσα στη βάση και όχι στο κοντάκι. Αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής, είναι να ελευθερωθεί το κοντάκι από τον γνωστό από τα άλλα όπλα άξονα, ο οποίος περιορίζει τη δυνατότητα μεγάλων κλίσεων, πιστολοειδούς λαβής και επισκεψιμότητας.

Στο κοντάκι εφαρμόζεται το νέο σύστημα Comfort Plus, μαζί με τα ελαστικά ενθέματα στις ράχες και τα νέα πέλματα τύπου air cell, με αποτέλεσμα η ανάκρουση να μειώνεται αισθητά. Το κούμπωμα του κοντακίου γίνεται απευθείας πάνω στη βάση, η οποία είναι ενσωματωμένη με την κάννη.

Η βάση φιλοξενεί ένα νέο κλείστρο, το οποίο λειτουργεί με αδράνεια. Το πλεονέκτημα της εφαρμογής αυτής είναι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση σε βάθος χρόνου, η κάννη να παρουσιάσει τζόγο στην εφαρμογή της με τη βάση.

Η πάπια του Benelli Vinci Speedbold είναι πλέον ενιαίο κομμάτι με τον κορμό και τη σκανδαλοθήκη, έχει δε νέα σχεδίαση, με την ασφάλεια να είναι τοποθετημένη μπροστά για μεγαλύτερη ευκολία. Το άδειασμα της αποθήκης φυσιγγίων, γίνεται πιο γρήγορα και εύκολα, χάρη στο ειδικό κουμπί που βρίσκεται στο δεξί μέρος του κορμού.

Ουσιαστικά καταργεί το δαχτυλίδι που έχει προσθέσει τα τελευταία χρονιά η Benelli στα όπλα της στο πίσω μέρος της κάννης για να μειώσει το ενδεχόμενο τζόγου. Τα κρυογενής κατεργασίας τσοκ, βιδώνουν εσωτερικά.

Η θαλάμη έχει μήκος 76 χιλιοστά και μπορεί να δεχτεί και φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια. Η δοκιμή αντοχής έχει γίνει στα 1.370 bar. Εσωτερικά η κάννη είναι χρωμιωμένη και το σκόπευτρο είναι από οπτική ίνα.

Η καινοτοµία Speed Bold

Ειδικά το μοντέλο Speed Bold, είναι εφοδιασμένο με ένα καινούργιο κλείστρο, στο οποίο υπάρχει ένα ένθετο από τουγκστένιο. Η καινοτομία αυτή, δίνει τη δυνατότητα στο συγκεκριμένο μοντέλο, να έχει ταχύτερο κύκλο λειτουργίας και καλύτερη ισορροπία.

Παράλληλα, περιορίζει δραστικά την ανάκρουση και κυρίως την αναπήδηση στομίου, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο στις επαναλαμβανόμενες βολές ακριβείας, που απαιτούνται στην πρακτική σκοποβολή και στο κυνήγι του αγριόχοιρου.

Πέραν αυτού, το συγκεκριμένο όπλο λειτουργεί με μεγάλη ευχέρεια αν και είναι Magnum, ακόμη και με ελαφρές γομώσεις των 28 γραμμαρίων. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός του κλείστρου με το σύστημα Comfort Plus, κάνει την τουφεκιά να αντιδρά σαν χάδι στον ώμο του χειριστή.

Το Benelli Vinci Speedbold διατίθεται με κάννη μήκους 61 εκατοστών και κρυογενή τσοκ που βιδώνουν εσωτερικά, αφήνοντας εκτός κάννης δύο εκατοστά για ευκολία αντικατάστασης χωρίς χρήση εργαλείων.

Το Speed Bold συνοδεύεται με μεγάλη αποθήκη και μειωτήρα για τη νόμιμη χρήση του στο κυνήγι. Την εποχή αυτή το συγκεκριμένο μοντέλο είναι σε τιμή προσφοράς από τα 2.089 ευρώ στα 1.700. Πρόκειται για ένα όπλο που αποτελεί συνδυασμό αξιοπιστίας με σημαντικά στοιχεία καινοτομίας.

Εργονοµία

Ένα από τα πολύ θετικά χαρακτηριστικά του είναι η καλή του εργονομία. Τα χειριστήρια είναι όλα στη σωστή θέση και δεν θα προβληματίσουν ούτε και τον αδαή. Έχει πολύ καλή γραμμή σκόπευσης, πράγμα που θα βοηθήσει στην ευκολότερη ευθυγράμμιση του όπλου με τον στόχο. Πολύ καλά είναι επίσης και τα σημεία κρατήματος.

Τα συστήματα απορρόφησης των κραδασμών λειτουργούν ουσιαστικά και θα βοηθήσουν αρκετά εκείνους που ρίχνουν βαριές γομώσεις. Χρόνος προσαρμογής χρειάζεται ως προς τη συναρμολόγηση, γιατί το λύσιμο και δέσιμο του όπλου γίνεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχαμε συνηθίσει με τα περισσότερα αυτογεμή.

Μπορεί η εμφάνισή του αρχικά να «ξενίζει», αλλά αν το πιάσετε στα χέρια σας και το επωμίσετε θα διαπιστώσετε, ότι πρόκειται για ένα πολύ εύκολο στους χειρισμούς όπλο που έρχεται εύκολα στο μάτι.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Benelli M2 Speed: Με αγωνιστικές καταβολές και για κυνήγι – Βίντεο

Το Benelli M2 Speed εκπροσωπεί την δύναμη και την αντοχή της Ιταλικής εταιρίας. Είναι η σειρά που φτιάχτηκε με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ενός...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,190ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.1 ° C
29.2 °
24.2 °
43 %
2.1kmh
0 %
Πα
37 °
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
31 °
Τρ
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ